Urfa’nın kutsalı Balıklıgöl

0
8

Urfa’daki gölün adıyla anılan pek çok hikayesi var. Binlerce kutsal sazanın ve Ä°ncil’de geçen bir tarihin bulunduÄŸu kutsal bir göl. Buranın, Tanrı’nın Eyüp peygamberi test ettiÄŸi eski Ahit’teki bir hikayenin yeri olduÄŸuna inanıyor. DiÄŸerleri, Ä°sa’nın alnını silen bir mendille iyileÅŸen bir hükümdardan söz ediyor. Ancak Urfa’nın en meÅŸhur hikâyesi Hz. Ä°brahim’le ilgilidir.

Yahudi ve Ä°slam geleneÄŸine göre Ä°brahim Urfa’da doÄŸup büyümüştür. PutperestliÄŸe savaÅŸ açınca Kral Nemrut’un öfkesine maruz kaldı ve kralın kızı Zeliha’nın da gönlünü kazandı. Nemrut, Ä°brahim’i ölüme mahkum etti ve ÅŸehrin ortasında büyük bir odun yığını yakıldı. Mucizevi bir ÅŸekilde Ä°brahim ateÅŸe atılırken alevler suya, kütükler de balığa dönüştü.

O tarihten bu yana Balıklıgöl, yani Ä°brahim Havuzu, sularında yüzen sazanlarla birlikte kutsal sayılıyor. Ayn-Zeliha Havuzu’nun Zeliha’nın gözyaÅŸlarından oluÅŸtuÄŸu ve bunları yiyen herkesin kör olacağı söylenmektedir.

Balık beslemek sadece teÅŸvik edilmekle kalmıyor, aynı zamanda gerekli de çünkü sürü halindeki balık yığınları, kendilerini beslemek için Balıklı Göl’e gelen hacıların, ziyaretçilerin ve turistlerin yiyeceklerine baÄŸlı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın