Antalya müze ve festivaller kenti olmalı

0
405

ANTALYA – Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya’nın kültürel gelişim içinde olduğunu belirterek, Antalya’nın müze ve festivaller kenti olması gerektiğini söyledi.

ATSO, 2019 yılı Ekim Ayı Meclis toplantısı ATSO salonunda gerçekleşti. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, aylık faaliyetler konusunda meclis üyelerine bilgi verdi.

Geçen hafta ATSO olarak başta Van olmak üzere Güney Doğu Anadolu bölgesinde düzenlenen bir takım etkinliklere katıldıklarını anımsatan Çetin, Van’da sosyal hayatın, akşam ticaretinin çok canlı olduğunu, Van, Gaziantep, Şanlıurfa illerinin de büyük ve güzel müzelere sahip olduklarını kaydetti.

ANTALYA MÜZE VE FESTİVALLER KENTİ OLMALI

Antalya’nın da ‘müze kent’ olması gerektiğini ifade eden Davut Çetin, şöyle devam etti.

”O müzeleri görünce Antalya’nın yeni müze projesinin önemini daha iyi anlıyoruz. Karayolları arsasını başka bir arsa ile değiştirerek artık daha hızlı bir ilerleme sağlamalıyız. Ulaştırma bakanlığımız bu arsayı Antalya’ya armağan etmelidir. Antalya’da müzecilik ve kent kültürü konusunda güzel gelişmeler var. Kepez Belediyesi, eski Dokuma fabrikasındaki idare binasını kent müzesi yaptı. Antalya’ya değer katacak güzel bir proje olmuş. Antalya’da kent merkezi canlılığı henüz istediğimiz düzeyde değil, ama yine de şehrimizin hakkını da verelim.”

Antalya’nın Aspendos festivali, ATSO Sokak Şenliği, AKS sergi ve etkinlikleri, Akra Meze Festivali, Kaleiçi festivali, Tiyatro festivali, Opera ve Senfoni Etkinlikleri, Konyaaltı açık hava konserleri, Antalya Kitap Fuarı, Kepez Belediyesi Sahaf Festivali, Altın Portakal Film Festivali gibi çok sayıda kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptığını dile getiren Çetin, şunları kaydetti.

”Giderek izleyici veya katılımcı sayıları da artmaktadır. Kent kültürünün gelişmeye başladığını görüyoruz ve bundan mutlu oluyoruz. Kurumlar olarak, özellikle de iş dünyası olarak bu değişimi dikkate almalıyız. Sokak şenliklerimizi gelecek yıl Belediyelerimiz ve turizm sektörümüzle birlikte yapmak için çalışıyoruz. Sosyal ve kültürel canlılık turizme ve ticarete de katkı sağlayacaktır.”

THOMAS COOK’UN İFLASI

Ankara’da TOBB olarak, Thomas Cook’un iflasından zarar gören turizm şirketleri için toplantı yaptıklarını ifade eden ATSO Başkanı Çetin, ”İngiltere’de hukuki süreç için Bakanlık ve TOBB destek olacak. Şirketler bakanlığa veya Odalar kanalıyla TOBB’a müracaatlarını yaptılar. Uzun bir süreç olsa da alacak hakları takip edilecektir” dedi..

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ

ATSO’nun Ekim ayında birçok uluslararası ilişkileri olduğunu ifade eden Çetin, ATSO Tarım Kümesi üyelerinin Kenya’ya gittiğini ve bu ülkede yatırım olanaklarını incelediklerini söyledi.

İhracatı artırmak için bu tür eksiklikleri gidermenin önemli olduğunu belirten Çetin, bu sürede Macaristan, Hırvatistan, Kırgızistan ve Kazakistan heyetlerini kabul ettiklerini açıkladı.

ANTALYA 4.0

Antalya 4.0 projesi raporunun basımının tamamlandığını ve basın tanıtımının yapıldığını aktaran Davut Çetin, şöyle konuştu.

”Kent 4.0 kavramını Türkiye’de ilk biz kullandık, 2 yıl önce dünyada kullanan da azdı. Bu rapor hem yerel yönetimler hem sektörler için oldukça yararlı bir belgedir. Kent 4.0, Tarım 4.0, Ticaret 4.0, Turizm 4.0, Sanayi 4.0 konularını herkes iyi anlamalıdır. Batı ülkeleriyle ülkemiz aramızdaki fark sanayi devrimiyle açıldı. Onlar bize önce sanayi devrimiyle, sonra eğitim ve teknolojiyle fark attılar. Halen bu farkı kapatamadık. Teknoloji treni hızlanıyor, bu treni de kaçırırsak tarih bizi affetmez. Antalya 4.0 vizyonunu geliştirmemiz ve Cumhuriyetimizin 100. Yılına bu hedefle hazırlanmamız gerekiyor. İşte bu düşüncelerle Antalya 4.0 ve dijitalleşme alanında Oda olarak yapabileceklerimizi ele aldık. ATSO Akademide veri analitiği eğitimleri planlıyoruz. Veri analisti şu anda bile en çok aranan meslekler arasına girmiştir. Turizmde dijital hafıza projesini bitirdikten sonra, alternatif turizm dijital veri tabanı konusunda çalışmayı planlıyoruz. TEPAV ile işbirliğiyle yapay zeka tabanlı turist tercihleri araştırması yapmak üzere BAKA’ya proje sunduk. Büyük veri ve yapay zekayla turisti nereye nasıl yönlendiririz sorusuna cevapları net bir şekilde bulmalıyız. Bunu yaparsak turizmde hedeflerimize ulaşabiliriz.”

Ticarette üyelerine dijital dönüşüm eğitim ve danışmanlık hizmeti başlatmayı düşündüklerini, TOBB’un başlattığı bir proje kapsamında ücretsiz pazar yeri sağlama hedefleri olduğunu, ATSO İnovasyon Merkezinin sanayi ve tarımda inovatif network oluşturmasına çalışacaklarını dile getiren Çetin, şöyle devam eti.

”Akıllı tarım alanında da bir örnek proje üzerinde çalışmayı hedefliyoruz. Komitelerimizin bir ATSO hobi bahçesi, ATSO Köyü 4.0 önerisi var. Bunun yerine katma değer yaratacak örnek olacak bir proje daha doğru olur diye düşünüyorum. Kırsal turizm potansiyeli olan veya akıllı tarımla kalkındırabileceğimiz bir yer üzerinde hep birlikte çalışmalıyız. Bu fikirleri geliştirirsek, sonra birlikte oturup daha detaylı olarak ele alırız.” İ

KLİM DEĞİŞİKLİĞİ TURİZM SEZONUNU UZATIYOR

İklim değişikliği sayesinde turizm sezonumuz Kasım sonuna kadar uzadığını öne süren Çetin, ”Böylece yeni rekorlar kırabiliyoruz. Turizm sektörümüzde yatırımlar da artmaya başladı. Yatırım teşvik belgesi hacmi yüzde 50 artışla yedi ayda 1 milyar 200 milyon TL’ye yükseldi. Tarım sektörümüzde de modern sera yatırımları hızlanmıştır. Ekonomide durgunluk sanayi yatırımlarında yavaşlama yarattı. Tarımda 317 milyon liralık teşvik belgesine karşı sanayi teşvik belgesi hacmi 162 milyonda kalmıştır” dedi.

İhracatta sıkındı yaşandığını anlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, bu yılın ilk aylarında üretim yetersiz kaldığı için 9 aylık tarım ihracatının yerinde saydığına dikkat çekti.

Madencilik, çimento ihracatında düşüş devam ettiğini dile getiren Çetin, ”Bu nedenle sektörlerimiz, üyelerimiz ihracat kümeleri gibi çalışmaları ciddiye almalıdır. İhracat için el birliğiyle çaba harcamalıyız” diye konuştu.

Türkiye’nin genel ekonomik durumunda Eylül ayında kredi faizlerinin düşmesiyle biraz canlanma başladığını, ancak son günlerde operasyon ve yaptırım korkusuyla bir kesinti olduğunu ifade eden Çetin, şöyle devam etti.

”Döviz çok fazla dalgalanmıyor, çünkü ekonomide durgunluk cari açığı ve döviz ihtiyacını düşürmüştür. Konut satışlarında durum daha iyi görünüyor. Kredi kampanyası sayesinde konutta bir ivmelenme oldu. Antalya’da Eylül ayı satışı geçen yıla göre yüzde 18 arttı. Eylül ayındaki 6500 konut satışı 2015 Aralık ayı sonrası en yüksek artıştır. Kredi kampanyaları konutta olumlu bir etki yapmıştır.”

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ YAPABİLİR

Bankaların şu dönem kredi vermeye istekli olduğunu anlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, kredi yapılandırmalarının da devam ettiğini söyledi. Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü.

”Geçen hafta KOBİ kredilerinde yapılandırma onayı çıktı. KOBİ’ler piyasadaki durgunluktan, maliyetlerin yüksekliğinden dolayı zaten sıkıntı çekmektedirler. Son dönemde elektrik maliyetleri, bankaların masrafları da ilave yük yaratmaktadır. Bu nedenle büyük şirketlere gösterilen kredi kolaylıkları KOBİ’lere de sunulmalıdır. Merkez Bankası faizde 1-1.5 puanlık bir indirim yapabilir. Suriye’deki operasyonunun geleceği ve dış ilişkilerimiz ekonomi açısından önemlidir. Merkez Bankası bu durumu dikkate alacaktır. Büyük şirketlerin döviz ihtiyacı, bütçe açığı ve enflasyon nedeniyle artık büyük faiz indirimleri beklemiyoruz.”

YÖREX Yarın Yöresel ürünler Fuarı’nın açılacağını anımsatan ATSO Başkanı Davut Çetin, ”Yörex, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır arkadaşımız sayesinde tanındı, gelişti, ama son dönemde diğer illerimizde de YÖREX fuarları yapılmaya başlandı. Bir de her yerde semt pazarları gibi yöresel ürün pazarları kurulmaya başlandı. Bu yöresel ürün tanımına bir standart getirmeliyiz, yörenin adını koymalı, bu işin sahibini belirlemeliyiz. Yöresel ürün, ilin veya ilçenin oda veya borsasından onay belgesi almalıdır” dedi.

ATSO ETKİNLİKLERİ

ATSO Başkanı Davut Çetin önümüzdeki günlerde Antalya’da düzenlenecek etkinlikleri de tanıttı. Antalya’da yapılacak etkinlikler şöyle. –

28 Ekim Antalya Turizm Fuarı var. Fuar da ATSO stand açacak. Antalya Tanıtım A.Ş. ATAV ve ATSO üyeleri bu standı kullanabilecek. Alternatif turizm firmaları ve etkinlikleri, kent otellerini ve kent etkinlikleri tanıtabilinir. -9 Kasım’da ATSO Genişletilmiş Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve ekibiyle yapılacak. Toplantıda sektörlerin, ticaretin ve kentin sorunları konuşulacak. Halk Sigorta Genel Müdürü ‘Alacak Sigortası’ konusunda bilgilendirme yapacak. -12 Kasım’da ATSO Milliyet gazetesi ile ekonomideki durumla ilgili panel yapacak. Gazeteci ve uzmanlar Zeynep Aktaş, Ali Ağaoğlu, Mete Belovacıklı ve Şükrü Andaç gibi isimler katılacak ve ekonomi daha detaylı tartışılacak. -THY Antalya Açık Golf Turnuvası da önümüzdeki ay yapılacak. Bildiği gibi Belek golfün başkenti. Her yıl 135 bin golfçü geliyor. Bu turnuvayı Sky Tv canlı yayınlıyor ve dünyada milyonlarca kişi tarafından izleniyor. Antalya’nın güzelliği ve zengin doğası golfde de kendisini gösteriyor.

Kaynak: Antalya müze ve festivaller kenti olmalı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın