Gürcistan’da turizm patlamasının sırrı sorgulanıyor

0
524

Gürcistan, New York Times, Financial Times, CNN, National Geographic gibi yayınlarda da yer alıyor. Öte yandan sosyal medyada yer alan yazılarda bu yayınlara güç katıyor.

LONDRA/ TİFLİS- Son birkaç yılda küçük ülke Gürcistan’a yapılan gezilerin artmasının arkasındaki turizmin sırrı aranmaya başlandı. Tarihi başkent Tiflis’in, kırmızı çatıları ve masal kalelerinin tüm çatlakları ya da hiç duyulmayan en güzel şarap sahnesi hakkında söylentilerin gücüyle Gürcistan’ın gizli sırları turizme hizmet ediyor.
Bu konuda dünya basını da araştırmalar yapıyor. Baştan çıkarıcı, otlarla bezenmiş bir mutfak hakkında bir New Yorker hikayesi yazılıyor ve dünyanın en güzel böjlgelerinin bulunduğu seyahat listesinde yer alıyor. Aynı şekilde New York Times, Financial Times, CNN, National Geographic gibi yayınlarda da yer alıyor. Öte yandan sosyal medyada yer alan yazılarda bu yayınlara güç katıyor.

JEOPOLITIK KONUMU
Ancak bütün bu konuların arkasında Gürcistan turizmi patlamasının asıl sebebinin jeopolitik konumunun, üzüm bağlarının, şarabının varlığından daha fazla ilgisi bulunuyor.

Ülkenin ziyaretçilerdeki logaritmik büyümesi, yılda 100.000’den az turistin 20 yılda yaklaşık 6.5 milyona ulaşması, yalnızca gidilmesi çok hoş bir yer olmasının ürünü değil. Bunun yerine, ülkenin hükümetinin Gürcistan’ı dünyaya açması için yapılandırılmış, sürdürülen bir kampanya ile birleşmiştir. Bu devasa politik değişimin sonucu Gürcistan, Doğu Avrupa’daki bir durgun sudan küresel bir turistik sıcak noktaya gidiyor.

gurcistan.png
gurcistan-001.jpg


TURİZM BÜYÜMENİN KAYNAĞI GÖRÜLÜYOR
Ülkede politika yapanlar için turizm, yatırım yapılacak bir sektör olarak mükemmel bir anlam ifade ediyor. Ortalama maaşın yaklaşık 5.000 dolar olduğu bir ülkede, tatilcilerin harcadığı dolarların kaynağı çok açık görülüyor.
Geçtiğimiz yirmi yılda, ülke ekonomisi, küresel finansal krizin türbülansı, 2008’de Rusya ile olan gerginlik ve emtia fiyatlarındaki düşüşe rağmen, yılda yaklaşık %4,5 oranında istikrarlı bir şekilde büyüdü. Aynı zamanda, yoksulluk 2006’da %32,5’ten 2017’de %16,3’e düştü. Turizm bu hikayenin büyük bir bölümünü ve 2018’de ülkenin GSYİH büyümesinin %7,5’unu oluşturuyor.



TURİST HARCAMASI ARTIRILACAK
Ancak Gürcistan’ın çok daha fazla özlemi var. 2025’te hükümet belgelerine göre AB, Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Asya’dan daha fazla turist çekmeyi umuyor. Üçlü turizm geliri 6,6 milyar dolara, ortalama turist harcamasını beş günde 328 dolardan haftada 600 dolara çıkarmayı hedefliyor. Kasım ayından itibaren Milano, Bolonya, Marsilya ve Köln’den düşük maliyetli Ryanair uçuşları başlatarak ülkenin hemen her köşesine ziyaretçi gönderecek, böylece daha fazla ziyaretçi gelmesine yardımcı olacak.

Kaynak: Gürcistan’da turizm patlamasının sırrı sorgulanıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın