Antalya’da amatör balıkçılığı geliÅŸtirmek ve balık popülasyonunu artırmak için gündeme gelen yapay resif yapımında ilk adım atıldı.
Antalya’da son yıllarda balık popülasyonunun azalması ve balıkçıların çözüm beklentisi, yapay resif yapılmasını gündeme getirdi.
Ä°l Tarım ve Orman Müdürlüğü, yapay resif alanında uzman isimlerinden biri olan Ege Ãœniversitesi Su Ãœrünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Altan Lök baÅŸkanlığında EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi’nde çalıştay düzenledi.
Yapay resif yapımı, resifin balık popülasyonuna faydası ve nasıl uygulanması gerektiğine dair konuşmaların yapıldığı çalıştayda, amatör olta ve tekne balıkçıları da dinlendi.
‘EN ÖNEMLÄ° ÅžEY, ZEMÄ°N YAPISI’
Prof. Dr. Altan Lök, yapay resif için en önemli ÅŸeyin zemin olduÄŸunu, özellikle Akdeniz Körfezi’nin bu anlamda incelenmesi gerektiÄŸini, sonrasında yapay resif projesinin oluÅŸturulması gerektiÄŸini söyledi.
Yapay resiflerin özellikle Ege’de çoÄŸunlukta olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Lök, bölgenin zemin yapısının uygun olduÄŸunu ve yoÄŸun türlerin kısa sürede yapay resiflerde çoÄŸaldığını söyledi.
‘DOÄžRU YAPILMASI VE YÖNETÄ°LMESÄ° LAZIM’
Akdeniz’de istilacı tür olan balon ve aslan balıklarının olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Lök, “Yapay resifler atıldığı yerde balıklara beslenme, barınma, büyük avcı balıklardan kaçmak için alan saÄŸlıyor. Ãœreme alanı oluyor. Resiflerin doÄŸru yapılması ve yönetilmesi lazım. DoÄŸru yönetilmezse olumsuz yanları da oluyor. Resiflere balon ve aslan balıkları da gelecek. Yerel türler bunlarla baÅŸa çıkabilecek mi? Aslan balığının doÄŸal düşmanı, orfoz ve lahoz balıkları. Popülasyonu oldukça düşük. Bu balıkların popülasyonunu artırarak, mücadele etme ÅŸansımız olur” dedi.
Prof. Dr. Lök, verim alınması için resiflerin konumlandırılmasının üzerinden en az 3 yıl geçmesi gerektiğini de söyledi.
‘EN DOÄžAL RESÄ°F, FALEZLER’
Akdeniz Ãœniversitesi Su Ãœrünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet GökoÄŸlu da yapay resif çalışmasını deÄŸerlendirdi. Falezlerin en doÄŸal resif olduÄŸunu söyleyen Prof. Dr. GökoÄŸlu, “Kum hareketinin olduÄŸu yerlerde resifler gömülüyor. Zeminin saÄŸlam olması lazım. Yapay resifler doÄŸal ekosistemi her zaman destekler. Dalış yaptığımda da gözlemliyorum. Çok farklı türler görülüyor” diye konuÅŸtu.
‘POPÃœLASYON ARTARSA, OLUMSUZ SONUÇ ORTAYA ÇIKAR’
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Gürsel Coşkun ise uzun sürecek bir yola çıktıklarını söyledi.
ÇeÅŸitli araÅŸtırmaların ardından yapay resif yapılabileceÄŸini anlatan CoÅŸkun, “Akdeniz bölgesinde yoÄŸun haldeki istilacı türlerin, yapacak olduÄŸumuz resif alanlarını da istila edebileceÄŸi endiÅŸesi var. Bunun üzerine de bir çalışma yapmamız gerekiyor. Denizlerimizi zenginleÅŸtirmeyi amaçlıyoruz. Balon ve aslan balığı popülasyonu bir anda artarsa, o zaman da olumsuz sonuç ortaya çıkar. Bunların ölçümlenmesi gerekiyor” dedi.
‘PROJEYÄ° BELEDÄ°YE OLARAK ÃœSTLENMEK Ä°STÄ°YORUZ’
DiÄŸer yandan Antalya BüyükÅŸehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Åžube Müdürlüğü’nden su ürünleri mühendisi Nazif Ay da Antalya sahillerine yapılması planlanan yapay resif projesiyle yakından ilgilendiklerini söyledi.
Belediye olarak ön çalışma yaptıklarını kaydeden Ay, “Belediye olarak yapılan diÄŸer projeleri yakından inceledik. Akdeniz Ãœniversitesi’nden uzmanlarla çalıştık. Bu konuda bizim de bir çalışmamız var. Belediye olarak bu projeyi üstlenmek istiyoruz” diye konuÅŸtu.