Cezalar iptal edilecek..!

0
5

Onlarca sürücüye müjde geldi! Mahkemeden emsal niteliğinde karar: O cezalar iptal edilecek

Onlarca sürücüye müjde geldi! Mahkeme, otomobillerin hızlarını ölçen ve ihlal durumlarında ceza kesilmesini sağlayan trafik radarlarıyla ilgili emsal niteliğinde karar verdi. Bu karar sonrasında o cezalar iptal edilecek…

İzmir Menemen Sulh Ceza Hakimliği, trafikte hız sınırını 3 km geçtiği gerekçesi ile idari para cezası uygulanan avukat Oğuzhan Bizkevelci’nin (29) itirazına hak verdi. Hakimlik, hız ölçen radar cihazlarında da %2 oranında hata payı olabileceği kararına vardı.

Olay, 3 Ocak günü Menemen Çevre Yolu’nda yaÅŸandı. Avukat OÄŸuzhan Bizkevelci, 120 km hız sınırı olan yolda 135 km hız ile gittiÄŸi ve %10 tolerans sınırını 3 km aÅŸtığı gerekçesi ile idari para cezası aldı. Bizkevelci, konuyu yargıya taşıyarak kararın usul ve yasaya aykırı olduÄŸu gerekçesi ile iptal talebinde bulundu. Ä°tirazı deÄŸerlendirmeye alan Menemen Sulh Ceza HakimliÄŸi, somut olayda hız sınırı aşıldığının radar cihazı ile tespit edildiÄŸini, hız sınırı aşımının tolerans sınırlarının 3 km üzerinde olduÄŸuna dikkat çekti. Hakimlik, ”Hız Ä°hlal Tespit Donanımları Muayene YönetmeliÄŸi” 7”nci maddesinde hız tespit donanımlarına iliÅŸkin maksimum izin verilebilir hata deÄŸerlerinin +/- yüzde 2 olarak uygulanabileceÄŸinin altını çizdi.

VERÄ°LEN CEZA HUKUKA AYKIRI BULUNDU

Hakimlik, somut olayda hız sınırının %10 tolerans ile 132 km’ye, %2 aşım ile 135 km olduğunu, fakat trafik, yol, hava ve hata koşullarının etkisiyle beraber değerlendirildiği zaman itiraz edenin itirazında haklı olduğu anlaşıldığına vurgu yaptı. Tüm bunların sonucunda Menemen Sulh Ceza Hakimliği, idari para cezasının hukuka aykırı olduğuna kanaat getirerek kaldırılmasına kesin olarak karar verdi.

BU KARAR TÜM CEZALAR İÇİN EMSAL KABUL EDİLECEK

Kararı deÄŸerlendiren Avukat OÄŸuzhan Bizkevelci ise, “Yaptığım itirazlar neticesinde Menemen Sulh Ceza HakimliÄŸi, hız ölçen cihazlarda yanılma payı olabileceÄŸine karar verip yazılan cezayı iptal etti. Bu karara göre bu tür davalarda yüzde 2 hata payı koyulması gerektiÄŸine hükmedildi. Kararın emsal niteliÄŸinde olduÄŸunu düşünüyorum. Bu tarz durumları yaÅŸayan vatandaÅŸlar olayı yargıya taşıyıp haklarını arayabilirler” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın