Ä°ngiltere’de kan skandalının raporu yayımlanacak..!

0
5

Ä°ngiltere’de 1970’li ve 1980’li yıllarda HIV veya Hepatit C bulaÅŸmış kanla tedavi edilen hastaların sayısıyla ilgili olarak açılan kamu soruÅŸturması raporu bugün yayınlanacak. Tahminlere göre, bu dönemde yaklaşık 30 bin kiÅŸiye kontamine kan verildi ve bu tedavilerin sonucunda yaklaşık 3 bin kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi düşünülüyor. Rapor, kontamine tedavilerin durdurulması süreci ve olayın örtbas edilip edilmediÄŸi gibi konularda da açıklık getirecek.

Ä°ngiltere’nin saÄŸlık tarihinde kara bir leke olarak kaydedilen enfekte kan skandalı, ülkenin kötü tedavi felaketi olarak nitelendiriliyor.

3 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Yaklaşık 30 bin kişinin HIV veya Hepatit C ile enfekte kanla tedavi edildiği ve bunların yaklaşık 3 bininin hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Bugün yayınlanacak olan kamu soruÅŸturması raporu, 1970’li ve 1980’li yıllarda gerçekleÅŸen bu trajik olayları detaylı bir ÅŸekilde ele alıyor. Özellikle hemofili hastaları ve kan nakline ihtiyaç duyan kiÅŸilerin maruz kaldığı enfekte kan kullanımı, Ä°ngiltere SaÄŸlık Bakanlığı’nın tarihindeki en kara lekelerden biri olarak kaydediliyor.

Skandalın merkezinde, ‘faktör VIII’ adı verilen kan ürünleri bulunuyor. Bu ürünler, kirli kana maruz kalan kiÅŸilere verilmiÅŸti ve bağışlanan kanların HIV ve hepatit C açısından taranmaması büyük bir ihmalkarlık olarak deÄŸerlendiriliyor. HIV testlerinin 1986 yılına kadar uygulanmaması ve hepatit C testlerinin ise 1991 yılına kadar yapılmaması, olayın boyutunu daha da vahim hale getiriyor.

NTV’de yer alan habere göre; raporun yayınlanmasının ardından, hükümetin skandalın maÄŸdurlarından ve ailelerinden resmi bir özür dilemesi bekleniyor. Hükümet, Rishi Sunak liderliÄŸinde bu hafta içinde rapora detaylı bir yanıt sunacak.

Bu korkunç skandalın faturası ağır olacak. İngiltere, enfekte kanla tedavi gören binlerce kişiye tazminat ödemek için 10 milyar sterlinin üzerinde bir miktarı gözden çıkarmış durumda. Toplamda 12.70 milyar dolardan fazla bir miktar, skandalın mağdurlarına adalet sağlanması için harcanacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın