Side Antik Tiyatro’sunu 213 bin kiÅŸi ziyaret etti

0
727

20 bin kiÅŸilik olan Side Antik Tiyatrosu, Side Antik Kent’i 213 yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

ABDURRAHMAN BÃœYÃœKKESKÄ°N
ANTALYA – Ãœst basamaklarıyla 20 bin kiÅŸilik olan Side Antik Tiyatrosu, Side Antik Kent’i 213 yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Yarımadanın daraldığı kesimde ve kentin merkezinde yer alan tiyatronun Helenistik bir öncü yapısı olduÄŸu halen kanıtlanabilmiÅŸ deÄŸildir.


Roma Devri’nde yapı plan açısından Helenistik gelenekte yarım daireden taÅŸan biçimde yapılmış olmasına karşın inÅŸa tekniÄŸi açısından Roma mimarisi geleneÄŸinde yapılmıştır. Side Müzesi Müdürü Güner Kozdere, ”Caveanın (oturma sıraları) diazomaya (basamakların ortasındaki yol) kadar olan kısmı bir yamaca yaslandığını, üst kısım ise tonozlar üzerinde eÄŸimli olarak ÅŸekillendirilmiÅŸ düzleme oturtulmuÅŸtur.
Tiyatro bu özelliÄŸi ile Anadolu’nun tekil örneklerindendir. Sahne binası üç katlıdır. Süslemelerinde Antoninler Dönemi barok özelliÄŸi görülmektedir.” dedi.

Birinci katın podyumunda Dionysos Frizi yer alır. Frizde ÅŸarap tanrısı ve tiyatronun hâkimi Dionysos’un hayatı, batıdan doÄŸuya doÄŸru kronolojik olarak anlatılmakta ve doÄŸu uçta Gigantomakhia ile sonuçlanmaktadır. Sahne binasının cephesi, mimari süslemeler ve heykellerle oldukça hareketlendirilmiÅŸtir.

Kaynak: Side Antik Tiyatro’sunu 213 bin kiÅŸi ziyaret etti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın