Hasan Erdem: Acenteler Türsab’ın şerrinden korunmaya çalışıyor

0
540

Türsab başkan Adayı Hasan Erdem, mevcut yönetimin koltuk endişesi içinde olduklarını belirterek “Koltuğa zamkla yapışmış gibiler” dedi

hasan-erdem-bostanci-001.JPG
hasan-erdem-bostanci.JPG
hasan-erdem,--001.JPG

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL –“Birlikte Güçlü Türsab” sloganı ile yola çıkan Türsab Başkan Adayı, Türsab Yönetim Kurulu Üyesi, Selam Tur’un sahibi Hasan Erdem, Green Park Bostancı’da acentelerle buluşmasında Türsab’ın acentelerin hakkını koruyacağı yerde onlara denetim göndererek zora sokmaya çalıştığını belirterek “Acenteler kendilerini Türsab’ın şerrinden korumak için avukat arıyor. Acentecinin haklarını kim koruyacak?” dedi.



KONUŞMADAN BAŞLIKLAR
Hasan Erdem konuşmasından başlıklar şöyle: Hasan Erdem, mevcut yönetimin koltuklarını korumak için canla başla çalıştıklarını ve koltuk endişesi içinde olduklarını belirterek “Koltuğa zamkla yapışmış gibiler” dedi. Türsab’ın kötü yönetiminin Türk turizmini zor günlere sürüklediğini belirterek “Bu işin sonu kıyamettir şeklinde konuştu. Seçim öncesi verdiği vaatleri unutan Türsab yönetiminin hangi cesaretle yeniden aday olduğuna şaşırdığını anlatan Hasan Erdem ”Seçim bitince acenteler unutuluyor. Onlar efendi, acenteler uşak oluyor. Bizim maaşını ödediğimiz personel bile acenteleri küçük görüyor” dedi.
Yönetmeliğin kendisini görevden almak üzere uydurulduğunu anlatan Hasan Erdem, yönetmelik ve kanunun kendilerinden saklandığını söyledi. Genel kurulda ibra edilmeyen eski yönetiminn dosyasının eksik evrak nedeniyle iki yıldır savcının önünde beklediğini ve usulsüz harcama dosyasının gizlendiğini belirtti. Türsab’ın itibarının yerlerde olduğunu belirten Hasan Erdem, “Seçim öncesinde Türsab Başkanı’nın sarfettiği kendi sözüyle ona cevap verelim: Türsab’ın devet katında kıl tüy kadar itibarı kalmadı” dedi.



YÖNETİM ANLAYIŞINI BEĞENMEDİĞİM KİŞİNİN YANINDA OLMAM

Hasan Erdem, ileri aşamada mevcut yönetimle birlikte olmayacağını belirterek şöyle devam etti: “Yönetim anlayışını beğenmediğim kişinin yanında durmam. Mevcut yönetim kurulu ise bir çok yanlış kararları onaylıyor. Onlar koltuklarda başkan sayesinde oturuyoruz diyerek sözünden çıkmıyorlar. Türkiye’de bu gibi kuruluşların sancısı budur. Ama yönetimdeki arkadaşlar yanılıyorlar. Gün gelir devran döner ve hesaplar sorulur. İşte o zaman için bugünden dik durmak gerekir” dedi.

TANSU DEMİR, HASAN ERDEM’E BAŞARILAR DILEDI
Green Park Bostancı’da aralarında Türsab’ın ‘Yükselen Türsab’ sloganıyla çalışan diğer başkan adayı Tansu Demir ve geçtiğimiz hafta Türsab Asya BTK Başkan adaylığını 4 günlük çalışma sonucu az bir farkla kaybeden Fatih Cansızoğlu’nun yer aldığı yaklaşık 60 acente izledi. Tansu Demir’in “meslektaşım” diyerek , Hasan Erdem’in toplantısına katılması demokratik bir davranış olarak takdir gördü. Her iki başkan adayı toplantı öncesi birbirlerine başarılar dilediler.

KOLTUĞA ZAMKLA YAPIŞMIŞ GİBİLER
Hasan Erdem, Türsab’tan çok başkan ve yönetici geçtiğini koltukların kimseye baki olmadığını belirterek konuşmasını sürdürdü: “Türsab yönetimine seçilen insanlar, belli bir sure o görevi alır. Hakkıyla yerine getirmek üzere sorumluluk alır. Asıl mesele Türsab’a başkan olmak değildir, aslolan hizmet etmektir. Bizi oraya getirenlere layık olmak ve geldiğimiz gibi alkışlarla uğrlanmaktır” dedi.
Türsab’ta maalesef bazı arkadaşlar koltuğa oturunca zamkla yapışmış gibi hayatları boyunca bırakmak istemiyorlar. Bilmeleri gereken tek şey, o koltuklar acentelere hizmet için vardır.

hasan-erdem-bostanci-002.JPG
hasan-erdem-bostanci-003.JPG
hasan-erdem,--002.JPG
httpwww.turkiyeturizm.comhasan-erdem-acenteler-tursabin-serrinden-korunmaya-calisiyor-59965h.htm-002.JPG
hasan-erdem,--003.JPG
httpwww.turkiyeturizm.comhasan-erdem-acenteler-tursabin-serrinden-korunmaya-calisiyor-59965h.htm-005.JPG
httpwww.turkiyeturizm.comhasan-erdem-acenteler-tursabin-serrinden-korunmaya-calisiyor-59965h.htm-005.JPG
hasan-erdem,-.JPG
httpwww.turkiyeturizm.comhasan-erdem-acenteler-tursabin-serrinden-korunmaya-calisiyor-59965h.htm-003.JPG
hasan-erdem,--004.JPG
hasan-erdem,--005.JPG



BU İŞİN SONU KIYAMETTİR

Benim derdim koltuk değildir. Hepimiz turizm sektörünün içindeyiz. Hep birlikte aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Turizm her bakımdan ülkemiz için stratejik sektördür. Türkiye’yi dünyaya tanıtacak ve başka ülkelerle rekabet edebilecek, döviz kazandıracak tek sektördür. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olacak ve yasayla kurulmuş olan yarı kamu kuruluşu olan Türsab lakıyıkla görevini yapamıyor. Bu kurum Türkiye’nin önünü açıp, turizmi şahlandıracak bir kurumdur. Acentelerin her biri birer fahri turizm elçisidir. Ama koltukları ehline teslim etmezsek bu işin sonunda kıyameti bekleyiniz. Bu önemli bir toplumsal mesajdır.

SEÇİM BİTİYOR, OY VERENLER UNUTULUYOR
Ahbap çavuş ilişkileri ile Türsab yönetilemez. Böyle bir görevde olan insanın aklının arkasında başka düşünceler olmamalı. Demokratik, hoşgörülü, adaletli ve herkese eşit mesafede olmalıdır. Seçim sırasında verilen sözler unutulmamalıdır. Seçim öncesi karşısına çıktıkları acenteleri seçildikten sonra unutan yönetim olmaz. Seçilmeden önce “telefonum 24 saat açık” diyen kişi seçildikten sonra telefona çıkmayıp “ Maiyetim de 160 kişi çalışıyor. Onları arayın derse” o koltuğu haketmiyor demektir.

SANKİ, YÖNETİM EFENDİ, ACENTELER UŞAK
Türsab’ta krallık, ağalık, nobranlık olmaz. Acentelerin hizmetkarı olarak seçilirsiniz. Ama yıllardır Türsab yönetimi ‘efendi’ bizler onların ermine amade uşakları gibiyiz. Hatta Türsab’ta 25-30 bin lira maaşla çalışan personel bile kendilerini acentelerden üstün görmeye başladı. Grup başkanları ile görüşmem mümkün bile değil. Bir adres değişikliği muamelesi için bir yıl bekleyen arkadaşlarımız var. Türsab’ta işler yürümüyor. Bakanlığın bile 15 günde bitirdiği işi Türsab’ta 6 ayda bitiremiyoruz.”

ONLAR SEÇİMDE, ACENTELER GEÇİMDE
Türab’ın acentelerin geleceğini düşünen hiçbir iyileştirme yapmadığını anlatan hasan Erdem şöyle devam etti: “Türsab’taki bütün bu yanlış uygulamalar turizmde üretimi de engelliyor. İnsanlar artık Türsab’tan bıktı. Yönetim seçimle uğraşırken acenteler geçimle uğraşıyorlar. Türsab’a yanlış giden işleri değiştirmek için geldik, şeffaf olunacak denildi. Ancak bunların hiçbirini göremedik.

BELGE PARALARI NEREYE GİDİYOR?
Acentelerin gelir düzeylerini artıracak projeler yapılmadı. Türsab.ın kamu gücü kanun gücü kullanılmalıydı. Devletten acenteler adına destek alınmalı ve acentelerin yanlarında olunmalıydı. Gelişen yüksek teknoloji için acentelere destek verilmeliydi. Belge için para toplanıyor. Bu paralar nereye gidiyor? Sorgulamak zorundayız. Acentelerin gelir kaynaklarını büyütmeliyiz

KOLTUK ENDİŞESİ OLAN HİZMET EDEMEZ
Türsab’ı tek adamlıktan kurtarmak için 12 yıl mücadele ettim. Başaran Ulusoy 20 yıllık döneminde baştan iyi şeyler yaptı. Sonra tek adamlığıa döndü ve bütün işler durdu. Bugünkü durumda ondan farklı değil.
Ortak akıl kullanmayan, paylaşma endişesi olan, koltuğu kaptırma endişesi olanlar size hizmet demez. Yağmurdan kaçtık doluya tutulduk.”

YÖNETMELİĞİ VE KANUNU YÖNETİMDEN SAKLADILAR
Yönetmeliği ikinci başkan olan kendisinden kaçırdıklarını anlatan Pasan Erdem, şunları söyledi: “Böyle bir yönetmelik için bir komite olur çalışır ve tasarı en son şekliyle bakanlığa gider. Bir çalışma yaptık, ama taslağı başkan “dedikodu olur” diyerek herkesin çantasından geri aldı. Kimin malını kimden saklıyorsun? Bu babanın malı değil, koskoca kurumu belgesidir. Kanun yapılıyor denildi. Kanun taslağını istedik, bazı maddeler var kimse görmesin diye sakladılar. Herkesten kanun hakkında görüş istediler, ortaya metin çıkarılmadı. İnsanlara görmedikleri bir metin hakkında görüş sorulur mu? Türsab’ın sitesinde yayınlarsın herkes görüşünü söyler. Yangından mal kaçırır gibi davrandılar. Ben bile alamadım. Dışarıya sızmasını engellediler.

BYK, YTK, BTK BULMACASI
Yönetmeliğe beni ve yetkilerimi yokedip, yerime başkalarını getirmek için madde koydu. Kendine yeni başkan yardımcıları seçti. Ama onların yetkilerini bile kendisine aldı. Tam anlamıyla “tek adamlık” düzenini kurdu.
Türk turizminin bölgesel kalkınması ve acentelerinin önlerini açmak amacıyla kurulan BYK’ları bağmsız yapacaktık. Ancak göreve gelince bunların bağımsızlık yetkilerini ordana kaldırarak temsil sıfatına düşürdü. Bağımsızlıkları ortadan kalkarak memuriyet sınıfına girdiler. Önce YTK dendi… Sonra BTK oldu… Bunların yetkileri nedir, kimse bilmiyor?”

TÜRSAB’IN İTİBARI İYİCE YERLERE DÜŞTÜ
İyi idareci olmak için hak ve hukuku bilmek gerektiğini anlatan Hasan Erdem biten itibar için şunları söyledi: “Her yerde Türsab’ın itibarı var diyoruz. Ama Türsab’ın itibarının yerlerde olduğunu hepimiz görüyoruz. Acentelerin sorunlarını özmek için bir gayret göstermiyor ve ne devletin kapısından, ne de THY’nin kapısından içeri giremiyor. Mevcut Türsab başkanı başkan olmadan önce eski yönetimi eleştirerek “Türsab’ın devlette kıl tüy kadar itiarı yok’” demişti. Bugün düştüğü hali tariff etmek için kelime bulamıyorum.”

ACENTELER, TÜRSAB’IN ŞERRİ İÇİN AVUKAT ARIYORLAR
Acentelerin havalimanlarından yolcuları almanın engellerini bir türlü aşamadıklarına değinen Hasan Erdem, şöyle devam etti: “ Acenteler, havalimanlarına kendi araçlarını sokamıyor, Türsab’tan hiçbir gayret yok. Onlarca acentenin aracı bağlandı. Aracı bağlı olan acenteler günlük zararlarını engellemek için care olarak satmak istiyorlar, bağlı olduğu için satamıyorlar. Türsab adına yetkililerden randevu alın bein sorunu çözmek için çalışayım dedim. Kıkkandılar yapmadılar, kendileri de yapmadı. Acenteler kan ağlıyor.
Bunu bir Nasrettin Hoca fıkrasına bağlayalım.
Nasrettin Hoca’nın göğsüne adamın biri yumruk atmış.
Hoca sırtını tutarak “Ah arkam!” diye inlemiş.
Adam şaşırmış ve “Ben senin göğsüne vurdum. Neden arkanı tutuyorsun” diye sormuş.
Hoca cevap vermiş: “Arkamda adam gibi adam olsaydı benim göğsüme bu yumruğu atamzdın” demiş
Bu durumda acenteler kendilerini Türsab’ın şerrinden korumak için avukat arıyor. Haklılar. Böyle bir Türsab varken acentenin haklarını kim koruyacak?”

httpwww.turkiyeturizm.comhasan-erdem-acenteler-tursabin-serrinden-korunmaya-calisiyor-59965h.htm-004.JPG
httpwww.turkiyeturizm.comhasan-erdem-acenteler-tursabin-serrinden-korunmaya-calisiyor-59965h.htm.JPG
httpwww.turkiyeturizm.comhasan-erdem-acenteler-tursabin-serrinden-korunmaya-calisiyor-59965h.htm-001.JPG

HAC UMRE’NİN VEBALi TÜRSAB’IN BOYNUNDADIR
Türsab’ın hac-umre gelirlerinin yanlış uygulamalar nedeniyle kaybedildiğini anlatan Hasan Erdem, bu konuda uyarıda bulunan uzman acenteleri dinlemeyen bir Türsab yönetimi olduğunu söyledi.
“Hac umre yapan acenteler kendi başlarının çaresine bakar oldular” diyen hasan Erdem sole konuştu: “Türsab hac umrecileri korumak zorundadır. Hacı başına Türsab’a 10 tl verilse acentenin hac ve umrada verdiği hizmete destek olur. Oradakı hizmetin aksamasının vebali Türsab’ın boynundadır. Para almayalım diyorsun nasıl hizmet götüreceksin. Türsab koruyucu bir şemsiye olmalıdır.”

GENEL KURULUN HESABI SAVCILIKTA
Hasan Erdem, Türsab’ın mevcut yönetiminin genel kurul öncesi verdiği hiçbir sözü yerine getiremediği gibi genel kurulun geçmiş yönetimin usulsüz harcamaları nedinyle “ibra” edilmeyişinin takipçisi bile olamadığını söyledi.
“Sizler bize biz sizlere sahip çıkacağız. Vaatlerin neden yerine getirilmediğini genel kurulda hakıracağız” diyen Hasan Erdem şunları anlattı: “Genel Kurul’da ibra edilmeyen yönetimin dosyaları açıklanmalı. Boşuna mı ibra edilmedi? Hataları dek dek açıklamak zorundalar. Hesaplar için 150 bin TL’ye bağımız denetleme kurulu tutuldu. Ancak hazırlanan rapor savcılık tarafından itibar görmedi. Savcılık bu raporu Türsab’ın kendi Denetleme Kurulu’nun yapmasını istedi. Ancak yaptırmadılar. Savcılığa evraklar teslim edildi. Yaklaşık iki yıldır savcı bey hala bilirkişi raporunu bekliyor. Bağımsız denetim kurulu raporunu Türsab 2. Başkanı olarak istedim bana vermediler ve gizlediler.

USULSÜZ HARCAMA RAPORU GİZLENİYOR
Genel kurulda eski yönetimin 2013 yılında o zaman göre çok büyük para olan 50 milyon TL’yi, 30 milyon dolar olarak Türsab hesabındanTürsab Ltd.şirketine devrettiği ve sonra buhar olduğu anlatılmıştı. Bu rakam şu an Türsab’ın borcunun yarısı kadardı. Bu usulsüz harcama raporu hakkındaki denetim raporu neden gizleniyor, bilemiyorum.
Binim çok sevdiğim bazı deyişler vardır. Bunlardan biriyle sözümü tamamlıyorum: “Başarılı insanlar yaptıklarını anlatır, başarısız insanlar ise yapamadıkları için mazeret uydururlar.”
 

Kaynak: Hasan Erdem: Acenteler Türsab’ın şerrinden korunmaya çalışıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın