Mustafa Özyurt: Acente-havayolu sorunu çözümü ülkeye kazandırır

0
483

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
NİZİP / GAZİANTEP – Gaziantep’in Nizip ilçesinde yıllardır bölgenin en başarılı seyahat canteleri arasında yer alan Özyurt Turizm’in sahibi Mustafa Özyurt “Havayolları ile acenteler arasındaki adaletsizlik düzeldiği zaman Türk turizmi de rahat nefes alır” dedi. Türkiye’nin tüm turistik değerlerinin satış ve pazarlamasından sorumlu olan seyahat acentelerinin yaptıkları çalışmalarla ülke ekonomusini buyük katkı sağladıklarını anlatan Mustafa Özyurt “Anlaşmazlıklar bittiği zaman öncelikli olarak ülkemiz kazanacaktır. Acenteler ile havayolları arasındaki dengesizliğin bir an önce çözüme ulaşmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

KENDİ BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKIYORUZ
Uçak Bileti Satan Seyahat Acenteleri Birliği-UBSAD Yönetim Kurulu Üyesi olan Mustafa Özyurt, Türkiye’nin de dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi acenteler ile havayolları arasındaki haksız rekabeti çözecek çareler üretmesi gerektiğini belirtti. UBSAD’ı bu amaçla kurduklarını ve “Birliğimiz sorunumuza care bulamayınca iş başa düştü ve UBSAD çatısı altında birleşerek ortak sorunumuzu kendimiz çözmeye çalışıyoruz” dedi.


NİZİP’İN TURİZM DEĞERLERİ
Nizip’in Gaziantep’in övündüğü Zeugma mozayiklerinin bulunduğu yer olduğunu hatırlatan Mustafa Özyurt, “Zeugma’nın Çingene Kızı mozayikleri Gaziantep’e turizmde çekim gücü yarattı. Fevkani Kilisesi Nizip turizmi için bulunmaz bir değerdir. Turizm adına tanıtımı yapılmalı. Zeugma Antik Kenti , Gaziantep ili, Nizip İlçesi , Belkıs Köyü sınırları içerisinde Fırat Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Fevkani Kilisesi’de Fırat’ın kıyısındadır. Doğu Roma’nın, Selahaddin Eyyubi’nin, Evliya Çelebi’nin, Sultan Alpaslan’ın, Yavuz Sultan Selim’in adım attığı ve tarihi İpek Yolu’nun üzerinde olan Nizip’in tanıtıma ihtiyacı var” dedi.



NİZİP EFSANELERİNDE FEVKANİ KİLİSESİ
Nizip’in efsaneler bölgsi olduğunu anlatan Mustafa Özyurt şöyle devam etti:
“Nizip’in en yüksek yerine yapılan Fırat nehri kıyısında bulunan 400 yıllık Nizip Fevkani Kilisesi bölgede anlatılan bir çok efsane arasında kendine özel bir efsaneye sahiptir. Bu efsane halkın dilinde günümüze kadar söylenerek gelmiştir. Vakıflar Müdürlüğü tarafından restore edilerek turizmin hizmetine açılan Fevkani Kilisesi hakkındaki efsane şimdilerde yeniden dillere dolandı.

Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili Ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’ndan Levent Başarkanoğlu’nun 2010 yılında hazırladığı ‘Nizip Efsaneleri’ adlı lisans tezinde bölge ile ilgili bir çok efsane yer alıyor. Ancak bunların içinde en ilgi çeken ise son dönemde gündeme taşınan Nizip Fevkani Kilisesi için anlatılan Hz. Muhammed doğduğu gece, yedi büyük kilisenin haçı mabedin üstünden uçmuştur. Bunlardan bir tanesi de Nizip’teki Fevkani Kilisesi’di efsane ve açıklaması şöyledir.
Hz. Muhammed doğduğu gece, yedi büyük kilisenin haçı mabedin üstünden uçmuştur. Bunlardan bir tanesi de Nizip’teki Fevkani Kilisesi’dir

UBSAD SİTESİNDE YER ALAN BAŞLICA SORUNLAR
Mustafa Özyurt, UBSAD’ın internet sitesinden havayolu biletçiliğinin ülkemizde başlıca sorunlarını şöyle açıkladıklarını belirtti.

– Başta THY olmak üzere havayollarının kendi satış kanalları olan web siteleri ve mobil uygulamaları ile seyahat acenteleri arasındaki fiyat eşitsizlikleri, Hizmet bedeli farkları, havayolu biletçiliğinin başlıca temel geçim kaynağı servis bedelidir. Bu konuda acil güncellemenin olmaması.

– Yurtdışı ve yurtiçi web satış portallarının Türkiye çıkışlı havayollarının biletlerini aldıkları özel indirimlerle havayollarının kendi web satış kanallarından daha uygun fiyatla satmaları,

– Havayollarının kurumsal firmalara acenteleri devre dışı bırakarak pazarlama faaliyetlerinde bulunması

Acentelere çıkartılan ADM (agency debit memo) konusunun mutabakata bağlanamaması

– Sistem istismar/suistimal cezalarının belirsizliği

GDS sistemleri ile seyahat acentelerinin işlerini kolaylaştıran programların ücretleme fiyatlarının yeniden düzenlenmesi, Opsiyon sürelerinin yeniden düzenlenmesi, Yabancı havayollarının kendi web sistemlerinde hizmet bedelinin alınmaması ve dolayısıyla satış fiyatlarının seyahat acentelerinin satış fiyatının altında olması.

– Diğer ülkelerden başlayan biletler Türkiye seyahat acentelerinde daha pahalı fiyatların düzenlenmesi olarak uygulanmaktadır. Bu ülkelerden satılan promosyonlu fiyatlar Türkiye’deki seyahat acentelerine kestirilmezken, Türkiye çıkışlı promosyonlu biletlerin bu ülkelerde düzenlenmesi ,

Havayolları web siteleri ve mobil uygulamalarındaki fiyatların seyahat acenteleri satış fiyatları ile eşitlenmesi en hayati konudur. Bu konunun çözülememesi halinde, seyahat acentelerinin uçak bileti satış becerisi ortadan kalkacaktır ve dolayısıyla klasik seyahat acentelerinin uçak bileti satışı kendiliğinden sonlanmış olacaktır.

– Görüldüğü gibi daha sıralanabilecek onca sorunların varlığı ve bu sorunların artarak devam etmesi ve çözüme yönelik iradelerin yetersiz kalması , uçak bileti satan seyahat acentelerinin dernekleşmesini ve sorunlarını çözmek için ortak akıl ve güçte birleşmelerini zorunlu kılmıştır.

– Bu sebeple sorunları yaşayan ve yaşaması bu gidişle kader gibi görülen uçak bileti satan seyahat acenteleri bir araya gelerek UBSAD’ı kurmuşlardır. UBSAD (Uçak Bileti Satan Acenteler Derneği) bir zaruriyetten ortaya çıkmıştır. Ubsad kendi üyelerinin ve hatta üye olamamış havayolu biletçiliğinden geçimini sağlayan bütün bir kesimin haklarını savunmak, bu amaçla bu kesimin işlerini yapabilmesi için şartların iyileştirilmesi ve haksız rekabet koşullarını ortadan kaldırması için var gücüyle uğraşını verecek bir dernektir. Hiçbir kurum yada kuruluşun alternatifi yada rakibi olmayacak bu dernek üyelerinin işlerini yapabilmesinin koşullarını düzeltmek için varolacaktır.

Kaynak: Mustafa Özyurt: Acente-havayolu sorunu çözümü ülkeye kazandırır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın