‘Hedef 2024’te 100 milyon yolcu’

0
4

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı (CEO) Serkan Kaptan, “2023’te hedeflerimizin ötesinde büyüdük.Bu yıla da güçlü yolcu artışıyla başladık. Hedeflerimizi yukarı yönlü revize ettik. 2024’te 100-110 milyon yolcu bekliyoruz” dedi.
Pandemi sonrasında ‘intikam seyahatleri’yle hızlı büyümeye geçen havayolu sektörü, küresel resesyona rağmen 2024’e iddialı girdi.
Önceki gün şirketin 2023 sonuçları ve 2024 hedeflerini paylaşmak üzere gazetecilerle bir araya gelen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı (CEO) Serkan Kaptan, “Müthiş bir ocak ayı geçirdik. 2024’te turizmin çok başarılı geçmesini bekliyoruz” diye başladı söze. Kaptan, yılın tamamıyla ilgili hedeflerini ise “2023’te hedeflerimizin ötesinde büyüdük. Bu yıla da güçlü yolcu artışıyla başladık. Hedeflerimizi yukarı yönlü revize ettik. 2024’te 100-110 milyon yolcu ve 490 milyon Euro FAVÖK bekliyoruz” sözleriyle özetledi.

YOLCU SAYISI YÜZDE 22 ARTIŞ GÖSTERDİ.

Serkan Kaptan’ın dikkat çektiği bir başka konu da küresel havacılık sektöründeki büyüme sinyalleriydi. “Bu yıl 9.7 milyar olarak öngörülen küresel yolcu trafiği 2042’de 20 milyara, 2052’deyse 25 milyara ulaşacak. Dış hat trafiği iç hatta göre, gelişmekte olan pazarlar gelişmiş ekonomilere göre daha hızlı büyüyecek” dedi. Ardında da havacılığın merkezinin doğuya kaydığını vurguladı ve ekledi: “Türkiye en büyük yedinci havacılık pazarı konumunda. 2050’lere gelirken Britanya ve Japonya gibi ülkeleri geride bırakarak altıncı sıraya yükselecek.”

CEO Serkan Kaptan’ın verdiği bilgilere göre TAV Havalimanları’nın 2023’te hizmet verdiği yolcu sayısı yüzde 22 artarak 96 milyona ulaştı. Sekiz ülkede 15 havalimanı işleten şirketin geçen yılki cirosu da yüzde 25 artarak 1.3 milyar Euro oldu.

ÇİFT HANELİ ARTIŞ GÖRDÜK

Kaptan, “Zorluklara ve risklere karşın başarılı bir yılı geride bıraktık ve bu yıla da pozitif başladık. Türkiye’de ve yurt dışında işlettiğimiz neredeyse tüm havalimanlarımızda 2023’te yolcu trafiği çift haneli arttı. Özellikle dış hat yolcumuz yüzde 25 artarak 63 milyona ulaştı” dedi.

Kaptan, dış hatta yakalanan bu başarışı şöyle anlattı: “Rusya-Ukrayna savaşının etkisine karşın Batı Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden havalimanlarımıza gelen ziyaretçi sayısında önemli bir artış oldu. Rusya’dan gelen trafik 2019’a göre yüzde 40 azalırken, Almanya’dan yüzde 24, İngiltere’den yüzde 58 artış yaşandı. Umre ve hac kısıtlamalarının kalkmasıyla Medine yüzde 49 artışla 9.4 milyon yolcu ağırladı. Çin’den Batı’ya giden ticaret rotası üzerinde önemli bir kargo durağı da olan Almatı Havalimanı da yüzde 32 artışla 9.5 milyon yolcuya ulaştı. Gelirlerimizin yüzde 61’i yurtdışı operasyonlarımızdan.”

2.5 MİLYAR EURO’LUK YATIRIM YAPILDI.

Kaptan, yapılan yatırımlara ilişkin de, “Şu an Antalya, Ankara ve Almatı’da yaklaşık 1.2 milyar Euro’luk yatırım yapıyoruz. Şirketin geleceğini oluşturmak üzere 2021 ile 2025 arasında ön kira ödemeleri ve satın almalarla birlikte 2.5 milyar Euro’luk bir yatırım programını hayata geçirdik. Küresel yolcu büyümesi, önümüzdeki 20 yılda yaklaşık 2.4 trilyon dolarlık havalimanı yatırımı gerektiriyor. Türkiye ve yurtdışındaki havalimanlarımıza yaptığımız yatırımlar, sahip olduğumuz bilgi birikimi TAV Havalimanları’nın önümüzdeki dönemde büyümesinin altyapısını oluşturacak” şeklinde bilgi verdi.

ALMATI’DA YENİ TERMİNAL HAZİRANDA HİZMETE GİRECEK

TAV Havalimanları CEO’su Serkan Kaptan, Orta Asya’daki önemli kapılardan biri olan Kazakistan’ın Almatı Havalimanı’nda yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Kaptan, “2024’te Almatı, 2025’te de Antalya ve Ankara’da yeni terminallerin devreye girmesiyle ciddi bir kapasite artışı elde edeceğiz. Yolcu memnuniyeti ve ticari gelirlerimizde önemli bir artış olacak. Almatı’da haziran ayında yeni terminali hizmete alıyoruz. Orta Asya’da kesinlikle büyümek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın