ITB alıcılara olumlu ruh hali ve cesaret verdi

0
1

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
BERLÄ°N –
ITB Berlin ve Dr. Fried & Partner, Küresel Seyahat Alıcıları Endeksi’nden (GTBI) bazı etkileyici bulguları ortaya koyuyor. ITB Buyers Circle, dünyanın önde gelen seyahat fuarının her zaman hayati derecede önemli bir özelliÄŸi olmuÅŸtur. Çember her yıl, özellikle satın alma hacimlerinin gücüne göre deÄŸerlendirilen, özenle seçilmiÅŸ yaklaşık 1.000 alıcıdan oluÅŸur. Bu, Münih merkezli danışmanlık ÅŸirketi Dr. Fried & Partner ile yakın iÅŸbirliÄŸi içinde hareket eden ITB Berlin tarafından yürütülen araÅŸtırmanın en son bulgularına olan ilginin artmasına yol açtı.

Küresel Seyahat Alıcısı Endeksi’nin ilk turu Aralık 2023 dönemine odaklandı, ikinci turu ise bu yılın Åžubat ayında gerçekleÅŸtirildi. Bu yılki Alıcılar Grubunun önemli bir bölümünü oluÅŸturan birkaç yüz katılımcıya anket uygulandı ve böylece Çevrenin bileÅŸimi ve ekonomik ruh hali hakkında bazı büyüleyici bilgiler saÄŸlandı.

AraÅŸtırmayı yürütenler, özellikle üyelerin öncelikli olarak satın alma iÅŸlemi yaptığı kaynak pazarları bulmakla ilgilendiler. Neredeyse yarısı Avrupa adını vererek yanıt verdi; dörtte birinden fazlası Almanya’ydı. Asya toplamın yaklaşık yüzde 7’sini oluÅŸtururken, Kuzey Amerika yüzde 5 civarındaydı.

itb-.pngEN SON RAKAMLARLA KÃœRESEL SEYAHAT ALICISI ENDEKSI.

Alıcılara, birden fazla yanıt verme seçeneÄŸiyle birlikte, satın almalarını gerçekleÅŸtirdikleri kategoriler de soruldu. Yaklaşık yüzde 81 ile en büyük oran Oteller tarafından oluÅŸturulurken, Faaliyetler ve Etkinlikler ile DMC Hizmetleri arasında yüzde 50 ile eÅŸit bir denge vardı. Bunları Transferler yakından takip etti. Ankete katılanların yaklaşık üçte biri UçuÅŸ adını verirken, 27’si Cruise segmentinde alıcılar ve yaklaşık yüzde 17’si Araç Kiralama sektöründe hizmet veriyor.

Mevcut ekonomik duruma iliÅŸkin deÄŸerlendirmeleri sorulduÄŸunda, ITB Alıcılar Grubu üyeleri cesaret verici bir ÅŸekilde olumlu yanıtlar verdi. Ankete katılanların en büyük oranı, son 6 aydaki sipariÅŸ hacminin her durumda bir önceki yılın aynı dönemine göre daha yüksek olduÄŸunu belirtti. Birinci ve ikinci sorgulama turu arasında bu oranda hafif bir düşüş yaÅŸandı. Kesin alımların oranı sorulduÄŸunda, yaklaşık dörtte üçü bunların iyileÅŸtiÄŸini belirtirken, yaklaşık yüzde 20’si herhangi bir deÄŸiÅŸiklik gözlemlemedi. Ve aynı derecede önemli olan, anketi yürütenlerin sipariÅŸ alma masraflarını inceledikleri ve yüzde 80’den fazlasının önceki yılın rakamlarına göre bir artış bildirdiÄŸiydi.

Gelecek altı aylık döneme ilişkin tahminler her durumda önceki altı aylık rakamlara benzer şekilde olumluydu. Yanıtlarına göre, yaklaşık dörtte üçü sipariş hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre artmasını bekliyordu. Yüzde 20 kadarı seviyelerin aynı kalmasını beklerken, çok küçük bir oran düşüş öngörüsünde bulundu. Çoğunluk kesin alımların oranında da artış bekliyor. Dörtte üçten fazlası rakamların aynı kalmasını bekliyor. Aynı durum, siparişlerin yerine getirilmesi sırasındaki toplam harcamalar için de geçerlidir.

Kaynak: ITB alıcılara olumlu ruh hali ve cesaret verdi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın