Kazmayı nereye vursalar hazine fışkırdı!

0
4

Nereyi kazsalar resmen hazine fışkırıyor! DeÄŸeri ise paha biçilemiyor! Tüm dünya o ilimizi takip ediyor. Arkeolojik keÅŸiflerin merkezi o ilimizde hazine yatıyor…
Åžanlıurfa, arkeolojik keÅŸiflerin merkezi olmaya devam ediyor. Göbeklitepe ve Karahantepe’de gerçekleÅŸtirilen son kazılar, tarihin sıfır noktasından adeta hazine fışkırmasına neden oldu. Åžanlıurfa Arkeoloji Müzesi, bu eÅŸsiz buluntuların sergilendiÄŸi, dünya çapında dikkat çeken bir merkez haline geldi.

2015 yılında kapılarını açan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, 60 bin metrekarelik alanıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Müze, Göbeklitepe ve Karahantepe gibi önemli kazı alanlarından çıkarılan ve insanlık tarihini yeniden yazdıran 12 bin yıllık eserlere ev sahipliği yapıyor.
15 Mart 2023’te Åžanlıurfa’yı etkileyen sel felaketinin ardından onarım çalışmaları tamamlanan müze, TaÅŸ Tepeler projesi kapsamında ortaya çıkarılan 81 deÄŸerli eseri ziyaretçilerle buluÅŸturuyor. Bu eserler arasında, Göbeklitepe’nin D yapısında bulunan ve üzerinde boya kalıntıları olan yaban domuzu, kızıl akbaba heykelleri ve insan figürleri yer alıyor.

Müze Müdürü Celal Uludağ, müzenin neolitik çağ eserleri açısından dünyanın en önemli müzelerinden biri olduğunu belirtiyor. 2023 yılında müzeye getirilen eserler, gerekli işlemlerin ardından ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
UludaÄŸ, müzede sergilenecek eserler arasında dünyanın en eski boyalı domuz heykelinin yanı sıra en eski akbaba heykeli ve Göbeklitepe ile özdeÅŸleÅŸen insan heykelinin de bulunduÄŸunu vurguluyor. TaÅŸ Tepeler Projesi’nden çıkarılan bu eserler, tüm dünyanın ilgisini çekiyor.
2024 yılında Åžanlıurfa’da düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi, bu önemli arkeolojik buluntuların uluslararası alanda daha da tanıtılmasına olanak saÄŸlayacak. Åžanlıurfa Arkeoloji Müzesi, insanlık tarihine ışık tutan bu deÄŸerli eserleri ile tarihin sıfır noktasında bir keÅŸif yolculuÄŸuna çıkarıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın