Japonya’dan 17 yıl sonra bir ilk: Negatif faiz uygulayan tek ülke olmaktan çıktı

0
3

Japonya Merkez Bankası, 17 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitti ve getiri eğrisi kontrol politikasını kaldırdı. Bu kararla birlikte dünyada negatif faiz uygulayan tek ülke olmaktan çıktı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), büyük ÅŸirketlerdeki önemli ücret artışlarının ardından 2016’da baÅŸlattığı negatif faiz politikasına son verme kararı aldı. BOJ’un iki günlük para politikası toplantısının ardından yapılan açıklamada, kısa vadeli faiz oranlarının yüzde eksi 0,1’den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltileceÄŸi belirtildi. Böylece, BOJ, 17 yıl sonra yaptığı ilk faiz artırımıyla, dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında negatif faiz politikasını terk eden son banka oldu.

BOJ’un negatif faiz politikasına baÅŸlama sebebi olan deflasyonla mücadele çabaları, ücret artışlarının rekor seviyelere çıkmasıyla birlikte sona erdi. Ãœlkede bu yıl 33 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleÅŸen ücret artışları, BOJ’un negatif faiz oranlarını sonlandırma kararı almasında etkili oldu. Japonya’nın en büyük işçi örgütü Japon Ticaret BirliÄŸi Konfederasyonu (Rengo), bu yılki ücret müzakerelerinin ortalama yüzde 5,28 artışla sonuçlandığını açıkladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın