Gurur ve hüzün bir arada: Çanakkale’de 57. Alay Vefa Yürüyüşü.

0
2

Çanakkale Kara SavaÅŸları’nın 109. yılında 57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi. 5 kilometrelik yürüyüş Conkbayırı’nda sona erdi.

Çanakkale Kara SavaÅŸları’nın 109. Yılı Anma Törenleri kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi.

Tarihi Gelibolu Yarımadası Kocadere Köyü Kamp Alanı’nda, ÅŸafak vakti ÅŸehitlere saygı için top atışı yapıldı. Daha sonra çorba ikramının ardından sabah namazı kılındı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, ülkenin dört bir tarafından programa katılım olduğunu söyledi.

Gençlerin burada ÅŸartları gördüğünü çadırlarda konakladığını aktaran Bak “Bu topraklar kanla yoÄŸrulmuÅŸ, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal PaÅŸa ve silah arkadaÅŸları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve Batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya kondu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ‘Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. GeçmiÅŸimizle tarihimizle gurur duyuyoruz” dedi.

5 KİLOMETRELİK YÜRÜYÜŞ

Yürüyüş boyunca, gençlerin Çanakkale SavaÅŸları sırasında dedelerinin yaÅŸadıklarını daha iyi hissedebilmeleri, o duyguyu yaÅŸayabilmeleri için ses ve sis fiÅŸekleri atıldı. Bazı gençler de savaşı canlandırdılar. Yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüş Conkbayırı’nda sona erdi.

DiÄŸer yandan Türkiye Ä°zcilik Federasyonu tarafından düzenlenen 57. Alay Åžehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı kapsamında saçlarına kına yakılan ve asker çorbası içen 2 bin 500 izci, 57. Alay’ın 109 yıl önce yürüdüğü yolda atalarını andı.

Kocadere Kamp Alanı’na 22 Nisan’da gelen izcilere kampta Çanakkale SavaÅŸları ve 57. Alay’ın kahramanlıklarıyla ilgili tarihi bilgiler verildi.

2 BİN 500 İZCİ DE YÜRÜDÜ

Türkiye’nin 60 ilinden gelen 2 bin 500 izci ve izci lideri, 57. Alay’ın karargah olarak kullandığı alanda sabah ezanıyla birlikte uyanıp yürüyüş hazırlıklarına baÅŸladı.

Asker çorbası ve hamur kızartmalarını alıp kahvaltı yapan gençlerin saçlarına burada kına yakıldı.

Mehter eÅŸliÄŸinde Türk bayraklarıyla yola çıkan izciler ardından Conkbayırı’na ulaşıp yürüyüşü tamamladı.

Rota kapsamında 57. Alayın 109 yıl önce ilerlediği yollarda savaşın yaşandığı cepheler de ziyaret edildi.

Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, kampın bu yıl 21. kez düzenlendiğin söyledi.

“DEDECİĞİM BEN GELDÄ°M”

Subaşı, “57. Alay’ın ihtiyat birliÄŸi olarak karargah kurduÄŸu noktada ve aynı bu ÅŸekilde 109 yıl önce yürüyüşe baÅŸladığı noktadayız. Sabah namazı saati silah sesleri ve ezan sesleri içinde izcilerimiz çadırlarından kalkıyorlar. Asker çorbası içip hamur kızartması yiyerek dedelerinin yürüdüğü yolda aynı ÅŸekilde Conkbayırı’na yürüyorlar. Büyük bir gururla 57. Alay topraklarında 57. Alay’ın izinde ‘dedeciÄŸim ben geldim’ diyerek yola çıkıyoruz” ifadesini kullandı.

Subaşı, 57. Alay Milli Bilinç Kampı’na 60 ilden katılım saÄŸlandığını aktararak “Yola çıkmadan önce sadece asker çorbası ve hamur kızartması yeme faaliyeti yapmıyoruz. Tüm izcilerimizin saçları aynı Kınalı Hasan gibi yola çıkmadan önce kınalanıyor, ellerinde Türk bayraklarıyla mehter eÅŸliÄŸinde yürüyüşümüzü gerçekleÅŸtiriyoruz” diye konuÅŸtu.

Yürüyüşe Ä°stanbul’dan katılan Ahsen Bera Ãœnal da kampta yer aldığı için çok mutlu olduÄŸunu söyledi.

Manisa’dan gelen Sinem Tüm ise önemli bir atmosferi teneffüs ettiklerini dile getirdi.

YaÄŸmur Kayatepe de kahraman 57. Alay’da görevli askerlerin yürüdüğü yoldan yürüyebilme fırsatı bulduÄŸu için gururlu olduÄŸunu kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın