Yunanistan çevre grupları: Kıyılar korunmalı

0
3

Yunanistan’daki çevre grupları hükümete kıyı şeritlerini koruma çağrısında bulundu

ATİNA -Yunanistan’daki çevre grupları, Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’nın , ülkenin kıyı şeritlerinin korunmasını öngören maddeyi kaldırma kararı üzerine isyan ediyor .

Greenpeace, MEDASSET , WWF Yunanistan ve Yunan Doğayı Koruma Derneği’nin de aralarında bulunduğu sekiz çevre grubu, bakanlığın hızlandırılmış bir yasa tasarısı ile mevcut 30 metrelik inşaat sınırını kaldırmayı hedeflediğini iddia ediyor .

Kuruluşlar, “Kıyı Bölgelerinde Kamu Mülklerinin Kullanımına İlişkin Şartlar” başlıklı tablodaki mevzuata atıfta bulunarak, bakanlığın “ülkenin kıyılarını, nehir ve göl kıyılarını ve plajlarını ‘ticari kullanım’ amaçlı arazi parçaları olarak ele alması” yönündeki tasarıyı uygulamaya devam ettiğini söyledi. Alanlar”.

Yaklaşan iklim krizi göz önüne alındığında, Fransa ve İspanya gibi Avrupa’daki diğer ülkeler kıyı şeritlerini korurken , kıyı inşaatı için 100-250 metrelik bir sınır koyarken, Yunanistan’ın bunun yerine 30 metrelik kaldırım sınırlamasını kaldırdığını ekliyorlar . hemen kıyıda inşaat yolu.

Gruplar, mevcut yasa tasarısının aynı zamanda uzunluğu veya genişliği 5 metrenin altında veya 150 m2’nin altında olan daha küçük plajların imtiyazına ilişkin yasağı da kaldırdığını, bunların kullanılmasına izin verildiğini ve bu değerli ekosistemlerin riske atıldığını da ekliyor .

Çevreciler, “Bu küçük, izole plajlar bile artık otellere ayrılabilir” diyor.

Sekiz çevre derneği, hükümete aşağıdakileri içerecek bir ulusal iklim direnci politikası hazırlaması çağrısında bulunuyor:

– 100 metrelik kıyı şeridi kullanım sınırını belirleyen Akdeniz’de Entegre Kıyı Bölgeleri Yönetimi Protokolüne derhal uyulması ve onaylanması

– doğal çevreye zarar veren ve kıyı ekosistemlerine tecavüz eden stratejik yatırımlar için finansman seçeneklerine katılan kuruluşların yasaklanması

– müfettişlere hukukun ihlali veya suiistimali durumlarına etkili bir şekilde müdahale etme ve yasa dışı inşaatları derhal kaldırma yetkisinin verilmesi

– Yunanistan’daki tüm Natura 2000 alanları için koruma ve yönetim önlemlerinin yasal olarak oluşturulması .

2020 yılında AB Adalet Divanı, Yunanistan’ın Natura 2000 ağı (Habitat Direktifi 92/43/EEC) ile ilgili olarak AB hukuku kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini ilan etti.

Mevcut kıyı şeridi kullanım faturasının kamu müzakeresine sunulması, diğerlerinin yanı sıra, ilgili tarafların plaj kullanımı açık artırmalarına başvurabilecekleri bir platform öngörmektedir . Bu hareket , Yunanistan’daki yüzlerce halk plajının şemsiye, şezlong ve barlarla kaplanmasıyla sonuçlanan halk plajı ihlallerine ilişkin düzinelerce şikayetin ardından geldi .

Kaynak: Yunanistan çevre grupları: Kıyılar korunmalı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın