Konya’nın 5.000 yıllık tarihi mahallesi olan Sille’de bulunan bu yerin Türkiye’de başka bir örneği yok. Öyle ki zamanda yolculuk yapmak isteyen oraya koşuyor. İşte, Konya’nın kültürel yapısını zenginleştiren o eşsiz yer…
2012’de Selçuklu İlçe Belediyesi’nin çalışmalarıyla restorasyonu biten 5.000 yıllık tarihi geçmişi bulunan Sille Şapeli’nde kurulan Zaman Müzesi, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemine ait pek çok esere ev sahipliği yapıyor. Çevresindeki mezarlıkla iç içe olan müze, zamanla ilgili pek çok eseri içinde barındırarak geçmişe yolculuk imkanı sunuyor.
Müzede Osmanlı ile Cumhuriyet dönemlerinden özel tasarım saatler, Osmanlı padişahlarının düzenlediği ruznameler, cep ve masa takvimleri ile resmi dairelerde kullanılan el yazma-baskı takvimler bulunuyor. Aynı zamanda altın, gümüş köstekli cep saatleri, Roma döneminden kalma arkeolojik güneş saati gibi örneklerde vatandaşın yoğun ilgisini görüyor.
BURASI İLGİNÇ BİR YER
Zaman Müzesini ilk defa gezen Mehmet Arif Tur, “Bu eserlerle dolu müzeye daha önceden hiç gelmedim. Şimdi ailemle gezmeye geldik. En çok güneş saati dikkatimi çekti. Eski zaman birimi olan bu eser hakkında görevli arkadaş bize çok güzel anlattı. Nasıl çalıştığını nasıl işlediğini tek tek anlattı. Gerçekten çok zor bir işlemi varmış. Burası çok ilginç bir yer. Zamanı gösteren bu kadar tarihi eserle bir arada olmak insanın zaman algısına da keyifli bir hal aldırıyor” şeklinde konuştu.
Ankara’dan gelen Barış Akgün, “Müze içerisinde büyük levhalı güneş saati çok dikkatimizi çekti. Bunu şuanda bir insanın hesaplama şansı yok. Biz Konya’nın bu taraflarını hiç bilmiyorduk. Aşağıdaki kilise, mağaralar ve Sille Şapeli bilmiyordum. Burası gerçekten ilgimizi çekti” derken; ailesi ile birlikte müzeyi gezmeye elen Haydar Akşün de şunları söyledi:
“Gerçekten zamanında yapılması zor olan bir şeyi o zamanlarda başarmışlar. Günümüzde de çözülebilecek bir şey değil gibi. Geçmişte ise insanların yaşama biçimini öğrenmiş oluyoruz”
TÜRKİYE’DE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK
2012 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından müzenin açıldığını anlatan Selçuklu Belediyesi Tanıtım Rehberi Celal Han Can, “Bu normalde şapel binasıdır. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonrası süreçte cemaatsiz kaldığı için uzun yıllar kapalı kalıyor. Selçuk Belediyemizin yaptığı restorasyonla birlikte Türkiye’nin ilk zaman konseptli müzesi açılmış oluyor. Günümüze kadar gelecek sürede aktif bir şekilde ziyaretçi ağırlayan müzemiz, Usturlap, Ruzname, köstekli saat ve duvar saati gibi birçok eser barındırıyor. Halk tarafından yoğun ilgi gösterilen zaman müzemizde özellikle Usturlaba ziyaretçilerimiz hayran kalıyor. Ziyaretçilerimiz müzemize geldiğinde bu kadar eserin karşısında şaşırıyorlar” şeklinde konuştu.
Ziyaretçi sayılarının döneme göre değişiklik gösterdiğini belirten Can, şunları söyledi:
“Yaz aylarında özellikle yoğun olarak ziyaretçi ağırladığımız zaman müzemizde kış aylarına biraz daha az oluyor. Günlük ziyaretçi sayımız 300 ile 500 kişi arasında değişiyor. Zaman müzemize yurt içinden ve yurt dışından birçok ziyaretçilerimiz geliyor. Gelen ziyaretçilerimizin memnuniyetiyle birlikte yakınlarına da söylemesi vasıtasıyla İstanbul’dan Kars’a birçok noktadan ziyaretçilerimizi ağırlıyoruz”