Denizi olmayan ilimiz Norveç’le yarışıyor

0
2

O ilimizde deniz yok ama balık üretiminde Norveç’le yarışıyor! Türkiye’nin en büyük balık üretimi orada gerçekleşiyor! 100 milyarlık ihracat getirisi! Yılda 20 bin ton balık üretiliyor. Nehirde yetişip dünyaya satıyorlar…

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde Fırat Nehri’nde yetiştirilen balıkların ekonomiye sağladığı katkılar açıklandı. Bölgede yılda 20 bin ton balık üretiminden beklenen ihracat gelirinin 100 milyon dolar olduğu belirtildi. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında hayata geçirilen bu projede, Türk somonu dünya pazarında rekabet edebilecek seviyede üretiliyor.

İHRACAT RAKAMI 1 MİLYAR 800 MİLYON DOLAR

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Şanlıurfa’da yılda yaklaşık 20 bin ton balık üretildiğini belirterek “Şanlıurfa’da yaklaşık 20 bin ton balık üretiyoruz. Ürettiğimiz bu balıkların ihracata katkısı yaklaşık 100 milyon dolar civarında. Türkiye’nin şu anda bu yıl ihracat rakamı 1 milyar 800 milyon dolar civarında. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın tarımı stratejik alan ilan etmesinden bu tarafa tarımın bütün sektörleri, balıkçılık da buna dahil üretim noktasında çok müthiş bir ivme kazandı. Biz stratejik alan olarak gördüğümüz için üretimin her kademesine destek veriyoruz.

Özellikle Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz ve Tarım ve Orman Bakanımızın gayretiyle inşallah gelecek yıl bu rakamı biz 3 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. İç sulardaki Türk somonu dünyayla rekabet edebilecek şekilde burada üretiliyor. Sağlıklı ve doğru bir şekilde de soğuk zincirle ihraç ediliyor.” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÜRETİM İSTASYONU

Balık üretim tesislerine sağlanan devlet destekleri de sektörün gelişimine büyük katkı sağladığını söyleyen Aksoy, “Bütün üretim tesislerine bizim hem kırsal kalkınma hem TKDK hem de Ziraat Bankası üzerinden yüzde 75’e yakın hibe destekleri var. Özellikle yavru üretimine büyük destek veriyoruz. Sadece Şanlıurfa’da biz geçen sene 33 milyon adet yavru balık üretip ve bunları iç sulardaki GAP bölgesindeki 9 tane ilimize verdik. Bunda 33 milyon balığın yaklaşık olarak 22 milyonu sazan balığı. Geriye kalanı da şabut balığıydı. Şabut balığı da Fırat’ın korunan ve özel türlerinden bir tanesi. Dolayısıyla bu üretim merkezi Bozova ilçemizde.” şeklinde konuştu.

Aksoy, Türkiye’nin en büyük üretim istasyonu olduğunu belirterek “Türkiye’nin en büyük üretim istasyonu. Dünyada da ikinci sırada. İnşallah bu işletmemizi de balık üretim merkezi olarak balıkçılarımızın hizmetine sunarsak üretim noktasında da Türkiye herhalde Norveç’ten sonra dünyadaki en önemli ülke olacaktır. Türk somonu noktasında bir yere gelmiş olacağız.”

33 ÜLKEYE GÖNDERİLİYOR

Aksoy, somon balıklarının 33 ülkeye gittiğini belirterek öyle konuştu: “Bizim sadece Türkiye genelinde iç sularda somon balıklarımız 33 ülkeye gidiyor. Ama bizim Şanlıurfa’da Birecik Havzasında ürettiğimiz ürünlerin büyük bir kısmı Rusya’ya ihraç ediliyor. Ama Karadeniz’e gittikten sonra üç ay bunları tatlı su balığında deniz suyunda üç ay bekletilip orada da beslenip deniz somunu diye ayrı bir tescil alıp başka ülkelere de ihraç ediliyor. Özellikle Şanlıurfa ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde balıkla ilgili en çok üretilen il Şanlıurfa.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın