Dolandırıcılar bu kez 31 Mart seçimini fırsat bildi,Gelen mesajlara dikkat

0
2

Yaklaşık bir ay sonra gerçekleÅŸecek olan yerel seçimlere doÄŸru ilerlerken, dolandırıcılar da harekete geçti. Seçmenlerin oy kullanacakları yerleri öğrenme ihtiyacını fırsat bilen dolandırıcılar, “seçmen kaydınız deÄŸiÅŸtirildi” veya “seçmen kaydını öğrenmek için tıkla” gibi tuzaklarla vatandaÅŸları hedef alıyor. Bu manipülatif yöntemlerle, seçmenleri yanıltıp bilgi çalmayı amaçlayan dolandırıcılar, seçim öncesinde artan bir tehdit haline geldi.

31 Mart yerel seçimlerine yönelik yaklaşık bir ay kala, Sivas Cumhuriyet Ãœniversitesi’nden Doç. Dr. Sefer Darıcı, seçmenleri yanıltmaya yönelik manipülatif içeriklerin sosyal medya ve diÄŸer iletiÅŸim mecralarında arttığını belirtti. Seçmenlerin, oy kullanacakları yerleri öğrenme ihtiyacı duyduÄŸu bu dönemde, dolandırıcıların da bu konuda aktif olduÄŸuna dikkat çekti.

BU MESAJLARA DÄ°KKAT
Özellikle “seçmen kaydınız deÄŸiÅŸtirildi” veya “seçmen kaydını öğrenmek için buraya tıkla” gibi tuzaÄŸa düşürebilecek içeriklere karşı uyardı.

Sivas Cumhuriyet Ãœniversitesi’nden Doç. Dr. Sefer Darıcı “VatandaÅŸlar seçim yaklaÅŸtıkça nerede oy kullanacaklarını öğrenmeye çalışıyor. Dolandırıcılar da bu konuda boÅŸ durmuyor. Özellikle ‘seçmen kaydınız deÄŸiÅŸtirildi’, ‘seçmen kaydını öğrenmek için buraya tıkla’ gibi dolandırıcılık yöntemleri ÅŸimdiden baÅŸladı. Bu tip sorgulamalar için YSK’nın çaÄŸrı merkezi ve e-Devlet üzerinden bu sorgulamalar yapılıyor. Bu tip içeriklere itibar edilmemeli” dedi.

SORGULAMA Ä°ÅžLEMLERÄ° E-DEVLET’TEN YAPILABÄ°LÄ°R
Doç. Dr. Darıcı, seçmen kaydı sorgulama iÅŸlemlerinin resmi olarak Yüksek Seçim Kurulu’nun çaÄŸrı merkezi ve e-Devlet üzerinden yapılabileceÄŸini vurguladı. Ancak, dolandırıcıların farklı yöntemlerle seçmen kaydını isteyenleri kandırmaya çalıştığına dikkat çekti. Bu nedenle, sosyal medyada dolaÅŸan içeriklere itibar edilmemesi gerektiÄŸini ve ilgili resmi uygulamalardan bilgi alınması gerektiÄŸini belirtti.

‘DEEPFAKE’ İÇERÄ°KLER DOLAÅžIMA SOKULABÄ°LÄ°R
Seçim süreçlerinde manipülasyonun arttığını ifade eden Darıcı, bilgisayar ortamında üretilmiÅŸ veya yapay zeka yardımıyla oluÅŸturulmuÅŸ dezenformatik içeriklerin sosyal medyada paylaşılabileceÄŸini dile getirdi. Bu tür içeriklerin, seçmenler üzerinde korku, endiÅŸe ve kaygı yaratma veya oy verme davranışlarını manipüle etme amacı güdebileceÄŸini belirtti. GeçmiÅŸ seçimlerde benzer durumların yaÅŸandığını vurgulayarak, bu seçimlerde yapay zeka uygulamalarıyla üretilmiÅŸ ‘deepfake’ içeriklerin dolaşıma sokulabileceÄŸi ve bu durumun kaygı yaratabileceÄŸine dikkat çekti. Uzmanlar tarafından paylaşılan bu kaygıların önemine deÄŸindi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın