Tek bir cümle yetti, Avrupa alarma geçti! Saflar sıklaşıyor

0
4

ABD eski BaÅŸkanı Donald Trump’ın NATO savunma harcamaları hedeflerini tutturamayan üye ülkelere gönderdiÄŸi mesaj Avrupa’yı alarma geçirdi. Polonya, Fransa ve Almanya hükümetlerinin birbirleriyle baÄŸları güçlendirme sözü verirken, Almanya seri silah üretiminin acilen artırılması için çaÄŸrıda bulundu.
Kasım ayında gerçekleÅŸecek baÅŸkanlık seçimlerinde bir kez daha aday olması beklenen eski ABD BaÅŸkanı Donald Trump geçtiÄŸimiz Cumartesi günü gündeme bomba gibi düşen bir açıklama yaptı ve Avrupa’yı adeta alarma geçirdi.

MOSKOVA’YI SALDIRMASI İÇİN CESARETLENDÄ°RECEĞİM

BaÅŸkan olduÄŸu zaman NATO savunma harcamaları hedeflerini tutturamayan üye ülkelerin ABD tarafından korunmayacağını vurgulayan Donald Trump, bu ülkelerin Rusya tarafından saldırıya uÄŸraması durumunda hiçbir ÅŸey yapmayacağını hatta Moskova’yı bu konuda ‘cesaretlendireceÄŸini’ söyledi.

AVRUPA’DA BÃœYÃœK ENDÄ°ÅžE: YA KAZANIRSA…
Beyaz Saray’ın ‘dehÅŸet verici’ olarak nitelendirdiÄŸi açıklamaya Biden da tepki gösterdi ve Trump’ı ‘Putin’e boyun eÄŸmekle’ suçladı.

Cumhuriyetçi aday adayının yaptığı açıklama Avrupa’da taÅŸları yerinden oynattı. YaklaÅŸan ABD seçimleri öncesi Joe Biden’ın ilerleyen yaşı ve hafıza sorunları ülke gündemine oturmuÅŸken Trump’ın seçimlerden zaferle çıkma ihtimali Avrupalı liderler tarafından endiÅŸe ile karşılandı.

ALMANYA: ACÄ°LEN SÄ°LAH ÃœRETÄ°MÄ°NÄ° ARTIRIN

Almanya Åžansölyesi Olaf Scholz Alman silah üreticisi Rheinmetall tarafından iÅŸletilen yeni bir mühimmat fabrikasının temel atma töreninde ‘artık barış zamanlarında yaÅŸanmadığını’ vurguladı ve Avrupa’nın seri silah üretimini acilen artırması gerektiÄŸi söyledi.

“Kimse Avrupa’nın güvenliÄŸiyle oynayamaz” diyen Scholz “Barışı isteyenler, saldırganları baÅŸarılı bir ÅŸekilde caydırabilmelidir.” açıklamasında bulundu.

POLONYA, FRANSA, ALMANYA MEYDAN OKUDU: BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN
Olaf Scholz’ın açıklaması Polonya, Fransa ve Almanya hükümetlerinin birbirleriyle baÄŸları güçlendirme sözü vermesinden hemen sonra geldi.

Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ve Almanya BaÅŸbakanı Olaf Scholz ile bir araya gelen Polonya BaÅŸbakanı Donald Tusk dün Paris’te yaptığı açıklamada, “Askeri açıdan Rusya’dan zayıf olmamız için hiçbir neden yok ve bu nedenle üretimi arttırmak ve iÅŸbirliÄŸimizi yoÄŸunlaÅŸtırmak kesinlikle tartışılmaz önceliÄŸimiz ” dedi ve ekledi;

“Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için”

Macron ise Avrupa’nın Ukrayna desteÄŸinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

STOLTENBERG’DEN ALIÅžILMADIK DERECEDE SERT YANIT
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Trump’a alışılmadık derecede sert bir dille yanıt vererek, ‘Müttefiklerin birbirini savunmayacağı yönündeki herhangi bir öneri, ABD’de de dahil tüm güvenliÄŸimizi baltalar’ dedi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuÅŸan üst düzey bir NATO yetkilisi ise Trump’ın açıklamasını ‘ittifağın ruhuna saldırı’ olarak nitelendirdi.

Stoltenberg  Donald Trump’ın açıklamalarına yönelik, “ABD yönetimleri tarafından adil yük paylaşımı gereÄŸi Avrupalı müttefikler ve Kanada’nın daha fazla harcama yapması gerektiÄŸi defalarca vurgulandı. Ä°yi haber ÅŸu ki NATO müttefiklerinin yaptığı da tam olarak budur” dedi.

“AVRUPA ARTIK TEK BAÅžINA”
ABD’li New York Times gazetesi konuya iliÅŸkin analizinde çarpıcı bir iddiada bulundu ve “Avrupalı ​​liderler zaten ABD’siz bir ittifak olasılığı üzerinde kafa yoruyorlardı. Trump’ın NATO’ya yönelik açıklaması Avrupa’yı tek başına yürümeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.

Politico ise Trump’ın Avrupa’ya ‘bir iyilik’ yaptığını yazdı ve “Avrupa artık tek başına ve nihayet kendini savunma konusunda gerçekçi davranabilir.” ifadesini kullandı.

The Economist ise “Avrupa kendisini Rusya’ya ve Donald Trump’a karşı savunmak için acele etmeli” baÅŸlığı ile okuyucularının karşısına çıktı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın