Taksi ÅŸoförlerinden Uber’e dava..!

0
2

Taksi ÅŸoförlerinden Uber’e dava: Milyonlarca dolar tazminat talep ediyorlar!

Ä°ngiltere’de yaklaşık 11 bin taksi ÅŸoföründen oluÅŸan bir grup, 2012-2018 döneminde Londra’da taksi rezervasyon kurallarını ihlal ettiÄŸi gerekçesiyle Uber’e dava açacak.

Yaklaşık 11 bin taksi ÅŸoförü, Uber’in taksi rezervasyon sistemini nasıl iÅŸlettiÄŸi konusunda toplu taşıma sistemi operatörü Transport for London’ı yanlış yönlendirdiÄŸi ve bu nedenle özel kiralama lisans kurallarını ihlal ettiÄŸini iddia ediyor.

Sürücüler, dava yönetimi firması RGL Management aracılığıyla, taksici başına yaklaşık 25.000 sterline denk gelebilecek en az 250 milyon sterlinlik (10,131,995,000 TL) tazminat talebinde bulunuyor.

UBER NEYLE SUÇLANIYOR?

Uber’i, lisans almak için yürüttüğü faaliyetler konusunda Transport for London’ı (TfL) yanıltmakla ve böylece geleneksel siyah taksi ÅŸoförlerinin iÅŸlerini hukuka aykırı bir ÅŸekilde ellerinden alarak kazançlarına zarar vermekle suçluyorlar.

Uber bu iddiaları reddederek Londra’daki faaliyetlerinin yasal olduÄŸunu ve TfL tarafından tam lisanslı olduÄŸunu ileri sürüyor.

Uber’in Mayıs 2012’den Mart 2018’e kadar olan faaliyetlerini kapsayan davanın, bugün Yüksek Mahkeme’de açılması bekleniyor.

UBER’Ä°N LÄ°SANSI YENÄ°LENMEMÄ°ÅžTÄ°

Bu dava, Uber’in Londra’da karşılaÅŸtığı bir dizi yasal ve düzenleyici engelin sonuncusu. TfL 2017 yılında, kamu güvenliÄŸi ve emniyetini etkileyen kurumsal sorumluluk eksikliÄŸini gerekçe göstererek Uber’in lisansını yenilemeyi reddetmiÅŸti.

Uber’in CEO’su Dara Khosrowshahi geçmiÅŸteki hatalar için özür dileyip karara itiraz etse de, Uber’in baÅŸarılı bir ÅŸekilde temyize gitmesi ve Eylül 2022 sonunda sona erecek olan lisansını yenilemesi 2019’u buldu.

Uber küresel çapta da benzer zorluklarla karşılaÅŸtı. ÖrneÄŸin, bu yılın baÅŸlarında Uber Avustralya’da önemli bir uzlaÅŸmaya vararak, Uber’in agresif pazara giriÅŸ taktikleri nedeniyle gelir kaybına uÄŸradığını iddia eden 8 binden fazla taksi ve kiralık araç iÅŸletmecisi ve sürücüsünün taleplerini karşılamak için 271,8 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Ayrıca, Aralık 2023’te Uber, Fransa’da Paris ticaret mahkemesinin ÅŸirketin haksız rekabet uygulamalarında bulunmadığına karar verdiÄŸi bir davayı kazandı.

2009’da kurulan San Francisco merkezli Uber, ÅŸu anda dünya çapında yaklaşık 70 ülkede ve 10.000’den fazla ÅŸehirde faaliyet gösteriyor.

YARGITAY’DAN UBER KARARI

Uber Türkiye’de de yargı konusu olmuÅŸtu. Yargıtay geçen aralık ayaında, Ä°stanbul Bölge Adliye Mahkemesinin Uber’in XL araçlarla faaliyetlerinin kaldırılmasına, Uber’in mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden taksi hizmetlerinin devam etmesine iliÅŸkin kararını onadı. Uber’den yapılan açıklamada Uber uygulamasına veya Uber taksi hizmetine herhangi bir engelleme getirilmediÄŸi kaydedildi.

Ä°stanbul Taksiciler Esnaf Odası BaÅŸkanı olan Eyüp Aksu, Uber’in Ä°stanbul’da taksi hizmetleri sunmasına karşı çıkarak, bu platformun taksicilerin iÅŸlerini tehdit ettiÄŸini ve haksız rekabet oluÅŸturduÄŸunu belirtmiÅŸti. Ä°stanbul Taksiciler Esnaf Odası BaÅŸkanı olarak, Aksu’nun Uber’e karşı tutumu, taksi hizmetlerinin korunması ve yerel taksicilerin haklarını savunma noktasında belirginleÅŸ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın