Oteller 2024’te uygulamalarıyla GenAI’yı anlamaları gerekir

0
8

BERLÄ°N  – Oracle Hospitality BaÅŸkan Yardımcısı, Jason G. Bryant  HN’ydeki yazısınada “mMakine öğreniminin (ML) konaklama sektörüne sunduÄŸu deÄŸer teklifini araÅŸtırdık” diyerek ÅŸunları anlattı.
Yazması oldukça basit bir makaleydi çünkü makine öğrenimi halihazırda oteller ve otel şirketleri için kanıtlanabilir değer üretiyor ve teknolojinin hâlâ elde edebileceği önemli mali kazançlar var. Şimdi, çoğu kişinin konaklama da dahil olmak üzere tüm sektörlerde üretkenliği önemli ölçüde artırma potansiyeline sahip olduğuna inandığı üretken yapay zekadan (genAI) bahsedelim. Ne kadarlık bir artış? Tahminler, küresel ekonomideki potansiyel üretkenlik artışının yılda 8 trilyon dolara kadar çıkabileceğine işaret ediyor.

Bu büyük sayının bir sonucu olarak, OpenAI’nin Kasım 2022’de ChatGPT’yi baÅŸlatmasından bu yana genAI hakkında yüzlerce, belki de binlerce hikaye yazıldı. Bunların çoÄŸu genAI’nin uzun vadeli ufkuna, yani birçok mavi gökyüzü vizyonuna odaklandı. . Bu görevleri fütüristlere bırakacağız ve bunun yerine genAI’nin konukseverlik açısından kısa vadeli ve orta vadeli potansiyeline bakacağız.

genai’.jpgÖncelikle genAI’nin gücünden ve onu ML gibi diÄŸer yapay zeka türlerinden bu kadar farklı kılan ÅŸeyin ne olduÄŸundan bahsedelim. Kısacası genAI, büyük dil modellerinde (LLM’ler) kelime, resim, kelime öbeÄŸi ve kavramdan oluÅŸan veri kümeleri arasındaki kalıpları ve iliÅŸkileri bularak ve bunları kullanarak yeni içerikler (metin, resimler, müzik, video ve hatta PowerPoint slaytları) oluÅŸturabilir. yeni bir ÅŸey yaratmak için kalıplar. GenAI, insan sinir aÄŸlarını taklit eden ML modellerine güveniyor ve sanki bir insan tarafından yaratılmış gibi hissettiren, konuÅŸma deneyimi biçiminde ifade edilen yeni bir çıktı üretebiliyor. Bu teknoloji, çıktısının tamamen otomatik olması ve tekrarlanan muhasebe ve çalışan destek görevlerinden misafir memnuniyetini artıran iletiÅŸim stratejilerine kadar her ÅŸeye uygulanabilmesi nedeniyle üretkenlik artışları için büyük fırsatlar sunuyor.

genai’-001.jpgKonuk ile başlayalım. Konuk memnuniyetini artırmak geniş bir konudur, bu nedenle konuyu kişiselleştirmeye ve bunun memnuniyet üzerindeki etkisine daraltacağız.

Kişiselleştirme her zaman konaklama sektörünün bir hedefi olmuştur ve açık olmak gerekirse, hali hazırda mevcut olan makine öğrenimi, segmentasyona özel büyük veri kümelerinden tahminler ve reçeteler oluşturmada inanılmaz derecede etkili olmuştur. Kişiselleştirme, bağlama dayalı kararlar almaktan veya geniş pazar segmentine dayalı kararlar almaktan, bireyin rezervasyon yaşam döngüsü boyunca gerçek zamanlı etkileşimine dayanan mikro bölümlere ayrılmış kararlar almaya doğru gelişen, devam eden bir karar verme ilerlemesinden kaynaklanır. Makine öğrenimi, otellere ve konaklama teknolojisi sağlayıcılarına verileri derinlemesine inceleme ve bu mikro seviyelere kadar segmentasyon sunma yeteneği kazandırdı. Bu durumda makine öğrenimi modeli, konukların hangi teklifleri kabul ettiği ve hangilerini göz ardı ettiği anlayışından beslenir.

GenAI, bilinen ve bilinmeyen iliÅŸkiler için analiz edilebilecek bir dizi veriyle doldurulan LLM’ler ile ML’yi temel alarak yeni alana özgü içerik oluÅŸturur. Bu yeni içerik oteller, restoranlar veya yerel etkinlikler için öneriler içerebilir. Ayrıca belirli bir misafir için özel olanakların ve diÄŸer hizmetlerin ayrıntılarını veren hedefli içerik de üretebilir. ÖrneÄŸin, kırmızı gözlü bir yolcu yoldaysa GenAI otomatik olarak erken check-in olanağı sunabilir. Ayrıca, bu yeni içeriÄŸin tamamı e-posta, web, uygulamalar, mesajlaÅŸma ve hatta mevcut kanallar aracılığıyla iletilebilir. telefonda veya resepsiyonda gerçek bir canlı kiÅŸi aracılığıyla. Teknoloji, daha sonra konuklara tanıdık yollarla iletilen etkileÅŸimlere güç veriyor.

Doğal dil işleme (NLP) sayesinde, otomatik etkileşimler daha kişisel ve samimi hissedilebilir, bu da konukların daha memnun olmasını sağlar. Geçmişte, sohbet robotları kurallara dayalıydı ve yanıtları istekteki belirli bir kelime veya ifadeyle kilitleniyordu; örneğin, misafir bir sohbet robotuna restoranın açık olup olmadığını sorar ve yanıt tüm satış noktalarının çalışma saatlerinin tam listesini verir. tesiste. GenAI tabanlı dijital asistanlar daha spesifik ve kişiselleştirilmiş yanıtlar sağlayabilir. Çoğunlukla ilgisiz gerçeklerin bir listesi yerine yanıt şu olabilir : Evet, ABC restoranı bu gece 17.00-22.00 arası açık. Senin için bir masa ayırtayım mı? Bu örnek, hem misafir hizmetinin faydasını hem de otomasyonun faydasını göstermektedir. Konuk istediği yanıtı alır ve otomatik hizmet, bir temsilcinin bu rutin aramayı yanıtlama ve rezervasyon yapma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Elbette bu teknoloji huninin üst kısmında da uygulanarak konuklara yaklaÅŸan seyahatleri için mükemmel konumu veya mekânı ararken kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ öneriler sunulabilir. Sadakat ve misafir geçmiÅŸi verilerinin modele eklenmesi ve ardından arama süreci sırasında bu verilerin misafir davranışıyla birleÅŸtirilmesi, daha hedefli tekliflerle sonuçlanabilir, bu da daha yüksek dönüşümlere ve tesis ve hizmetlerin daha iyi kullanılmasına yol açabilir. Rezervasyon kanalındaki bu tür konuÅŸma kiÅŸiselleÅŸtirmenin aÅŸağı yöndeki etkisi, özellik isteklerinde artış olabilir. Sonuçta hiçbir tatil amaçlı seyahat eden kiÅŸi “double double” istemeyecektir ; iki yatak isteyecekler ve bunu yaparken de muhtemelen yüksek bir katın manzarasını isteyecekler çünkü bunu yapabilecekler. Mevcut rezervasyon motorlarının konuÅŸma bileÅŸeni yoktu, ancak genAI, rezervasyon sürecinin daha çok bir seyahat acentesiyle konuÅŸuyormuÅŸ gibi hissettirmesi için bu iÅŸlevi saÄŸlayabilir (onları hatırladınız mı?).

genAI’nın baÅŸka bir kullanım alanı, çeviriler de dahil olmak üzere içerik oluÅŸturma ve pazarlama iletiÅŸimleridir. genAI’nın pazarlama fonksiyonunda etkili bir ÅŸekilde kullanılması, bir otelin pazarlama ve iletiÅŸim eriÅŸimini otomatikleÅŸtirebilir ve geniÅŸletebilir. Peki bir otel nasıl baÅŸlar? Ä°lk olarak, yavaÅŸ sezonda geçmiÅŸte kalan konukları tesise geri döndürmeye yönelik bir iletiÅŸim kampanyası kadar tanıdık olabilecek ihtiyaçlarını belirlemelidirler.

genAI’ya bir ürün açıklaması veya teklif mektubu yazma talebi gibi bir görev verdiÄŸinizde, özel talimatlara ve baÄŸlam yönlendirmesine ihtiyaç duyar. Bu, ürün ayrıntılarını, hedef kitleyi, marka sesini ve tonu içerebilir. LLM bu bilgiyi iÅŸler ve niyeti anlamaya çalışır. Daha sonra LLM, talimatları anlamasına ve öğrendiÄŸi bilgiye dayanarak metin oluÅŸturmaya baÅŸlar. Mevcut sırada takip edilmesi en muhtemel kelimeyi tahmin eder ve hatta dilbilgisi, stil ve istekle alaka düzeyi gibi faktörleri bile dikkate alır. Bu iÅŸlem istenilen uzunluÄŸa veya formata ulaşılana kadar devam eder. Sonucu daha da uyarlamak için kendi geri bildiriminizi saÄŸlayabilirsiniz.

Son olarak, operasyonel verimlilik potansiyelini tartışmadan genAI’yı tartışamayız. Zaten birkaç örnekten bahsetmiÅŸtik, ancak pazardaki yazılım satıcıları tarafından halihazırda ele alınan diÄŸer bazı iÅŸlevler ÅŸunlardır:

GenAI, oda temizliğini planlamak, misafir sorularına yanıt vermek ve rezervasyonları yönetmek gibi zaman alan görevleri otomatik hale getirebilir. Bu, personele diğer görevler için zaman kazandırabilir ve genel operasyonel verimliliği artırabilir.

GenAI, bakımın ne zaman gerekli olduğunu tahmin etmek için otel ekipmanından gelen verileri analiz edebilir ve böylece maliyetli arıza ve kesintileri önleyebilir.

GenAI, sıcaklığı, aydınlatmayı ve müziği kendi beğenilerine göre ayarlamak gibi konuk tercihlerine göre oda olanaklarını kişiselleştirebiliyor. Bu daha konforlu ve keyifli bir konaklama yaratabilir.

Açıkçası, genAI’nin kısa ve orta vadede konaklama endüstrisini önemli ölçüde etkileme potansiyeli var. Konaklama iÅŸletmeleri, konuk deneyimini geliÅŸtirmeye ve operasyonel verimliliÄŸi artırmaya odaklanarak rekabet avantajı kazanmak ve misafirleri için daha keyifli ve kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ bir deneyim yaratmak için genAI’dan yararlanabilir.

Kaynak: Oteller 2024’te uygulamalarıyla GenAI’yı anlamaları gerekir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın