300 yapay ada Titanik gibi batıyor!

0
4

Son günlerde turizmin önemli merkezlerinden biri olan Dubai, yapay adalarıyla dünyada eşi görülmemiş bir projeye imza atmıştı. Peki bir zamanlar tüm dünyanın ilgisini çeken ve tartışma yaratan milyar dolarların harcandığı adalar neden kum yığınına döndü?
Milenyum çağının başında Dubai, turizmin merkezi haline gelmek ve ekonomisini canlandırmak için yapay ada projelerini baÅŸlattı. Tüm dünyanın ilgisini çeken ve tartışma yaratan Palm Jumeirah projesi Dubai’nin kıyı ÅŸeridini iki katına çıkarmayı hedefliyordu. Böylece deniz kıyısında yer alan gayrimenkullerin deÄŸeri artacak, turist ve yatırımcı çekecekti.

İkonik Palm Jumeirah ve Dünya adaları da dahil olmak üzere bu insan yapımı adalar, arazi ıslahı adı verilen bir süreç kullanılarak inşa edildi. Ancak bazı kişilerin adaların denize battığını iddia etmesiyle adaların istikrarı konusunda endişeler ortaya çıktı. Ekonomi merkezi olacak bu adalar batıyor olabilir miydi?

DENÄ°ZDEN KUM TAÅžINDI

Dubai’nin yapay adalarını oluÅŸturmak için kullanılan inÅŸaat süreci, arazi ıslahıyla baÅŸladı. Bu süreç, deniz tabanından kumun taşınmasını ve yeni arazi oluÅŸturmak için belirlenen alana bırakılmasıyla devam etti. Kum daha sonra bina için saÄŸlam bir temel oluÅŸturmak üzere sıkıştırıldı. Dubai’nin yapay adalarını yaratma süreci birkaç aÅŸamadan oluÅŸuyordu. Ä°lk olarak kaya ve betondan yapılmış büyük bir dalgakıran kullanılarak bir çevre oluÅŸturuldu.

Daha sonra deniz tabanından kum pompalamak ve dalgakıranın çevresine biriktirmek için tarama gemileri kullanıldı. Bu işlem, kum deniz seviyesinin üzerine çıkana kadar birkaç kez tekrarlandı. Son olarak kumun üzerine yollar, binalar ve kamu hizmetleri gibi altyapılar inşa edildi.

Dubai’nin yapay adaları arasında, palmiye aÄŸacına benzeyen ve dünyadaki insan yapımı en büyük ada olan Palm Jumeirah lüks otellere, konutlara ve çeÅŸitli eÄŸlence ve eÄŸlence tesislerine sahipti. Dünya Adaları, Dubai’deki bir dünya haritasına benzeyecek ÅŸekilde düzenlenmiÅŸ 300’den fazla küçük adadan oluÅŸan bir baÅŸka yapay ada kümesi oldu. Her ada farklı bir ülkeyi veya bölgeyi temsil edecek ÅŸekilde tasarlanmıştı.

Ä°NSAN YAPIMI 300 TAKIMADA BATIYOR MU?

Etkileyici olmalarına raÄŸmen zamanla Dubai’nin yapay adalarının istikrarı konusunda endiÅŸeler ortaya çıkmaya baÅŸladı. Bazı raporlar adalarda erozyon ve çökelme yaÅŸandığını öne sürerken, adaların denize battığı yönünde iddialar da sunuluyordu. Batma endiÅŸelerinin ana kaynaklarından biri inÅŸaat sonrasında meydana gelen doÄŸal yerleÅŸme süreciydi. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve yükselen deniz seviyelerinin oluÅŸturduÄŸu potansiyel tehditler, Dubai’nin yapay adaları için artan bir endiÅŸe kaynağı oldu.

Dubai bu riskleri azaltmak için önlemler aldı ancak bu önlemlerin adaları uzun vadede koruyamadı. Adaların bazıları bu sebeple inÅŸaatın durdurulması ve tamamlanamaması nedeniyle batmaya baÅŸladı. Ancak geçtiÄŸimiz yıllarda The World’e baÄŸlı denizcilik ÅŸirketi Penguin Marine, bu takımadalar topluluÄŸunun denize geri döneceÄŸine dair bir uyarı yayınladı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ GERÇEĞİ ORTAYA KOYDU

Adalara lojistik ve ulaşım saÄŸlamakla görevli olan ÅŸirket, güvenlik açısından da düzenli ölçümler yapıyordu. Bunun ana nedeni, 300 takımadayı oluÅŸturmak için deniz tabanından kazılan kumun orijinal konumuna yavaÅŸ yavaÅŸ dönmesiydi. Bu sebeple adalar arasındaki kanallar kapatıldı. Ancak Åžubat 2010’da Uluslararası Uzay Ä°stasyonu’ndan çekilen bir fotoÄŸraf, adaların yok olmaya baÅŸladığını gösteriyordu. NASA’dan alınan verilere göre Palm Jumeirah da yılda beÅŸ milimetreye eÅŸit bir oranda uzaklaşıyordu.

Zamanla yeni bir sorun daha ortaya çıktı. Kuru adacıklar sonunda gelgite yenik düştü. Erozyonun bu adaların çoğunun batmasına neden olduğu tespit edildi. Dubai kıyıları her yıl 10 bin ila 15 bin metreküp kum kaybediyor. Bitmemiş adalara ve denizin topraklarını geri almasına rağmen Dubai, hayallerinin gerçekleşeceğinden emin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın