Kira arabuluculuk sistemine başvurularda artış.

0
2

 

sistemde artan Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk için  başvurularda artış vardır.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira davalarında arabulucuya baÅŸvuru sayısı 129 bin 259’a ulaÅŸtığını duyurdu. Tunç, uyuÅŸmazlıklarda anlaÅŸama sayısının 41 bin olduÄŸunu söyledi. Tunç, Aralık 2023’te yaptığı açıklamada kira uyuÅŸmazlıkları için yapılan baÅŸvuru sayısının 76 bin 780 olduÄŸunu açıklamıştı.

Sn . Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira uyuÅŸmazlıklarında arabuluculuk sistemine kira davalarında arabulucuya baÅŸvuru sayısı 129 bin 259’u bulduÄŸunu duyurdu. Tunç, söz konusu baÅŸvurulardan 69 bin 239’unun anlaÅŸma ile sonuçlandığını açıkladı.

Tunç, Avrupa BirliÄŸi ve Avrupa Konseyi ile Bakanlık iÅŸbirliÄŸiyle yürütülen “Türkiye’de Alternatif UyuÅŸmazlık Çözüm Yollarının GeliÅŸtirilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen Hakimlere Yönelik Arabuluculuk ve Tahkim Bilgilendirme Semineri’nde katıldı.

Burada konuÅŸan Tunç, Türkiye’de ilk kez 2013’te uygulanmaya baÅŸlanan arabuluculuÄŸun büyük bir hızla geliÅŸtiÄŸini belirterek, ilk önce ihtiyari olarak düzenlenen bu sistemle hukuki uyuÅŸmazlıkların arabulucu sistemi ile daha az sürede ve çok daha az masrafla çözümlenmesinin önünü açtıklarını anlattı.

“TAHKÄ°M YARGILAMASI HIZLI, SADE VE ESNEK BÄ°R YARGILAMADIR”

Temel olarak tarafların üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabileceği konularla ilgili uyuşmazlıkların, tahkime elverişli olduğunu, tahkimde tarafların kendi aralarında anlaşarak hakemleri tayin edebilecekleri gibi mahkemece ya da bir tahkim merkezince hakemin belirlenmesi yolunu da tercih edebildiklerini anlatan Tunç, şöyle devam etti:

“Tahkimde en önemli özellik, uyuÅŸmazlığın, o uyuÅŸmazlık konusunda uzman, alanda tecrübeli hakemler vasıtasıyla ve yasa ile belirlenen kısa sürelerde çözülmesidir. Tahkim yargılaması hızlı, sade ve esnek bir yargılamadır. Tahkimde hakem seçme olanağının bulunması, konusunda uzman hakemlerin görev yapması, uyuÅŸmazlıkların kısa sürede çözülebilmesi, tarafların yargılama usulünü serbestçe belirleyebilmesi, gizliliÄŸin hakim olması ve tahkimde verilen kararlara karşı sınırlı sebeplerle iptal davası ve temyiz yoluna baÅŸvurulabiliyor olması gibi özellikler adalet arayışında tarafların tahkimi tercih etmesinin sebeplerinden sadece bazılarıdır.”

Adalet Bakanı Tunç, yatırımcıların işletmelerine yatırım yaparken hukuki güvence ve istikrar aradıklarını, yatırım ortamının güvenli, adil ve istikrarlı olmasının yatırımcı kazanılmasını sağladığını belirtti.

Bu kapsamda yabancı yatırımcıların, yatırım yapacakları ülkede aradıkları en önemli unsurlardan birinin hukuki güvenlik ilkesi olduÄŸunu dile getiren Tunç, “Yatırımcılar için, ortaya çıkan hukuki uyuÅŸmazlıkların en kısa, sade ve etkili ÅŸekilde çözebilecekleri hukuki mekanizmaların yatırım yapılan ülkede bulunması önemlidir. SaÄŸlamış olduÄŸumuz hukuki güven sayesinde yabancı yatırımlar için ülkemiz oldukça cazip bir ticaret merkezi haline gelmiÅŸtir. Ãœlkemiz, maalesef birtakım kara propagandaya sahne oluyor. Ãœlkemizde hukuki güvenliÄŸe sadık kalınmadığına yönelik birtakım eleÅŸtiriler yapıldı. Rakamlara, geliÅŸtirdiÄŸimiz alternatif çözüm yöntemlerine baktığımızda ülkemizde hukuka güvenilirliÄŸin daha da saÄŸlamlaÅŸtığını görmekteyiz. Bu anlamdaki kara propagandalara da fırsat vermemek lazım” diye konuÅŸtu.

Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“22 yılda ülkemize 262 milyar 338 milyon dolar yabancı yatırım yapılmıştır. Ayrıca 80 bin 504 yabancı sermayeli ÅŸirket ülkemizde faaliyet göstermeye baÅŸlamıştır. 2002’de doÄŸrudan yabancı yatırım yapan ÅŸirket sayısı 5 bin 600. 2023 sonu itibarıyla ülkemizde doÄŸrudan yabancı yatırımcı sayısı, ÅŸirket sayısı 5 bin 600’den 80 bin 504’e çıkmıştır. Hukuki güvenlik olmasa, bu yabancı ÅŸirketler Türkiye’ye gelip yatırım yaparlar mıydı? Miktara baktığımız zaman 2002’de doÄŸrudan yabancı sermaye miktarı 15 milyar dolar. 2023’te 262 milyar 338 milyon dolar. Nereden nereye geldiÄŸinin de açıkça göstergesi. O nedenle Türkiye’de hukuki güvenliÄŸin olmadığı, ‘gelmeyin, Türkiye’ye yatırım yapmayın’ diyen muhalefetin liderlerine de itibar edilmemesi gerektiÄŸini bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

“TAHKÄ°MÄ°N UZMANLIÄžININ ARTIRILMASI ÖNEMLÄ°”

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı da uyuşmazlıkların dostane yöntemlerle çözülmesi için alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin artırılmasının ve yaygınlaştırılmasının büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Tahkimin daha fazla kullanılmasının, mahkemelerdeki iÅŸ yükünün önemli ölçüde azalmasına katkı saÄŸlayacağını vurgulayan Kıratlı, “Tahkimin bilinmesi, bu konudaki uzmanlığın artırılması, tüm uygulayıcılar tarafından önemli olduÄŸu gibi hakimler tarafından da büyük önem taşımaktadır. CumhurbaÅŸkanlığı koordinasyonunda tahkim süreçlerine iliÅŸkin olarak kamu kurumları arasında gerçekleÅŸtirilecek olan istiÅŸarelerin amacına uygun yürütülmesi için bir çalışma gurubu oluÅŸturulmuÅŸtur. Ayrıca CumhurbaÅŸkanlığı Ä°dari Ä°ÅŸler BaÅŸkanlığı olarak mevzuat bilgi sisteminden çevrim içi olarak eriÅŸimin mümkün olduÄŸu çeÅŸitli yayınlarla tahkimin geliÅŸimine katkı saÄŸlamaya da çalışıyoruz” sözlerini sarf etti.

ARABULUCUYA BAÅžVURU SAYISI 129 BÄ°N 259’U BULDU

Bakan Tunç, arabuluculuğun kapsamını daha da genişlettiklerini kaydederek, şu verileri paylaştı:

“Bu kapsamda kira davalarında arabulucuya baÅŸvuru sayısı 129 bin 259’u buldu. Bu baÅŸvurulardan 69 bin 239’u anlaÅŸma ile sonuçlandı. AnlaÅŸamama sayısı ise 41 bindir. Bu da demek oluyor ki 138 binden fazla vatandaşımızın uyuÅŸmazlığını, yargıya taşımadan barışçıl yolla çözümlenmesini saÄŸlamış oluyoruz. Hatta söz konusu sayıya, kiracıların aile bireylerini de katarsak bu sayı çok daha fazla olacaktır. Sayılar bize anlaÅŸma sayısının, anlaÅŸmama sayısından fazla olduÄŸunu gösteriyor.

7. Yargı Paketi ile getirdiÄŸimiz arabuluculuk konuları ile ilgili ortaklığın giderilmesi uyuÅŸmazlıklarından kaynaklı 32 bin 647, kat mülkiyeti uyuÅŸmazlıklardan kaynaklı 7 bin 511, komÅŸuluk hukuku uyuÅŸmazlıklarından kaynaklı 2 bin 590, tarımsal üretim sözleÅŸmelerinden kaynaklı 437 ve buna az önce bahsettiÄŸim kira uyuÅŸmazlığından kaynaklanan 129 bin 259 baÅŸvuruyu erklersek toplam 172 bin 444 baÅŸvuru yapılmıştır. 100 bine yakın insanın adliyeye düşmeden uyuÅŸmazlığının daha hızlı ÅŸekilde çözüldüğünü görüyoruz.”

Tunç, ihtiyari ve zorunlu arabuluculukta 2013’ten bu yana toplam 5 milyon 486 bin baÅŸvuru yapıldığını, 3 milyon 573 bin 900’ünün anlaÅŸmayla sonuçlandığını, baÅŸarı oranının yüzde 67 olduÄŸunu aktardı.

ARALIK AYINDA YAKLAŞIK 77 BİN OLARAK AÇIKLANMIŞTI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2023 yılının Aralık ayında yaptığı açıklamada 1 Eylül 2023’ten Aralık 2023’e kadar kira uyuÅŸmazlıklarında arabuluculuk sistemine 76 bin 780 baÅŸvuru yapıldığını 32 bin 98 baÅŸvurunun ise çözüme kavuÅŸtuÄŸunu aktarmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın