Turizmde otel yatırımcısı ne yapmalı?

0
5

Kamil Berk / Danışman

Türkiye’de yaklaşık 200 milyar dolarlık turizm yatırımı bulunuyor. Ancak bu yatırımların önemli bir bölümü yanlış yönlendirmelerle, yanlış başlangıçlarla milli servetin heba olmasına yol açıyor.
Bir otel yatırımı profesyonel otel yöneticileri olmadan yapılınca sonuçlarının hüsran olduğunu bir çok kez gördük.
Bu nedenle yıllarca önemli turizm tesislerinde kuruluştan yönetime otelcilikte her birimde kazandığım tecrübeme dayanarak yatırımcılara yol gösterici bilgileri paylaşmak istiyorum.
Önemli olan ülkemizin en önemli gelir kaynağı olan turizm sektöründe doğru yatırımların yapılarak, doğru yönetilmesidir.
Öncelikli olarak bu yazımda, her kategorideki otellerin olması gerektiği şekilde işletilmesinin şartlarını ortaya koyacağım. Ayrıca işletme şirketleri ile yatırımcılar arasındaki ilişki ve tarafların potansiyel kazançları ile ilgili düşüncelerimi aktaracağım.
Türkiye’de turizmin hızlı ve olabildiğince istikrarlı şekilde büyümesi sektörün tüm taraflarına çeşitli fırsatlar sunuyor. Bundan yatırımcılar, markalı – markasız işletme şirketleri, çalışanlar ve tedarikçiler gelişmeden faydalanan taraflar olarak görülüyor.

Fırsatların sektörü cazip hale getirmesi birçok yatırımcının yatırım yapma iştahını kabartıyor. Bilinçli, doğru fizibilite ile yapılan yatırımlar mal sahiplerinin yüzünü güldürüyor.
Ancak daha duygusal davranan, objektif kriterlerin göz ardı edildiği yatırımlar mal sahiplerini üzüyor ve hayal kırıklarına yol açıyor

Bu nedenle yatırımcıların dikkat etmesi gereken konular öne çıkıyor.
Sektörün, iç dinamiklerini bilmeden, pazarı doğru değerlendirmeden yapılan otel yatırımları ciddi kaynak israfına yol açıyor.
Turizmin dışında olan, farklı sektörlerde faaliyet gösteren potansiyel bir yatırımcı, otelciliğe ilgi duyduğu andan itibaren maddi kayıpların önüne geçmek için profesyonel destek alması gerekir.

Öncelikli olarak ylatırım düşünülen bölgede, otele ihtiyaç olup olmadığını bakılır.
İhtiyaç varsa, hangi kategori ürünün pazar tarafından talep göreceği belirlenir.
Yapılan fizibilite çalışması ile yatırımın geri dönüş süresi hesaplanır.
İstenirse marka bulunması ve hatta otelin mal sahibi adına işletilmesi planlanır.

İster yeni otel yatırımı proje aşamasında olsun, ister mevcut bir otel satın alınsın, otelin geliştirilmesi için yola çıkılırken, otelin nasıl işletileceği konusunda en baştan karar verilmesi gerekir.
Bu karar ile projenin geleceğe yönelik inşaat veya tadilat maliyetlerinde tasarruf getirebilir.
düşük
İşletmenin operasyonel ve finansal etkinliğini düzenleyerek verimliliğini sağlar.
Bütün bunlar, mülkün geleceği, değerini koruma açısından gereklidir.
Yatırım kararı olman otel sahibi için bunlar son derece önemli ve can alıcı kilometre taşlarıdır.
Gelecek yazıda otel yatırımcısının hangi can alıcı kararları alması gerektiğini anlatacağım.

Kaynak: Turizmde otel yatırımcısı ne yapmalı? – Kamil Berk

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın