92 yaşında Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi!

0
4

SaÄŸlıklı olmasını saÄŸlayan üç ÅŸeyi açıkladı ‘Åžu an herhangi bir hastalığım ya da kullandığım bir ilaç yok.

ABD’de yaÅŸayan Alfredo Aliaga Burdio, gençleri bile zorlayan Büyük Kanyon yürüyüş yolunu 21 saatte tamamladı. Ãœstelik bunu 92 yaşında yaparak kırılması oldukça güç bir rekora imza attı. En ufak bir hastalığı bulunmayan Burdio, saÄŸlıklı olmasının ardında yatan üç sırrı anlattı…

Alfredo Aliaga Burdio, 92 yaşında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi baÅŸardı. Burdio, Büyük Kanyon parkurunu bir uçtan öbürüne yürüyerek tamamlayan en yaÅŸlı erkek olarak tarihe geçti.

Burdio, kızı Anabel Aliaga-Buchenau ile birlikte Business Insider’a yaptığı açıklamada, baÅŸarısının sırrının 70’li yaÅŸlarında hayatını deÄŸiÅŸtirip daha saÄŸlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıkları benimsemesi olduÄŸunu söyledi.

Burdio, aile üyeleri ve Guinness Rekorlar Kitabı’nın görevlendirdiÄŸi iki tanık, iki güne yayılan toplam 21 saat 15 dakikalık doÄŸa yürüyüşüyle Büyük Kanyon’un tamamını kat etti.

Burdio, yürüyüşün ardından, “Hiç kimse herhangi bir ÅŸey için çok yaÅŸlı deÄŸildir. Siz de benim gibi yapın. Becerilerinizi geliÅŸtirebilirsiniz” diye konuÅŸtu.

HAYRAN KÄ°TLESÄ° OLUÅžTU

Burdio ve kızının, Ekim ayında gerçekleştirdikleri Büyük Kanyon yürüyüşü, bir hayran kitlesi de yarattı. Burdio, yürüyüş sırasında hedefiyle ilgili dedikoduları duymuş birçok yürüyüşçüyle karşılaştıklarını, bu kişilerin kendisiyle fotoğraf çektirmek istediğini belirtti.

Hayranlarının ilgisi Burdio ve beraberindekilerin yürüyüşünü yavaşlattı ancak verdikleri destek grup için ekstra motivasyon kaynağı oldu.

Anabel, “Tavırları çok yüreklendiriciydi. Hani bir maratona katılırsınız da insanlar yol kenarında durup sizin için tezahürat yapar ya… Onun gibi bir ÅŸeydi. Bu her ÅŸeyi daha da güzelleÅŸtiriyor” dedi.

Bu hayranlar arasında özellikle bir grup dikkat çekiciydi. Arizona eyaletinin Tuscon ÅŸehrinden gelen bir grup itfaiyeci Burdio ile aynı günlerde Büyük Kanyon yürüyüşü yapıyordu. Ekiptekiler, baÅŸarısını kutlamak istedikleri Burdio’yu Tucson Ä°tfaiyesi’nin fahri üyesi ilan etti.

AYNI YOLU SON 30 YILDA YEDİ KEZ YÜRÜDÜ

Son Büyük Kanyon yürüyüşü manÅŸetleri süslese de aslında bu baÅŸarı Burdio için ilk deÄŸil. YaÅŸlı adam Büyük Kanyon’u son 30 yılda tam yedi kez bir uçtan öbürüne yürüdü.

Anabel, anne ve babasının doğal güzelliklere âşık olduğunu ve emekli olduktan sonra dünyayı dolaştığını belirtti.

Finlandiya’dan Almanya’ya 2.900 kilometrelik bir rotayı bisikletle dolaÅŸan çift, Nepal’de bulunan Everest üs kampını yedi kez ziyaret etti ve bir yılı ABD’nin dört bir yanındaki ulusal parkları dolaÅŸmakla geçirdi.

Ancak ne yazık ki Burdio’nun eÅŸi 2006 yılında hayatını kaybetti.

Anabel, “Annem hastalandı, ALS hastasıydı. Ä°ki yıl boyunca bakımını babam üstlendi. SevdiÄŸiniz birinin ölmekte olduÄŸunu görmek ve o kiÅŸiyle ilgilenmek çok zor. Hem fiziksel hem de mental olarak insanı tüketen bir ÅŸey” ifadelerini kullandı.

Burdio hayatını deÄŸiÅŸtirmeye tam olarak bu dönemde karar verdiÄŸini belirterek, “Åžu an herhangi bir hastalığım ya da teÅŸhisim yok. Kullandığım bir ilaç da yok. SaÄŸlıklı bir insanım” diye konuÅŸtu.

BURDIO’NUN SAÄžLIKLI OLMAK İÇİN HER GÃœN YAPTIÄžI ÜÇ ÅžEY VAR

Peki 92 yaşındaki rekortmenin sağlıklı olmasının sırrı ne?

Burdio, Business Insider’a yaptığı açıklamada, saÄŸlıklı beslenmenin ve su içmenin ilk adım olduÄŸunu söyledi.

Akşam yemeğinde çoğunlukla az miktarda sütle pişmiş sıcak yulaf lapası yiyen Burdio, yemeğine kuru incir, badem gibi besleyici eklemeler yaptığını ifade etti ve ekledi:

“Bu en sevdiÄŸim yemeklerden biri. AkÅŸam yemeÄŸinde hep bunu yiyorum. YemeÄŸimi saat 16.00-17.00 civarında yemeye çalışıyorum.”

Ä°kinci olarak insanlara her gün en az 30 dakika yürümelerini tavsiye eden Burdio, “Çok zor bir ÅŸey deÄŸil bu, hem de ucuz bir egzersiz. Daha fazla zamanınız varsa daha fazla da yürüyebilirsiniz” dedi

Rekor kıran Büyük kanyon yürüyüşüne hazırlanırken sekiz ay boyunca her gün 3 saat içinde 8 mil (yaklaşık 13 kilometre) yürüdüğünü de sözlerine ekleyen Burdio, son olarak günde en az 8 saat uyumanın kritik önemde olduğunu ifade etti.

Her gece aynı saatte uyuduÄŸunu, bu düzenin kendisini disipline etmesine yardımcı olduÄŸunu söyleyen Burdio, “Ä°nsanlara ÅŸunu söylemek istiyorum: ‘Evet, yaÅŸlıyız. Ama hâlâ birçok ÅŸeyi yapabiliriz'” diye konuÅŸtu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın