Türkiye’ye gelirse inÅŸaatçı kalmayacak!!

0
2

Teknoloji hayatımızın her alanına girmeye devam ediyor! Birçok mesleÄŸin yerini yapay zeka alırken bu teknoloji de müteahhitleri iÅŸinden edecek! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı, Türkiye’ye gelirse inÅŸaatçı kalmayacak…

Maine Ãœniversitesi, dünyanın en büyük polimer 3D yazıcısı olan Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0)’i tanıttı. Bu devasa 3D yazıcı, sadece 80 saatte veya dört günden daha az bir sürede küçük bir evi inÅŸa edebiliyor.

80 SAATTE EV Ä°NÅžA EDÄ°YOR
FoF 1.0, Maine Ãœniversitesi’nin daha önce geliÅŸtirdiÄŸi 600 metrekarelik bir evi inÅŸa eden 3D yazıcının dört katı büyüklüğünde. Bu devasa 3D yazıcı, bir evi inÅŸa etmek için oldukça kısa bir süre olan 80 saatte basabiliyor. Bu, bir bungalovun inÅŸasının birkaç ay veya en iyi senaryoda birkaç hafta sürebileceÄŸi düşünüldüğünde oldukça etkileyici bir hız.

FoF 1.0’in kullanım alanları oldukça geniÅŸ. Ä°nÅŸaat sektöründen savunma sanayisine kadar birçok alanda kullanılabilen bu devasa 3D yazıcı, büyük ölçekli eklemeli üretim, eksiltmeli üretim, CTL (continuous tap layup) ve robotik kol iÅŸlemleri gibi iÅŸlevsel geçiÅŸler yapabilme özelliÄŸine sahip.

Maine kentinin 2030’a kadar 80.000 konuta ihtiyacı olduÄŸu düşünüldüğünde, FoF 1.0 gibi hızlı ve verimli bir 3D yazıcının inÅŸaat sektöründe devrim yaratabileceÄŸi öngörülüyor. MaineHousing GeliÅŸtirme Direktörü Mark Wiesendanger, bu 3D yazıcı sayesinde maliyetlerin önemli ölçüde düşürülebileceÄŸini belirtti. Zira FoF 1.0, büyük oranda geri dönüştürülebilir malzemeler kullanıyor.

FoF 1.0’e talep, ABD Savunma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı gibi kurumlardan gelmiÅŸ durumda. Saate yaklaşık 225 kg malzeme kullanarak 30 metre uzunluÄŸunda, 9.75 metre geniÅŸliÄŸinde ve 5.5 metre yüksekliÄŸinde nesneler basabilen bu devasa 3D yazıcı, endüstriden savunma sanayisine kadar birçok alanda kullanılabilecek.

3D YAZICILARIN BÄ°R ARADA OLACAÄžI MERKEZ KURULACAK
Maine Ãœniversitesi’nin yakında kurmayı planladığı GeleceÄŸin YeÅŸil Mühendislik ve Malzeme Fabrikası (GEM) adlı üretim continuous tap layup, FoF 1.0 ve önceki rekor sahibi 3D yazıcının bir arada bulunacağı bir merkez olacak. Bu merkezin amacı, sürdürülebilir üretim uygulamaları oluÅŸturmak ve daha büyük 3D yazıcılar geliÅŸtirmek olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın