Yüzyıllardır Ege’nin bu köyüne uğramadan geçmiyorlar!

0
3

Yüzyıllardır Ege’nin bu köyüne uğramadan geçmiyorlar! Bu sene erken geldiler
Gökova Körfezi’nin kıyısında bulunan Ula’nın Akçapınar Mahallesi’nde yıllardır yüzyıllardır Mart ayı sonu veya Nisan ayı başında göç eden leylekler, bu yıl Åžubat ayının ortalarında geldi. Akçapınar Mahallesi içinde yer alan leylek yuvaları geçen yıllara oranla leylek sayısındaki artış nedeniyle yetersiz kaldı.

Mavi yolculuÄŸun en önemli noktalarından Gökova Körfezi’nin kenarında yer alan Ula’nın Akçapınar Mahallesi’ne yüzyıllardır Mart ayı sonu, Nisan ayı başında gelen leylekler bu yıl Åžubat ayının ortalarında geldi
‘Leylek köy’ olarak da bilinen Akçapınar Mahallesi’nde leylek yavrularının yuvadan ilk uçuÅŸ denemeleri esnasında yuvalarının bulunduÄŸu elektrik telleri Ula Belediyesi ve Akçapınar Mahalle Muhtarlığı iÅŸ birliÄŸinde yer altına alınmıştı. BoÅŸta kalan elektrik direkleri leylekler tarafından yuva olarak kullanılıyor.

ERKEN GELDÄ°LER

Son yıllarda Akçapınar Mahallesi’ndeki üretme alanlarına geliÅŸlerini daha erkene alan leylekler bu yıl Åžubat ayının sonlarında gelmeye baÅŸladı. Geçen yıllarda Nisan ayı başında veya Mart ayı sonunda gelen leyleklerin erken geliÅŸlerinde iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkisinin bulunduÄŸu açıklandı.

SAYILARI ARTTI, YUVA YETMEDÄ°

Akçapınar Mahallesi içinde yer alan leylek yuvaları geçen yıllara oranla leylek sayısındaki artış nedeniyle yetersiz kaldı. Akçapınar’a sürekli gelen erkek ve diÅŸi leylek çiftleri yuvalarına yerleÅŸirken, ilk defa gelen leylekler ise direkler üstünde yeni yuva yapmak için eÅŸlerini bekliyor.

Akçapınar Mahallesi’nin 25 yıldır muhtarlığını yapan Şükrü Arslan, Nisan ayında gelen leyleklerin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle Åžubat ayının ikinci yarısında geldiÄŸini açıkladı. Muhtar Arslan, “Eskiden Mart ayının sonunda gelirlerdi. Nisan içinde gelirdi, AÄŸustos ayı içerisinde yumurtlarlar, yavrularını çıkarırlar giderlerdi. Bu sene çok enteresan Åžubat ayının 17-18’inde ilk leyleÄŸimiz mahallemize geldi. Biz de ÅŸaşırdık. Git gide leylekler daha erken gelmeye baÅŸladılar. Hava, iklim ÅŸartlarından dolayı mı bilmiyorum. Herhalde bu hayvanlar zaten iklim ÅŸartlarına göre hareket eden canlılar. Ä°lk etapta sayıları iyi görünüyor. Ama daha bir iki gün içeresinde geceleyin mahallemizin güney kısmından geliyorlar, buradaki boÅŸ yuvalara eÅŸleri ile birlikte geliyorlar. Bunlar istedikleri zaman istedikleri yere yuva yapabiliyorlar. Elektrik tellerinden yuvaları görünce boÅŸ direklere yuva yapıyorlar” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın