Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 2024 yılı takvimi açıklandı.

0
1

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali 2024 Yılı Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Toplantıya, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer KaradaÄŸlı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Tan SaÄŸtürk ile sineme ve sanat dünyasından oyuncular katıldı. Bakan Ersoy festival programının ayrıntılarını paylaÅŸtı.

Bakan Ersoy festival programının ayrıntılarını anlattı:

“HEDEF 40 BÄ°N SANATÇI”

“Türkiye Kültür Yolu Festivali, katılımcı sayısıyla bugün dünyanın en büyük festivali olma özelliÄŸini taşıyor. 2024 yılında katılımcı sayısının daha da artacağını biliyoruz. 2021 yılında 2 binden fazla sanatçının katılımıyla baÅŸladığımız festivalimize her geçen dönem Türkiye ve dünyadan farklı sanatçıları ve sanat kurumlarını dâhil etmeyi sürdürdük. 2023 yılına geldiÄŸimizde festivale katılım saÄŸlayan sanatçı sayımız, lütfen buraya dikkat ediniz 34 bin seviyesine ulaÅŸtı. Bu yılki hedefimiz ise 40 bin sanatçı.”

“Festival rotalarında baÅŸta 80 mekân yer alıyordu. Artan ÅŸehir sayısıyla festivalimizde mekânların sayısı da artarak 2023 yılında 500’ün üzerine çıktı. Her yeni dönem beraberinde yeni ÅŸehirleri ve yeni mekânları getirecek ve elbette bu sayı artmaya devam edecek. 2024 yılında da yeni eklenen 5 ÅŸehrimizle birlikte etkinlik düzenlenecek mekân sayısını 600’ün üzerine çıkarmayı planlıyoruz.”

“2021 yılında BeyoÄŸlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen kültür sanat etkinliÄŸi sayısı 380’i aÅŸmıştı. Ä°lk yıl, ilk festival için bu rakam bizi son derece memnun etmiÅŸti. Ama bugün kendi çıtamızı çok ciddi bir yüksekliÄŸe taşımış durumdayız. Zira 2023’te 11 festival kapsamında gerçekleÅŸtirilen etkinlik sayısı 5 binin üzerine çıkmıştır. Bu yıl da etkinlik sayısını 6 binin üzerine çıkaracağız.”

“Åžimdi yepyeni bir festival dönemine girmeye hazırlanıyoruz. 2023’te Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır ÅŸekilde 100 gün süren festival programı hazırlamıştık. Yeni dönemde ise 8 aya yayılmış bir kültür-sanat maratonuyla Türkiye’ye adeta bir festival iklimi yaÅŸatacağız. Dünyada bununla kıyaslanabilecek baÅŸka bir organizasyon yok.”

“13 NÄ°SAN’DA BAÅžLAYIP 10 KASIM’DA SONA ERECEK”

“Bu yıl Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni 13-21 Nisan tarihleri arasında Adana’da Portakal ÇiçeÄŸi Karnavalı ile baÅŸlatacağız. Sonra sırasıyla 25 Mayıs-2 Haziran Åžanlıurfa, 1-9 Haziran Bursa, 8-16 Haziran Samsun, 22-30 Haziran Trabzon, 29 Haziran- 7 Temmuz Van, 3-11 AÄŸustos NevÅŸehir, 17-25 AÄŸustos Erzurum ve 31 AÄŸustos-8 Eylül Çanakkale ile devam edecek, 14-22 Eylül tarihleri arasında ise Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivalini yani Gastroantep’i de çatısı altına almış olan Türkiye Kültür Yolu Festivali Gaziantep’i gerçekleÅŸtireceÄŸiz.”

“21 Eylül’de hem Türkiye Kültür Yolu Festivalimizin Ankara ayağını hem de yine festival takvimimize dâhil ettiÄŸimiz Konya Mistik Müzik Festivali’ni baÅŸlatacağız ve her ikisi de 29 Eylül’de sona erecek. 28 Eylül-6 Ekim tarihleri Ä°stanbul, 12-20 Ekim tarihleri Diyarbakır ve 26 Ekim- 3 Kasım tarihleri Ä°zmir ile devam edip bu eÅŸsiz kültür-sanat maratonunu, 2-10 Kasım tarihleri arasında Antalya’da sonlandıracağız.”

“Her sene farklı bölgelerden 5 ÅŸehir eklenerek 2028’e kadar Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 35 ili kapsayacak ÅŸekilde devam edeceÄŸini bir kere daha hatırlatmak istiyorum.”

PICASSO VE SALGADO’NUN ESERLERÄ° SERGÄ°LENECEK

Pablo Picasso’nun ölümünün 50. yılı dolayısıyla, ünlü ressamın 80’den fazla orijinal eserinin yer aldığı serginin 3 ay boyunca farklı ÅŸehirlerde sanatseverlerin beÄŸenisine sunulacağını söyleyen Ersoy, bu kapsamda Sebastiao Salgado, Güvenç Özel, Refik Anadol ve Frida Kahlo gibi sanatçıların eserlerine de yer verileceÄŸini ifade etti.

Ersoy, yapay zeka algoritması kullanarak üretilen ‘Atatürk Kültür Yolunda’ dijital yerleÅŸtirmesiyle, “Atatürk bugün hayatta olsaydı, festivalin hangi duraklarından kareler verirdi?” sorusuna yanıt veren dijital bir sergi açılacağını da aktardı.

Festivale konuk olacak topluluklarla sanatçılara da değinen Ersoy, şu bilgileri verdi:

“Uluslararası iÅŸ birliklerimiz ve büyükelçiliklerimizle yapılan görüşmeler neticesinde Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkeleriyle hem görsel sanatlar hem de sahne sanatları alanlarında iÅŸ birlikleri gerçekleÅŸtirmekteyiz. Deutsches Senfoni-Orkestra Berlin, Estonya Orkestrası ve Korosu, Çin Sahne Performansları ve daha birçok uluslararası sürpriz ekibi ve orkestrayı sahnelerimizde ağırlayacağız. Caz müziÄŸinin en büyük isimlerinden, Grammy ödüllü trompet sanatçısı Chris Botti, CumhurbaÅŸkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile sanatseverlere muazzam dinletiler sunacak. BaÅŸta CSO olmak üzere, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüze baÄŸlı orkestralarımız ile koro ve topluluklarımız, sanatın evrensel dilini müzik ve dansla sahneye taşıyacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın