Zeytinyağı dolandırıcılıkları hızla artıyor

0
4

ROMA – Zeytinyağı kıtlığı ve hızla artan fiyatlar sahtekar üreticiler için mükemmel bir üreme alanı yarattı. Bugünlerde restoranda sızma zeytinyağı sipariÅŸ ediyorsanız etiketi dikkatlice kontrol etmenizde fayda var.
Europol’e göre sahte zeytinyağı satmak ” yaygın bir uygulama ” haline geldi.
Uyarı, yetkililerin Kasım ayında Ä°talya ve Ä°spanya’da düzenlenen koordineli baskınlarda 260.000 litre sahte ürün ele geçirmesinin ardından geldi.
Ä°ki aydan kısa bir süre sonra, Roma’da yaklaşık elli restoranın aynı nedenle soruÅŸturma altına alınması yeni alarmlara yol açtı.

Bir zeytinyağının orijinal olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Bazı dolandırıcılar, deÄŸerli “sıvı altını” çok daha ucuz tohum yağıyla deÄŸiÅŸtiriyor.
Tohum yağı şeffaftır, bu nedenle yeşil renk tonları eklemek için onu klorofil ile renklendirirler ve sarı özellikler elde etmek için karotenoidleri kullanırlar. Bu, zeytinyağına benzer bir renk oluşturur.

Ancak benzer görünseler bile büyük farklılıklar devam ediyor.
Gıda Bilimi profesörü Maurizio Servili, Euronews’e “Zeytinyağı hiçbir zaman tatsız deÄŸildir. Az ya da çok tatlı, acı ya da lezzetli olabilir ama asla tatsız olmayacaktır” derken, tohum yağının tadı ya da kokusu yoktur.
“Zeytinyağını en az birkaç kez deneyen herkes farkı anlayacaktır. Ona kendine özgü tadını veren Polifenollerdir.”

Sahte zeytinyağı şişeleri ele geçirildi

Kolay testler tehlikeli karışımları tespit eder, Tohum yağı gerçek zeytinyağıyla karıştırılırsa dolandırıcılığın fark edilmesi biraz daha zor olabilir.
Profesör Servili, bu durumlarda “basit analiz sahtekarlığın maskesini ortaya çıkarabilir. YaÄŸ asitleri kompozisyon testi veya sterol kompozisyonu ve ayrıca spektrofotometrik sabitler gibi” diyor.
Bazı ülkelerde bu tür karışımların satışı aslında yasaldır ancak ÅŸiÅŸedeki zeytinyağı miktarının etikette açıkça belirtilmesi gerekir ve ürün “zeytinyağı” olarak adlandırılamaz.
DiÄŸer dolandırıcılıklarda zeytinyağı ve “lampante yağı” karışımı kullanılıyor; buna tarihsel olarak kandillerde yakıt olarak kullanılması nedeniyle adı veriliyor. AsitliÄŸi yüksek olduÄŸundan tüketime uygun olmayan, düşük kaliteli bir zeytinyağıdır.

PAROS, YUNANISTAN’DA TAZE SIKILMIÅž ZEYTINYAÄžI
Paros, Yunanistan’da taze sıkılmış zeytinyağı AP FotoÄŸrafı/Matthias Schrader
Yağı kapağına göre değerlendirin
Sızma zeytinyağı alırken veya sipariş ederken daima şişenin üzerindeki bilgileri kontrol edin.
Hasat için bir tarih ve yer olduğundan emin olun, üretim zincirini takip etmek için QR kodunu tarayıp tarayamadığınızı kontrol edin ve DOP veya IGP gibi üçüncü taraf bir sertifikasyon kuruluşu, test cihazı veya konsorsiyumun mühürlerini arayın.
Ä°talyan zeytinyağı üreticisi Sabina Petrucci, “En geliÅŸmiÅŸ petrol konsorsiyumları izlenebilirlik için blockchain sistemlerini kullanıyor” diyor. Ancak “kontrollerin hiçbir zaman yeterli olmadığını” ve tüketicilerin bu tür izlenebilirlik araçlarının varlığı konusunda “daha fazla bilinçlendirilmesi” gerektiÄŸini ekliyor.

ZEYTINYAÄžI PIYASASI IÇIN ‘KUSURSUZ FIRTINA’
Ciddi küresel kıtlık nedeniyle sahte petrol planları hızla yayılıyor.
Servili, “Ãœretim son birkaç yılda çöktü” diyor. “Yalnızca 2023’te küresel olarak %20 ila %25 arasında kayıp yaÅŸadık.”
Bunun ana suçlusu, dünyadaki sızma zeytinyağı üretiminin yaklaşık %90’ını oluÅŸturan Akdeniz’deki aşırı kuraklıktır.
“Ä°spanya, Yunanistan, Ä°talya, Tunus…hepsi etkilendi. Ve bu yıl daha da kötü olabilir. Su kaynakları aşırı derecede azalıyor”.

Portekiz’in Colmeias kentindeki bir zeytinyağı aÄŸacına ulaÅŸmak üzere olan orman yangını, 13 Temmuz 2022 AP FotoÄŸrafı/Armando Franca Fiyatların yükselmesine neden oldu. “Standart sızma zeytinyağının süpermarkette litresi 3 ila 5 avro arasında deÄŸiÅŸiyordu. Åžimdi ise 10 ila 12 avro arasında.”
Servili’ye göre bu, “ne satın aldığını bilen” dürüst olmayan restoranların suç ortaklığıyla dolandırıcıların ürünlerini satmasını çok daha kolaylaÅŸtırdı.
“Sahte zeytinyağı için her zaman bir pazar vardı. Ama artık daha güçlü hale geliyor çünkü restoranlar mevcut zeytinyağı fiyatlarını ödemek istemiyor”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın