Marmara Denizi alarm veriyor. Sıcaklık, görüş mesafesi, yoÄŸun plankton…

0
3

Marmara Denizi’nde su sıcaklığı, uzun yılların ortalamasına göre 3 derece daha yüksek seviyelerde seyrediyor. Son dalışta görüş mesafesi 2.5 ila 3 metre arasında ölçülürken, yoÄŸun bir plankton çoÄŸalması gözlendi. Uzmanlar, Marmara Denizi’nin ÅŸu anki su sıcaklığını 11-12 derece olarak belirledi. Bu deÄŸer, normalde 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara Denizi’nin ısınma eÄŸilimini diÄŸer denizlerimiz gibi sürdürdüğünü belirttiler.

Marmara Denizi, küresel ısınmanın etkisiyle ısınmaya devam ediyor ve uzmanlar, bu deÄŸiÅŸimleri yakından takip ediyor. Bandırma Onyedi Eylül Ãœniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin deÄŸiÅŸen dinamiklerini düzenli olarak incelemek için dalışlar yapıyor.

Sarı’nın geçen haftaki dalışında Marmara Denizi’nin sıcaklığını 12 santigrat olarak ölçtüğü belirtildi. Ancak bu ölçüm, uzun yıllara dayanan ortalama sıcaklık deÄŸerlerinden 3 derece daha yüksek çıktı. Prof. Dr. Sarı, bu durumun Marmara Denizi’nde önemli bir deÄŸiÅŸikliÄŸi iÅŸaret ettiÄŸini vurguladı.

DENİZİN RENGİ DEĞİŞTİ
Marmara Denizi’nde sıcaklık artışıyla birlikte, istilacı türlerin kuzeye doÄŸru yayılma riski de artıyor. Prof. Dr. Sarı, bu türlerin henüz tespit edilmediÄŸini ancak artan su sıcaklıklarının bu riski beraberinde getirdiÄŸini ifade etti.

Ayrıca, körfezlerden ve kıyılardan gelen suyun renginde değişiklikler ve yoğun bir alg çoğalması gözlemlendiğini belirtti. Normalde mayıs ayından itibaren görülen bu durumun, su sıcaklıklarının yüksek olması ve deniz kirliliğinin etkisiyle bir ay önce başladığına dikkat çekti.

FOSFOR KİRLİLİĞİ DE GÖRÜLÜYOR
Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Marmara Denizi’nin karşı karşıya olduÄŸu bir diÄŸer önemli sorunun fosfor kirliliÄŸi olduÄŸunu vurguladı. Fosforlu kirleticilerin denize deÅŸarj edilmesinin Marmara’nın tabanını olumsuz etkilediÄŸini ve kirliliÄŸi artırdığını belirtti.

Öztürk’e göre, Marmara’yı kurtarmanın önemli yollarından biri, fosfor kirliliÄŸini kontrol altına almaktır. Bunun için atık suların ileri düzeyde arıtılması ve tarımsal kaynaklı kirleticilerin azaltılması gerekiyor. Öztürk, bu önlemlerin alınması halinde Marmara Denizi’nin 5 ila 10 yıl içinde kendini yenileyebileceÄŸini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın