81 ilin 11’ini kadın baÅŸkanlar yönetecek..!

0
2

Yerel seçim listelerinde kadın erkek eÅŸitliÄŸi açısından, eÅŸ baÅŸkanlık sistemi uygulayan DEM Parti dışında tüm partiler sınıfta kalırken 4 olan kadın belediye baÅŸkan sayısı 11’e yükseldi.
31 Mart Yerel Seçimleri için hazırlanan Belediye Başkan aday listeleri kadın erkek eşitliği açısından bu seçim de sınıfta kaldı. DEM Parti dışında kadınlar açısından eşit temsil oranını yakalayan ya da yaklaşan parti olmadı ancak ülke bazında kadın belediye başkanı sayısı arttı.

31 Mart Yerel Seçim sonuçlarına göre, 81 ilin 11’ini kadınlar yönetecek.

Bu sayı 2019 yerel seçimlerinden iki kat daha fazla.

2019 yerel seçimlerinde kadın aday oranı yüzde 7,89 olarak gerçekleÅŸirken; AKP’de 1, CHP’den 1 ve HDP’den 2 kadın belediye baÅŸkanı seçilmiÅŸti.

31 Mart 2024 seçimlerinde ise 81 ilin 11’ini kadın adaylar kazandı.

Antep BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı yarışını, geçen dönem de baÅŸkanlık koltuÄŸunda oturan AKP’li Fatma Åžahin önde bitirdi.

CHP’DE 6 KADIN BAÅžKAN
CHP’li Candan Yüceer TekirdaÄŸ’da, Filiz Gencan Akın Edirne’de oyların çoÄŸunluÄŸunu alarak baÅŸkan seçildi.

Afyon’da Burcu Köksal, EskiÅŸehir’de ise AyÅŸe Ãœnlüce EskiÅŸehir’de yarışı önde götüren isim. Bilecik’te yarışı önde bitiren isim ise Melek Mızrak Subaşı oldu.

Aydın’da CHP’li Özlem ÇerçioÄŸlu yüzde 50’nin üzerinde oy alarak belediye baÅŸkanlığında 3’üncü dönemine adım attı.

DEM PARTÄ° LÄ°STELERÄ°NDEN 4 KADIN ADAY BAÅžKANLIK KOLTUÄžUNDA
DEM Partili AyÅŸe Serra Bucak Küçük Diyarbakır BüyükÅŸehir BaÅŸkanı olurken Siirt’te Sofya AlaÄŸaÅŸ, Batman’da Gülüstan Sönük, AÄŸrı’da da Hazal Aras kentleri yöneten kadın baÅŸkanlar olacak.

Ancak DEM Parti listelerinden 4 kadın aday resmi olarak belediye başkanlığını kazanmış olsa da eş başkanlık nedeniyle kazandığı 10 ilde de bir kadın bir erkek başkan aynı anda belediye başkanlığı yapacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın