Terkedilmiş hayalet köy Kayaköy

0
7

FETHÄ°YE – Bir zamanlar hareketli olan bu kasabanın ıssız kalıntıları, Toros DaÄŸları’nın kıyısında, dünyaca ünlü plajlara ve Ölü Deniz’deki yatlarla dolu limana yakın bir konumda yer almaktadır. TaÅŸ binalar çatısız ve yıpranmış, dar sokaklar zamanla yıpranmış olsa da burası antik bir ÅŸehir deÄŸil, 1920’lerde siyasi nedenlerle terk edilmiÅŸ modern bir harabe.

Likya döneminde kent Karmilassos adıyla anılıyordu. Yunanlılar burayı iÅŸgal edince adını Levissi olarak deÄŸiÅŸtirdiler. Levissi’nin ilk sözü 14. yüzyıla kadar uzanır ve Ä°talyan gezgin Sanudo’ya aittir.

Ä°lk olarak 1700’lü yıllarda inÅŸa edilen, Yunanca Karmylassos adı verilen kasaba, yirminci yüzyılın baÅŸlarında 20.000 kadar Rum Ortodoks sakinine ev sahipliÄŸi yapıyordu. Birinci Dünya Savaşı’nın dağınık sonuçları ve Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun çöküşü, Türk-Yunan Savaşı’nın (1919-1922) toprak gaspına yol açtı. Bu savaÅŸta Yunanlıların büyük kaybı, çoÄŸunlukla yeni Türkiye sınırları içinde kalan Rum Ortodoks topluluÄŸuna ve dolayısıyla Yunanistan’daki Müslüman Türklere yönelik ÅŸiddet ve intikamla sonuçlandı. Yüzbinlerce Yunanlının Türkiye’deki ÅŸiddet olaylarından kaçması, hükümetlerin akan kanı durdurmak için 1923’ten itibaren karşılıklı zorunlu nüfus deÄŸiÅŸimini kabul etmelerine yol açtı.

Åžimdiye kadar Türk komÅŸularıyla barış içinde yaÅŸayan Kayaköy sakinleri, kasabayı terk ederek Yunanistan’a gitti. Mübadeleden gelen yaklaşık 200.000 mülteciye yer bulmakta zorlanan ve bir milyondan fazla eski Türk sakinine eklenen Kayaköy, resmi mübadeleden önce kaçmıştı. Karşılığında 300.000’den fazla Türk, Yunanistan’dan, savaşın harap ettiÄŸi ancak toprak bakımından zengin Türkiye’ye zorla götürüldü. Kutup araÅŸtırmacısı ve Nobel ödüllü Norveçli bilim adamı Fridtjof Nansen, deÄŸiÅŸimi organize etme göreviyle görevlendirildi.

Kayaköy’de iki Rum Ortodoks kilisesi ve ÅŸehri sulayan çeÅŸmeler ve sarnıçlarla birlikte yaklaşık 350 ev boÅŸ ve çoÄŸu çatısız durumda. Sert kışlar ve kuvvetli rüzgarlar binaları harabeye çevirerek kasabanın antik görünmesine neden oldu. Özel bir müze kasabanın hikayesini anlatıyor.

Louis de Bernieres’in Kanatsız KuÅŸlar kitabı, Birinci Dünya Savaşı sırasında ve Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun son günlerinde Karaköy’ün kurgulanmış bir versiyonunda geçiyor.

Kayaköy, UNESCO tarafından Dünya Dostluk ve Barış Köyü olarak kabul edildi.

Gitmeden önce bil

En yakın havaalanı Dalaman’dır. Köy, Ölüdeniz’den arabayla kısa bir mesafededir veya iÅŸaretli bir daÄŸ yolu boyunca 2,5 saatlik bir yürüyüş mesafesindedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın