Yunan adalarında turist Yoğunluğu sorun oluyor.

0
1

Yunan adaları, aşırı turist yoğunluğunun neden olduğu krizlerle boğuşuyor. Yaşanan kriz yerli halk tarafından tepkilere neden olurken yerel ve merkezi yönetim tarafından da kabul ediliyor. Hükümet ve yerel yönetimler yaşanan krize yönelik çözümler arıyor.

Yerliler rekor seviyede turist beklenen adalarda arz sorunlarının, trafiğe boğulmuş caddelerin ve ekonomik dengesizliklerin daha da kötüleştiğini düşünüyor.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis de bölgenin “aşırı turizm” sorunuyla karşı karşıya olduğunu kabul ederek gelecek yıl ülkenin en popüler adalarına yolcu gemisi seferlerini kısıtlamayı planladıklarını söylemişti.

TURİST SAYISINA SINIRLAMA TALEPLERİ
Santorini’nin bu yaz 3,4 milyon turist beklediğini ve ada için çok kötü bir yıl olacağını söyleyen Belediye Başkanı Nikos Zorzos, adanın konaklama için ek olarak bir yatak bile alamayacağını belirtti.

Zorzos, pandemi öncesinde günde 8 bin kruvaziyer ziyaretçisi sınırı koymuştu. Ancak, pandemi sırasında bu sınır iptal edildi. Kısa süre önce ise yeniden eski sınır getirildi.

Diğer bir yandan Santorini’nin yerel yetkilileri de bu sezon için her bir yolcu gemisinin adaları ziyaret edebileceği gün sayısını 63 günden 48 güne indirdi.

Santorini’den birkaç ada ötede olan Serifos’un (Koyunluca) belediye başkanı Konstantinos Revinthis de turizm konusunda tepkili. Revinthis, Aralıktan şubata kadar hiçbir restoranın açık olmadığını belirterek “Serifos’ta artık yerel halk için hiçbir şey yok” tepkisini gösterdi.

Serifos, Folegandros (Bolukendire) ve Sifnos (Yavuzca) ile birlikte, bu yıl Europa Nostra miras grubu tarafından derlenen Avrupa’nın en tehlike altındaki yerleri listesine girdi. 3 ada için yaygın inşaat ve doğal kaynakların bozulduğuna işaret edildi.

Ayrıca yerel makamlar 2012’den bu yana turist sayısında da sınırlama talep ediyor.

‘2018’DEN BERİ ÇOK AÇIK BİR SORUNDU’
Yunanistan’ın merkezi yönetimi de Ege adalarındaki en gözde destinasyonların çoğu da dahil olmak üzere yoğun bölgelerde kısa süreli kiralamalara kısıtlamalar getirmeye çalışıyor. Hükümet, kısa dönemli kiralama miktarını her bölgedeki mevcut otel sayısıyla ilişkilendiren ve şu anda kamuoyu görüşüne açılan bir yasa tasarısı hazırladı.

Avrupa Komisyonu 2018 yılında yayınladığı bir raporda adalardaki sorunları kabul ederek ziyaretçilerin Santorini’ye yılda 1 milyar Euro (1,1 milyar dolar) getirdiğini ve nüfusun her 100 kişi için 107,8 turiste kadar yükseldiğini belirtmişti. Raporun yazarları, olumsuz etkilerden bazılarının “ada ve toplumu üzerinde kalıcı sonuçlar doğurduğunu” yazmıştı.

Ege Üniversitesi’nden yardımcı doçent Ioannis Spilanis, “Sorun sadece birkaç adayla sınırlı değil ve kesinlikle sadece Yunanistan’a özgü değil. Sorun en azından 2018’den beri çok açıktı, sonra pandemi geldi ve biz bunu unuttuk. Zararı telafi etmek, seyahat ve turizmi geri getirmek için acele ettik” dedi.

Yunanistan Merkez Bankası’na göre ülke 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 32,7 milyon turist çekerken, 2024’ün ilk çeyreği geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 25 daha fazla ziyaretçi getirdi.

TURİZM ŞARAP ÜRETİCİLERİNİ DE VURDU
Bloomberg’e konuşan şarap üreticileri de turizmden şikayet ediyor. Şarap üreticisi Matthew Argyros bir röportajında müteahhitlerin daha fazla tatil evi inşa etmek için yer araması nedeniyle bölgede tarım arazisi fiyatlarının fırladığını belirtti.

“Turizm üzüm bağlarını yok ediyor” diyen Argyros, su sıkıntısının üzüm yetiştirmeyi zorlaştırdığını ve yıllar içinde çalışanlarının çoğunu turizm sektörüne kaptırdıklarını söyledi.

Santorini Şarap Üreticileri Birliği tarafından toplanan verilere göre ise Santorini üzümlerinin üretimi son 20 yılda neredeyse yüzde 50 azaldı ve yılda ortalama yüzde 2,7 düşüş yaşandı. Adanın şarap üreticilerine göre üretim, herhangi bir şekilde müdahale edilmezse 2041 yılına kadar sıfıra düşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın