Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde dün meydana gelen olayda, yapılan yol çalışması esnasında Kuzey Atlantik AntlaÅŸması Örgütü’ne (NATO) ait petrol boru hattının patlaması sonucu Sapanca Gölü’ne akaryakıt sızdı. Sızıntının fark edilmesiyle birlikte yetkililere bildirilen durum, bölgeye sevk edilen ekipler tarafından incelendi. Boru hattındaki hasar tespit edilerek, akaryakıt tankere tahliye edildi.
Kocaeli’de NATO petrol boru hattı sızıntısı sonucu Sapanca Gölü’ne akaryakıt bulaÅŸtı. Yetkililer, sızıntının kontrol altına alındığını ve içme suyu alım noktalarına ulaÅŸmasının engellendiÄŸini belirtti. Çevresel kirliliÄŸin bertaraf edilmesi için çalışmalar sürüyor.
SAPANCA GÖLÜ’NÜ MAZOTA BÜRÜNDÜ
Ekipler boru hattı tamirinde çalışmalarını sürdürürken, gece yarısında NATO hattında basıncın artması neticesinde sızıntı büyüyerek, dere yatağı aracılığıyla Sapanca Gölü’ne sızdı. Gölün yüzeyini bürüyen mazotu gören vatandaşlar, durumu Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekiplerine bildirdi. Bölgeye sevk edilen ekipler, yaptıkları çalışma neticesinde su yüzeyine barikat kurarak sızıntının büyümesine engel olmaya çalıştı.
AKARYAKIT GÖLE YAYILMIŞ DURUMDA
Ekipler bölgede çalışmalarını sürdürürken güne mazot kokusuyla baÅŸladığını belirten Hüseyin Mercan, “Sapanca Gölü’nün durumunu, halini görüyorsunuz. Sakarya ve Kocaeli sınırları içerisinde olan Sapanca Gölü’ne, Kocaeli bölgesinden gelen akaryakıt karışmış durumda. Çalışma esnasında NATO boru hattında sızıntı meydana gelmiÅŸ ve bu da Sapanca Gölü’ne ulaÅŸmış. Akaryakıt göle yayılmış durumda. SASKÄ° ekipleri buraya gelerek hemen müdahale etti ancak Kocaeli’den göle bir müdahale edildiÄŸini göremiyoruz. Bu manzara maalesef ki çevre felaketi, bu gölden Sakarya ve Kocaeli su içiyor. Gölün bir kısmı akaryakıtla kaplanmış durumda” dedi.
GÖLE SIZAN MAZOT BARİKATLARLA ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI
SASKÄ° açıklamasına göre, Kocaeli’de NATO petrol boru hattı sızıntısıyla ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Göl sınırlarına karışan yakıtın yayılımı kontrol altında, içme suyu alım noktaları korunuyor ve vatandaÅŸlara su kullanımında sorun yaÅŸanmayacağı belirtiliyor.
Akaryakıtın göl ile karışmasından kaynaklanabilecek büyük bir tehlike önlendiği ifade ediliyor.