Antibiyotikler sanıldığı kadar etkili deÄŸilmiÅŸ…!

0
2

ABD’deki son araÅŸtırmaya göre, antibiyotiklerin çoÄŸu alt solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmede etkisiz olduÄŸu belirlendi. AraÅŸtırmada bakteriyel enfeksiyonu teÅŸhis edilen kiÅŸilerde dahi antibiyotik kullanımının iyileÅŸme sürecini etkilemediÄŸi tespit edildi.

ABD’de gerçekleÅŸtirilen son bir çalışma, antibiyotiklerin çoÄŸunun alt solunum yolu enfeksiyonlarını geçirmede etkili olmadığını ortaya koydu. Georgetown Ãœniversitesi Tıp Fakültesi ve Wisconsin Ãœniversitesi’nden araÅŸtırmacılar, alt solunum yolu enfeksiyonlarına baÅŸvuran kiÅŸiler üzerinde kapsamlı bir çalışma yürüttüler.

Yapılan araştırmaya göre, antibiyotik reçete edilen hastalar ile edilmeyenler arasında öksürük şiddeti veya süresi açısından belirgin bir fark bulunamadı. Bakteriyel enfeksiyonu teşhis edilen kişilerde dahi antibiyotik kullanımının iyileşme sürecini etkilemediği tespit edildi.

Ä°KÄ° GRUP ARASINDA KAYDA DEÄžER BÄ°R FARK YOK
Araştırmacılar, mikrobiyolojik laboratuvar testlerinden elde ettikleri verileri bakteri, virüs veya her ikisini içeren hastaları sınıflandırmak için kullandılar. Bakteriyel enfeksiyonu teşhis edilenlerde bile, antibiyotik kullananlar ile kullanmayanlar arasında iyileşme süresi açısından anlamlı bir fark bulunmadı.

Georgetown Ãœniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dan Merenstein, üst solunum yolu enfeksiyonlarının tespiti konusunda genellikle iyi bilinen yöntemler olduÄŸunu belirtti. Ancak alt solunum yolu enfeksiyonlarının daha ciddi sonuçlara yol açabileceÄŸini ve birinci basamak saÄŸlık birimlerinde röntgen gibi tanı araçlarının sınırlı olduÄŸunu vurguladı.

Merenstein ayrıca, hastaların antibiyotik beklentisine girmesi durumunda, temel semptom giderici ilaçlar ve zamanın enfeksiyonların çözümünde etkili olduğunu ifade etti.

AraÅŸtırmanın sonuçları, Journal of General Internal Medicine’de yayımlandı.

ANTÄ°BÄ°YOTÄ°KLERÄ°N YAN ETKÄ°LERÄ° KONUSUNDA UYARI
Antibiyotiklerin aşırı kullanımının yan etkileri konusunda da uyarılar yapılıyor. Baş dönmesi, mide bulantısı, ishal gibi hafif yan etkilerin yanı sıra, anafilaksi gibi ciddi alerjik reaksiyonlara ve Stevens-Johnson sendromu gibi nadir görülen ancak hayatı tehdit eden durumlara neden olabileceği belirtiliyor.

YAÅžAM SÃœRELERÄ°NÄ° KISALTABÄ°LÄ°R
Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün son raporuna göre, antibiyotiklerin aşırı kullanımının kontrolsüz antimikrobiyal dirence yol açabileceÄŸi ve bu durumun ortalama yaÅŸam süresini kısaltabileceÄŸi, saÄŸlık harcamalarını artırabileceÄŸi ve ekonomik kayıplara neden olabileceÄŸi uyarısı yapılıyor.

Uzmanlar, bu bulgular ışığında antibiyotik kullanımının dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini vurguluyorlar, zira aşırı kullanımın önlenmesinin önemli sağlık ve ekonomik faydalar sağlayabileceğini belirtiyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın