Koronavirüsten kruvaziyerler rotayı Türkiye’ye çevirdi

Türkiye ise koronavirüs salgını nedeniyle Uzakdoğu turlarını iptal eden dev firmaların odağına girdi

0
710
Ä°STANBUL – Koronavirüs salgını nedeniyle UzakdoÄŸu turlarını iptal eden kruvaziyer firmaları rotayı Türkiye’ye kırdı. Bu yıl Royal Caribbean’ın 41, Celestyal’in 108, Norwegian Cruise Line’ın ise Türkiye’ye 42 sefer düzenlemesi bekleniyor

Turizm sektöründe yaÅŸanan hareketlilik her alanda boy gösteriyor. Özellikle, sektörün en önemli gelir kalemlerinden biri olan kruvaziyer turizmi yeniden ataÄŸa geçiyor. Bu yıl nisanda ilk geminin yanaÅŸacağı Galataport Limanı devlerin rotasını yeniden Ä°stanbul’a çevirdi. Türkiye ise koronavirüs salgını nedeniyle UzakdoÄŸu turlarını iptal eden dev firmaların odağına girdi. Öyle ki, dünyanın önde gelen kruvaziyer firmalarından Norwegian Cruise Line, UzakdoÄŸu’daki seferlerini iptal etti. Yönünü Türkiye’ye çeviren ÅŸirket, Ege Ports KuÅŸadası Limanı’na düzenleyeceÄŸi 12 olan seferine 30 tane daha ekledi.

YENÄ°DEN PLANLAMA YAPIYORLAR

Sektörün önde gelen oyuncuları UzakdoÄŸu’da seferleri olan gemi firmalarının yeni planlamalar yaptığını belirterek, “Öncelikli rota Akdeniz oldu. Türkiye burada en güvenli liman olarak görülüyor. Bu yıl halihazırda planlamada görünmeyen gemiler son anda yönünü Türkiye’ye çevirebilir. Ancak en büyük etkiyi 2021’de göreceÄŸiz. Hem Ä°stanbul hem diÄŸer limanlara çok büyük bir talep var” diyor.

UZAKDOÄžU’DAN YOLCU ALMIYOR

Royal Caribbean Türkiye Müdürü Alper TaÅŸkıranlar, ÅŸimdiye kadar gemilerinde herhangi bir salgın vakası görünmediÄŸini belirterek, “Ancak ÅŸirketimiz Dünya SaÄŸlık Örgütü’nü uyarıları doÄŸrultusunda önlemleri 3-4 kat artırdı. Bu kapsamda gemilerimize ikâmet yeri gözetmeksizin Çin ve Hong Kong pasaportlu yolcular kabul edilmiyor. Çin limanından hareketli bir programımız vardı onu da iptal ettik” dedi.

DÃœNYANIN EN YENÄ° GEMÄ°SÄ°

Türkiye’ye bu yıl 41 sefer düzenleyeceklerini anlatan TaÅŸkıranlar, 2021’de bu sayının 88’e çıkacağı bilgisini verdi. TaÅŸkıranlar, “Ayrıca temmuzda dünyanın en yeni gemisi olan Celebrity Apex, 3 bin yolcusuyla Galataport Limanı’na gelecek” diye konuÅŸtu. Gemi ÅŸirketlerinin 2021 yılı planlamalarını yaptığını aktaran TaÅŸkıranlar, “Türkiye güvenli bir liman olarak görülüyor. 2021 yılı ülkemizde kruvaziyerde çok önemli artışların yaÅŸanacağı bir yıl olacak” ÅŸeklinde konuÅŸtu.


TALEPTE YÃœZDE 20 ARTIÅž VAR

Royal Caribbean Türkiye Pazarlama ve Ä°letiÅŸim Direktörü Cihangir Canıyılmaz da, Türk yolcuların talep artışına dikkat çekerek, “2020 erken rezervasyon dönemi beklentilerimizin ötesinde gerçekleÅŸiyor. Talep geçen yıla göre yüzde 20 arttı. Özellikle Miami&Karayipler, Kuzey Avrupa, Akdeniz ve Alaska’ya ilgi yüksek” dedi.


108 SEFER 150 BÄ°N YOLCU

Celestyal Cruises Türkiye Direktörü Özgü Alnıtemiz, nisan, mayıs ve ekim aylarında olmak üzere Ä°stanbul’a 8 sefer düzenleyeceklerini kaydetti. Mart-kasım aylarında da KuÅŸadası’na 100 sefer planladıklarını anlatan Alnıtemiz, “108 seferle Türkiye’ye 150 bin yabancı yolcu getireceÄŸiz” dedi.


2021’DE BEKLENENÄ°N ÃœSTÃœNDE TALEP OLUÅžABÄ°LÄ°R

Son 5 yıldır Türkiye’yi rotalarından çıkaran MSC Cruises da yönünü tekrar buraya kırdı. Türkiye’nin yeniden rotalarına girdiÄŸini belirten MSC Cruises Genel Müdürü Necla Tuncel, 2021’de biri KuÅŸadası, biri de Ä°stanbul- KuÅŸadası uÄŸramalı iki gemilerinin Türkiye’ye geleceÄŸini anlattı. Tuncel, toplam 48 seferle 212 bin yabancı yolcu getireceklerini kaydetti. Koronavirüs nedeniyle gemilerin yeniden planlama yaptığını anlatan Tuncel, “Åžu anda Türkiye en güvenli limanlar arasında yer alıyor. Son anda bazı gemiler rotalarını buraya kırabilir ve 2021’de beklenenin üstünde talep oluÅŸabilir” diye konuÅŸtu.

Kaynak: Koronavirüsten kruvaziyerler rotayı Türkiye’ye çevirdi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın