Selfie, köpekbalığından daha öldürücü

0
4

Selfie’ler köpekbalığı saldırılarından daha öldürücü

Venedik’te bir grup turist selfie çekmek için ayağa kalkınca bir gondol alabora oldu. Popüler turistik noktalarda selfie yasakları giderek yaygınlaşıyor.

LONDRA – Journal of Travel Medicine’de 2022’de yayınlanan bir araÅŸtırma, son 13 yılda selfie kaynaklı 379 ölümü ortaya çıkardı. Selfie çılgınlığı artık köpekbalığı saldırılarından daha öldürücü oldu. Popüler turistik noktalarda selfie yasakları giderek yaygınlaşıyor.

Bunlardan 140 turist trajik bir şekilde son fotoğraflarını çekti. Bu arada, aynı zaman diliminde yalnızca 90 ölümcül karşılaşmada köpekbalıkları yer aldı, özellikle de sebepsiz.
Daha geçen ay Ä°talya’nın Venedik kentinde bir grup turistin selfie çekmeyi bırakıp oturmayı reddetmesi üzerine bir gondol alabora oldu. Kazadan hemen önce gondolcu, alçak bir köprünün altında zorlu bir manevra yapmaya çalışırken gruptan hareket etmemelerini istedi. Neyse ki kimse yaralanmadı.

SELFIE ÇEKERKEN UÇURUMA DÜŞTÜ
Sosyal medya için mükemmel selfie arayışı, turistleri aşırı risklerle dolu bir alana sürükledi ; bu durum, uçurumlardan ölümcül düşmeler, araba ve tren kazaları, tehlikeli yaban hayatı karşılaşmaları ve öngörülemeyen boğulmalar gibi trajik olaylarla sonuçlandı.
Sonuç olarak, turistler artık tehlikeli, yıkıcı ve yıkıcı selfie çekme eylemine giriştikleri için ağır para cezaları ve hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor.
Aralık ayında 24 yaşındaki bir kadın, Hindistan’daki Prabalgad Kalesi’nin kenarında selfie çekmeye çalışırken 60 metre yükseklikten uçuruma düştü, trajik bir ÅŸekilde öldü.
2023 Tour de France’da yoldan geçen bisikletçilerle selfie çekmeye çalışan bir seyirci, Amerikalı bir bisikletçinin gidonunu kırarak yarışın 15. etabında 20 bisikletçinin yığılmasına neden oldu.
Kuzey Ä°talya’daki Portofino, dar sokaklarında aşırı kalabalığı önlemek amacıyla geçen yıl ÅŸehrin bazı bölgelerine geçici bir selfie yasağı getirmiÅŸti. Yasak, turistlerin fotoÄŸraf çekmek için trafiÄŸi tıkaması nedeniyle ‘anarÅŸik kaos’ olarak tanımlanan durumun ardından yürürlüğe girdi.

MÜKEMMEL FOTOĞRAF IÇIN HAYATINIZI RISKE ATMAYIN
Sosyal medya için mükemmel fotoğrafı çekmek çoğu zaman kalabalık bir ortamda öne çıkma arzusundan kaynaklanan riskli davranışlara yol açmaktadır. Beğeni, paylaşım ve şöhret arzusunun tetiklediği tehlikeli selfielerin popülaritesi artmaya devam ediyor. En iyi fotoğraf arayışı, bireylerin güvenlik uyarılarını göz ardı etmesine veya güvenli olmayan yerlere girmesine neden olabilir.
SELFIE KURBANLARININ ORTALAMA YAÅžI 24,4
2008 ile 2021 yılları arasında dünya çapında selfie kaynaklı 379 ölümün yüzde 37,2’si yerel halkın aksine gezginlerdi. Tüm ölümlerin yüzde 49,9’unu yüksekten düşmeler oluÅŸtururken, bunu yüzde 28,4 ile ulaşıma baÄŸlı ölümler ve yüzde 15,3 ile boÄŸulmalar izledi.
Yunan adasının Instagram’da en çok paylaşılan turistik mekanı silinme riskiyle karşı karşıya
Bu dönemde selfie kurbanlarının ortalama yaşı 24,4’tü. Kadınların yüksekten düşme ve hayvanlarla karşılaÅŸmalarda ölümcül yaralanma olasılığı daha yüksekken , ulaşımla ilgili risklerde daha fazla erkek hayatını kaybetti. Selfie ölümlerinin en fazla olduÄŸu ülkeler arasında Hindistan (yüzde 26,4), ABD (yüzde 10,3) ve Rusya (yüzde 8,7) yer alıyor.
Daha da kötüsü, Aile Hekimliği ve Birinci Basamak Dergisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, selfie bağlantılı ölümler genellikle ölüm nedeni olarak listelenmediğinden, büyük ihtimalle eksik rapor ediliyor.

TEHLIKELI SELFIELER BIR HALK SAÄžLIÄžI SORUNUDUR
Avustralya’nın Sidney kentindeki New South Wales Ãœniversitesi’nin (UNSW) bilimsel analizine göre, medya tehlikeli selfie çekmeyi aptalca ve bencilce gösterme eÄŸiliminde ve sıklıkla kurbanı suçluyor. Ancak selfieler artık günlük yaÅŸamın olaÄŸan bir parçası haline geldi ve bu bilim insanları, riskli selfieler çekme eyleminin bir halk saÄŸlığı sorunu olarak ele alınması gerektiÄŸini ileri sürüyor.
Benzer ÅŸekilde, önceki nesiller emniyet kemeri olmadan araba kullanmayı, kask olmadan bisiklete binmeyi ve sigara içmeyi artık halk saÄŸlığı açısından tehlike oluÅŸturan ‘normal’ günlük aktiviteler olarak görüyordu.
Bu riskli davranışları halk sağlığı sorunları olarak kabul ederek suçlamayı ve utandırmayı bırakıp bunun yerine önleme ve eğitim yönünde adımlar atmaya başlıyoruz.
Bu , su kütleleri, daÄŸ zirveleri ve yüksek binalar gibi tehlikeli turistik bölgeleri ‘selfie’nin yasak olduÄŸu bölgeler’ olarak belirleme yönündeki geçmiÅŸ kararlardan bir adım daha ileri olacaktır .

SELFIE ÇEKMEYI KISITLAYAN DESTINASYONLAR
Japonya’nın JR West Demiryolu Åžirketi, havai kablolardan kaynaklanan elektrik çarpmalarını ve rayların üzerine düşmeyi önlemek için platformlarında selfie çubuklarını yasakladı.
Hindistan’ın Mumbai kentinde selfie ile ilgili bir dizi kazanın ardından hükümet, bazı plajlar, festival alanları ve turistik yerler de dahil olmak üzere ÅŸehrin belirli bölgelerinde hiçbir selfie bölgesini yasalaÅŸtırmadı. Ä°spanya’nın Pamplona kentinde, her yıl düzenlenen BoÄŸa KoÅŸusu sırasında selfie çekmek, önceki tıkanıklıklardan dolayı yasa dışıdır.
Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde New York , kiÅŸi ile hayvan arasında fiziksel bir engel olmadığı sürece yaban kedileriyle selfie çekilmesini yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti. Benzer ÅŸekilde, Tahoe Gölü’ne gelen ziyaretçilerden de ayı selfiesi çekmemeleri istendi çünkü bir ayının yanında arkanızı dönmek son derece tehlikeli.

SELFIE KAZALARINDA ÖLÜMLER ARTIYOR
Bazı yerlerde uyarı işaretleri uygulanmış , tehlikeli alanlara erişim kısıtlanmış ve bilinçlendirme kampanyaları yürütülmüştür. Ancak bu adımlar, sosyal medyada tanınma uğruna risk alma davranışının altında yatan sorunu tam olarak ele almayabilir.
Günümüzün bu güvenlik endişesini gidermek için daha etkili ve yenilikçi yaklaşımların uygulanması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın