Dubai’yi vuran selde Suçlu Bulut mu ? Tohumlama mı?

0
4

Dubai’yi vuran ve 19 kiÅŸinin ölümüne neden olan selde büyük gizem: Suçlu bulut
Umman ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Uzmanlar, küresel ısınmanın ve bulut tohumlama tekniklerinin bu aşırı hava olaylarındaki potansiyel etkilerini deÄŸerlendiriyor.

Umman ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri, geçtiÄŸimiz günlerde ÅŸiddetli yağışlarla sarsıldı. Normalde bir yılda düşen yaÄŸmur miktarı bir günde yaÄŸarken, Umman’da 19 kiÅŸi hayatını kaybetti ve Dubai Uluslararası Havalimanı felç oldu. Uzmanlar, bu olaÄŸanüstü hava olaylarının ardında küresel ısınma ve bulut tohumlama teknikleri olabileceÄŸini düşünüyor.

Umman ve BAE’deki ÅŸiddetli yağışlar, normalde bir yılda beklenen yaÄŸmur miktarının bir günde yaÄŸmasına neden oldu. Bölgede yaÅŸam durma noktasına gelirken, Umman’da sel nedeniyle 19 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi ve Dubai Havalimanı’nda uçuÅŸlar durdu. BAE yetkilileri, vatandaÅŸlara evde kalmaları konusunda uyarıda bulundu.

BULUT TOHUMLAMA TEKNÄ°KLERÄ°NE DAÄ°R Ä°DDÄ°ALAR
BAE’nin, yağış miktarını artırmak amacıyla bulut tohumlama tekniklerini kullanması, bazı çevrelerce bu aşırı yağışların bir nedeni olarak gösteriliyor. Ancak uzmanlar, bu tekniklerin böylesine büyük bir yağış artışına yol açmış olmasının olası olmadığını belirtiyor. Avustralyalı uzman Steven Siems, bulut tohumlamasının etkilerinin çok düşük olabileceÄŸini ifade ediyor.

KÃœRESEL ISINMANIN ETKÄ°LERÄ° MERCEK ALTINDA
Küresel ısınmanın, bu tür ÅŸiddetli yağış olaylarında önemli bir etken olabileceÄŸi vurgulanıyor. Avustralya Ulusal Ãœniversitesi’nden Janette Lindesay, atmosferdeki artan ısı ve nemin, ÅŸiddetli yağışlara yol açabileceÄŸini belirtiyor. Lindesay, bu olayların, küresel sıcaklık artışlarının tetiklediÄŸi yoÄŸun yağış döngülerinin bir parçası olabileceÄŸini öne sürüyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın