Yarın başlıyor: Akaryakıtta tek fiyat uygulaması..!

0
3

Akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda aynı tür akaryakıt için fiyat farkı uygulanmayacak. Yeni düzenlemeye iliÅŸkin konuÅŸan PÜİS Genel BaÅŸkanı Ä°mran OkumuÅŸ, “EPDK’nin bu kararı, akaryakıt istasyonlarının finansman maliyetlerini az da olsa düşürecek” dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) farklılaştırılmış akaryakıt ürünlerinin istasyonlarda aynı fiyata satılmasına ilişkin Kurul kararı yürürlüğe giriyor. Bu kapsamda, 13 bin bayide yarın itibarıyla fiyatlar güncellenecek.

EPDK’nin Kurul kararına göre, yarın itibarıyla akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, farklılaÅŸtırılmış olsun veya olmasın aynı tür akaryakıt için fiyat farkı uygulanmayacak.

FARKLI FÄ°YATLARLA ÃœRÃœN SATIÅžI YAPILMAYACAK

Akaryakıt istasyonlarında “95 oktan benzin ve dizel, ultra force (ultra kuvvet), power (güçlü), fuelsave (yakıt tasarruflu), VMax, VPro” gibi ifadelerle farklı fiyatlarla ürün satışı yapılmayacak.

EPDK’den yapılan açıklamada, dağıtıcı lisansı sahiplerinin farklılaÅŸtırılmış akaryakıt satışına devam edebileceÄŸi ancak bu özelliklerin fiyatı deÄŸiÅŸtirmeyeceÄŸi belirtildi.

Açıklamada, tüketici nezdindeki belirsizliklerin önüne geçilmesinin, dağıtıcı ve bayilerin operasyonlarında kolaylık saÄŸlanmasının amaçlandığı karara iliÅŸkin, “Türkiye’de yaklaşık 13 bin bayi ile tüketicilerin akaryakıt ihtiyaçları en yüksek hizmet ve kalite standartlarıyla karşılanmaktadır. Akaryakıt Kalite Ä°zleme Sistemi ile akaryakıt bayilerinde ve Depo Akaryakıt Kalite Ä°zleme Sistemi ile de akaryakıt dolum terminallerinde kalite izlemesi aralıksız olarak sürdürülmektedir” ifadesine yer verildi.

EPDK, dağıtıcı lisansı sahiplerinin yüzde 0,5’i geçmemek kaydıyla akaryakıtların özelliklerini iyileÅŸtirmeye yönelik çeÅŸitli katkı maddelerini ürüne ekleyebildiÄŸini belirterek, bu iÅŸlem için kullanılacak katkı maddelerine iliÅŸkin dağıtıcı lisansı sahiplerinin EPDK’yi bilgilendirme ve gerekli izinleri alma yükümlülüklerinde herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yapılmadığını kaydetti.

“AKARYAKIT Ä°STASYONLARININ FÄ°NANSMAN MALÄ°YETLERÄ° DÜŞECEK”

EPDK’nin söz konusu kararına iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmede bulunan Petrol Ãœrünleri Ä°ÅŸverenler Sendikası (PÜİS) Genel BaÅŸkanı Ä°mran OkumuÅŸ, “EPDK’nin bu kararı, finansman maliyetinin çok yüksek olduÄŸu bir dönemde akaryakıt istasyonlarının finansman maliyetlerini az da olsa düşürecektir” dedi.

OkumuÅŸ, akaryakıt bayilerinin ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiÄŸini belirterek, “Bayiler, katkılı ya da katkısız sattığı her litre akaryakıttan zarar ediyor. Bayilerin kar paylarının artırılmasına iliÅŸkin talebimizi devletimizin her kademesine ilettik ve süreci yakından takip ediyoruz. KuruÅŸla çalışan ama maliyetleri yüzdesel olarak artan bayilerin kar paylarının da yüzdesel olmasına iliÅŸkin talebimizin takipçisiyiz” diye konuÅŸtu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın