Noel Baba ölüm yıl dönümünde Demre’de ayinle anıldı

0
476

Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Noel Baba Müzesi’nde, 6 Aralık’ta öldüğü kabul edilen Noel Baba’yı anmak amacıyla ayin düzenlendi.

OSMAN ÖZBULDU
ANTALYA- Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Noel Baba Müzesi’nde, 6 Aralık’ta öldüğü kabul edilen Noel Baba’yı anmak amacıyla ayin düzenlendi. Ã‡ocukların, denizcilerin, genç kızların koruyucusu olarak tüm dünyada Noel Baba adıyla bilinen Hristiyan din adamı Saint Nicholas, yaÅŸadığı ve öldüğü yer olarak bilinen Antalya’nın Demre ilçesinde ayinle anıldı.

2.000 KİŞİ KATILDI
6 Aralık günü öldüğü kabul edilen Noel Baba için düzenlenen ayini Ä°stanbul Fener Rum Patrikhanesi’nden görevli din adamı Hıristomas Kalaycı yönetti. Ayine, Ä°stanbul Fener Rum Patrikhanesi’nden, Antalya, Yunanistan, Rusya baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli ülkelerden gelen din adamlarının da aralarında bulunduÄŸu yaklaşık 2 bin kiÅŸi katıldı.



Ä°NSANLIÄžIN BARIÅžI İÇİN DUA  EDÄ°LDÄ°
Ayini yöneten din adamı Hıristomas Kalaycı, Rumca ve Türkçe yaptığı konuÅŸmada, “Bugün Aziz Nikolaos tüm kıtalarda, sayısız insan tarafından anılmakta. Likya bölgesinin bir evladı olarak dünyaya gelen Aziz Nikolaos, Ä°stanbul Rum PatrikliÄŸi’ne baÄŸlı Demre Metropoliti olarak uzun yıllar hizmet etmiÅŸ, yaÅŸam pratiÄŸi ve gösterdiÄŸi mucizelerle ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Aziz Nikolaos’un halefi olarak, ona kalpten sevgi besleyen sizlerle kendisini makamında anma mutluluÄŸu yaÅŸadık. Ayinimizde ayrıca ülkemizin ve tüm insanlığın selameti ve barışı için de dua ettik. Bizlere bu imkanı veren baÅŸta Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy olmak üzere tüm devlet makamlarına teÅŸekkür ediyorum” dedAyinde, din adamları barış, dostluk, kardeÅŸlik, dinler arası diyalog, savaÅŸların sona ermesi ve insanlığın mutluluÄŸu için dua etti. Çocukların da katıldığı ayinde koro halinde ilahiler söylendi. Ayinin sonunda din adamı katılanlara kutsanmış su içirip, ekmek yedirdi.



AZÄ°Z NÄ°KOLAOS KÄ°MDÄ°R?
Aziz Nikolaos, Antalya’nın KaÅŸ ilçesi yakınlarındaki Patara Antik Kenti’nde doÄŸmuÅŸ, din adamı olarak bugünkü adıyla Demre ilçesine, o günkü adıyla Myra Antik Kenti’ne gelmiÅŸ ve genç yaÅŸta piskoposluk makamına ulaÅŸmıştır.
Aziz Nikolaos, Myra Antik Kenti’nde 6 Aralık 343 tarihinde yaÅŸamını yitirmiÅŸtir. Daha sonra MS 4’üncü yüzyılda Aziz Nikolaos adına yapılan kilisede (bugünkü müze) mezarı bulunmaktadır.
Öldükten sonra inşa edilen ve içerisinde Noel Baba’nın mezarının da olduğu Noel Baba Müzesi’ni, her yıl 500 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

Kaynak: Noel Baba ölüm yıl dönümünde Demre’de ayinle anıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın