‘Concorde’un OÄŸlu’ Londra’dan New York’a 3 saatte uçacak

0
2

WASHINGTON – Concorde dünyanın ilk süpersonik uçağıydı ve 1976’da hizmete girdi. Ancak Concorde uçağı, tüm yolcuların ve mürettebatın öldüğü Air France Flight 4590 kazasından üç yıl sonra, 2003 yılında yere indirildi.

Ancak Concordes faaliyete geçtiÄŸinde genellikle ses duvarını aÅŸarlardı. Concorde’un pencereleri titreten sonik patlamaları, patlama veya gök gürültüsüne benzeyen, yaklaşık 110 desibellik muazzam bir ses enerjisi üretti.

Şimdi, süpersonik yolculukla ilişkili ses patlamalarını ortadan kaldırmak için NASA daha sessiz bir süpersonik uçak geliştiriyor

Uçağa X-59 Sessiz Süpersonik Teknoloji (QueSST) adı verildi. NASA, 06 süpersonik uçağıyla sonik patlamanın sesini çok daha sessiz bir sese düşürmeyi umuyor.

X-59 QueSST, NASA’nın Lockheed Martin ile birlikte geliÅŸtirdiÄŸi bir dizi uçaktan ilkidir. Uçak, 55.000 feet (10 mil) yükseklikte Mach 1,4 (1.100mph / 1.700 kph) hızla uçabilir.

Son zamanlarda NASA, ‘Concorde’un oÄŸlu’ olarak adlandırılan “sessiz” süpersonik jetinin küçültülmüş bir modeli üzerinde rüzgar tüneli testleri gerçekleÅŸtirdi. Testler, süpersonik uçuÅŸları daha sessiz hale getirmek için bom azaltıcı teknolojiyi doÄŸruladı

Şu anda, yüksek ses patlamasının rahatsız edici olabileceği gerekçesiyle ABD toprakları üzerinde süpersonik uçuşlar yasaklanmıştır. Testler, topluluklar üzerinde süpersonik uçuşların bir gün gerçeğe dönüşmesini sağlayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın