31 Mart’ta sandığa ilk kez gidecek seçmen sayısı belli oldu.

0
2

31 Mart’ta gerçekleÅŸtirilecek Mahalli Ä°dareler Genel Seçimlerinde, 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 genç, ilk kez sandık başına gidecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart’ta gerçekleÅŸtirilecek Mahalli Ä°dareler Genel Seçimleri için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda, YSK’nın belirlediÄŸi Seçim Takvimi’ne göre, seçmen kütükleri 7 Åžubat’ta kesinleÅŸtirildi. YSK’nın açıkladığı verilere göre, 61 milyon 441 bin 882 seçmenin kaydı kesinleÅŸtirildi.

İLK KEZ OY KULLANACAK SEÇMEN SAYISI: 1 MİLYON 32 BİN 610
Seçimlere iliÅŸkin dikkat çeken bir diÄŸer detay ise, 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 kiÅŸinin, bu seçimde ilk kez oy kullanacak olması. Seçmenlerin cinsiyet dağılımına bakıldığında ise, yüzde 50,59’unun kadın, yüzde 49,41’inin ise erkeklerden oluÅŸtuÄŸu belirlendi.

Öte yandan, daha önce 28 Mayıs 2023’te gerçekleÅŸtirilen CumhurbaÅŸkanlığı Seçimi’nde, yurt içindeki seçmen sayısının 60 milyon 771 bin 236 olduÄŸu bilgisi verildi.

Seçim sürecinde önemli bir aÅŸama olan seçmen listelerinin gözden geçirilmesi iÅŸlemi de belirlenen takvime göre ilerliyor. Buna göre, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü tarafından 23 Mart 2024 tarihi itibarıyla, ölen, vatandaÅŸlıktan çıkarılan, askere alınan, hüküm giyen ve kısıtlanan seçmenlere iliÅŸkin bilgiler yeniden deÄŸerlendirilecek. Bu kapsamda, ölen seçmenler ile vatandaÅŸlıktan çıkarılanlara ait bilgiler Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğü’nden, kısıtlılık kararı kesinleÅŸmiÅŸ seçmenlere ait bilgiler Adalet Bakanlığı’ndan alınacak. Ayrıca, silahaltında bulunanlara iliÅŸkin bilgiler de Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü’nden temin edilerek, sandık seçmen listelerine “oy kullanamaz” ÅŸerhi verilecek.

Mahalli Ä°dareler Genel Seçimleri’nde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye baÅŸkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceÄŸi belirtilirken, il genel meclisi üyeliÄŸi ve belediye meclis üyeliÄŸi seçimlerinin de gerçekleÅŸtirileceÄŸi ifade edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın