Ä°BB Ä°GDAÅž, Halk Ekmek, Hamidiye Su’yu halka arz etmeye hazırlanıyor.

0
2

CHP’nin, 31 Mart’ta Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye Meclisi’nde de çoÄŸunluÄŸu elde etmesinin ardından, Ä°BB’nin ÅŸirketlerinin halka arz edilme planını canlandırdı. Ä°BB, Ä°GDAÅž’ın da aralarında olduÄŸu ÅŸirketlerini halka arz edecek. Konuya iliÅŸkin konuÅŸan Ä°BB Finansman Åžube Müdürü Neslihan Vural, Ä°GDAÅž’ın 10 milyar dolar deÄŸerlemeyle halka arzını planladıklarını söyledi.

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB), büyük bir adım atarak Ä°GDAÅž, Halk Ekmek ve Hamidiye Su gibi önemli ÅŸirketlerini halka arz etmeye hazırlanıyor. Bu hamle, CHP’nin 31 Mart seçimlerinde Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye Meclisi’nde çoÄŸunluÄŸu elde etmesinin ardından hız kazandı.

Ä°BB Finansman Åžube Müdürü Neslihan Vural, Ä°GDAŞ’ın 10 milyar dolarlık bir deÄŸerlemeyle halka arz edilmesini planladıklarını belirtti. Vural, Ä°GDAÅž’ın gelirlerinin 2022 yılında 35,8 milyar lira (yaklaşık 1,1 milyar dolar) olduÄŸunu açıkladı. Daha yüksek doÄŸalgaz tarifesinin onaylanması durumunda, Ä°GDAÅž’ın deÄŸerinin 10 milyar dolara ulaÅŸabileceÄŸini vurguladı.

HIZLI KARAR ALMA SÃœRECÄ°
Vural, Bloomberg’e verdiÄŸi röportajda, CHP’nin meclis çoÄŸunluÄŸu elde etmesinin karar alma süreçlerini hızlandırdığını ifade etti. “Eskiden bir projeyi kabul etmek için yaklaşık bir yıla ihtiyaç duyarken, ÅŸimdi oldukça hızlı karar alabiliyoruz” dedi.

ÖZELLEŞTİRME VE HALKA ARZ PLANLARI
Bir finans uzmanı olarak özelleştirmeden yana olduğunu belirten Vural, belediyenin nihayetinde sadece belediye işlerine odaklanması gerektiğini savundu. İGDAŞ’taki İBB hissesini yüzde 90’lardan yüzde 20’nin altına indirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Vural, İBB Meclisi’nin halka arz izninin hala geçerli olduğunu ve yatırım bankalarını yetkilendirme aşamasına geçmeden önce bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

DİĞER ŞİRKETLER DE SIRADA
Vural, İspark, Hamidiye Su ve Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu duyurdu. Ayrıca, İBB’nin bu yıl sermaye piyasaları ve EBRD gibi uluslararası finans kuruluşlarından 1 milyar euroluk (yaklaşık 1,1 milyar dolar) finansman sağlamayı hedeflediğini söyledi.

YEŞİL TAHVİL VE METRO PROJELERİ
Vural, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kasım ayında çıkılan 715 milyon dolarlık İBB yeşil tahvil ihracını onayladığını ve 925 milyon dolarlık kredi hattının da olduğu dört metro projesinin finansmanının onaylanmasının beklendiğini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın