GüneydoÄŸu bölgesindekiSuriye sınırına yakın olan Türkiye, ülkenin büyük bir mülteci nüfusuna ev sahipliÄŸi yapıyor. Aynı bölge, Türkiye’nin modern tarihindeki en kötü depremlerden birine tanık oldu; bu deprem binlerce kiÅŸinin ölümüne, altyapı ve konutların büyük ölçüde tahrip olmasına ve zaten savunmasız olan mültecilerin çoÄŸunun durumunun daha da kötüleÅŸmesine neden oldu.
Bu yeni fon, depremler ve bölgesel mülteci krizinin ardından ortaya çıkan en kritik insani ihtiyaçları karşılayacak.
26 milyon Avronun 4 milyon Avro’su acil durumlarda eÄŸitime ayrıldı . Yeni finansman aynı zamanda sığınmacılar gibi korunmasız topluluklara ve depremden etkilenen insanlara koruma hizmetleri de saÄŸlayacak. Bunun da ötesinde AB, mültecilere su, sanitasyon, hijyen ve özel saÄŸlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçlar konusunda yardım saÄŸlamaya devam edecek.
AB, Türk yetkililerle yakın iÅŸbirliÄŸi içinde, insani ihtiyaçları doÄŸrultusunda Türkiye’deki en savunmasız insanlara yardım etmeye devam ediyor. AB, 2015’ten bu yana 21’den fazla ortak kuruluÅŸla sözleÅŸme imzalanan yaklaşık 100 insani yardım projesini destekledi.
Türkiye şu anda 4 milyona yakın insanla dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin çoğu kampların dışında yaşıyor.
Türkiye kayıtlı mültecilere temel hak ve hizmetlere erişim sağlarken, hızla artan yaşam maliyeti ve gelir fırsatlarına erişim eksikliği, mülteci ailelerin geçimini giderek zorlaştırıyor.
6 Åžubat 2023’te, bölgede 100 yılı aÅŸkın sürenin en güçlü depremlerinden biri olan 7,8 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin güneydoÄŸusunda, Suriye sınırına yakın bir yerde meydana geldi. Bunu aynı gün 7,5 büyüklüğünde bir deprem daha izledi. Türkiye Hükümeti 50.000’den fazla ölüm ve 300.000’den fazla binanın hasar gördüğünü veya yıkıldığını bildirdi. Depremden etkilenen bölgelerde insani ihtiyaçlar hâlâ yüksek.
Savunmasız mültecilerin korunması AB’nin temel kaygılarından biridir. Türkiye’de AB tarafından finanse edilen insani yardım projeleri, hukuki danışmanlık, psikososyal destek, sivil belgelere eriÅŸim ve özel hizmetlere eriÅŸim dahil olmak üzere çeÅŸitli koruma konularını ele alıyor. Sürekli kaydı, ilgili kiÅŸilerin tespitini (refakatsiz küçükler ve toplumsal cinsiyete dayalı ÅŸiddet maÄŸdurları gibi), devlet kurumlarına yönlendirmeleri ve koruma için nakit para da dahil olmak üzere özel koruma hizmetlerini destekliyoruz.
AB, Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında 2016-2019 yılları arasında Türkiye’ye insani yardım amacıyla 2,4 milyar Avro yatırım yaptı. Yardım Aracı aracılığıyla finanse edilen projelere ek olarak AB, 2012 ile 2014 yılları arasında 32,5 milyon Avro, 2020 ile 2023 arasında ise 1,02 milyar Avro insani yardım fonu tahsis etti.
Kaynak: AB’den depremzede ve mültecilere 26 milyon Avroluk insani yardım