Bodrum için kuraklık uyarısı: “Çiftçilerin hazırlıklı olması gerekiyor”

0
3

Bodrum’da, yağışlar istenilen seviyede olmayınca ilçeye su saÄŸlayan barajlar alarm vermeye baÅŸladı. Mumcular Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 16’lar civarında kaldığını belirten Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Çiftçilerimizin hazırlıklı olmasının saÄŸlanması gerekiyor” diyerek uyarılarda bulundu.

Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan MuÄŸla’nın Bodrum ilçesinde sıcaklık artışı ve yağışların yetersizliÄŸi nedeniyle barajlardaki su miktarı artmıyor. Geyik ve Akgedik barajlarındaki su seviyesi, yüzde 60’lar civarında seyrederken; hem sulama hem de içme suyu olarak kullanılan Mumcular Barajı’ndaki su seviyesi, yüzde 16’lar civarında kaldı.

MuÄŸla Sıtkı Koçman Ãœniversitesi Mühendislik Fakültesi Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Bodrum’a su veren barajlardaki suyu etkin bir ÅŸekilde yöneterek, içme suyu baÅŸta olmak üzere sulama suyunun da optimizasyonun saÄŸlanması ve çiftçilerimizin bu konuda bilgilendirilerek, yaz ayları ve kurak dönemlere hazırlıklı olmasının saÄŸlanması gerekiyor” dedi.

“7,5 SANTÄ°GRAT DERECELÄ°K BÄ°R ÅžUBAT AYI YAÅžADIK”

Türkiye’de ÅŸubat ayında rekor sıcaklıklar yaÅŸandığını ifade eden Doç. Dr. Özçelik, “Avrupa BirliÄŸi Yeni Gözlem Programı Copernicus verilerine göre 13,54 santigrat derece ile en yüksek sıcaklığı ÅŸubat ayında geride bıraktık. Bu rakam, 1850-1900 endüstri öncesi referans deÄŸerine göre 1,77 derecelik bir artışı ifade ediyor. Paris Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi AnlaÅŸması ile söz konusu bu artışın 1,5 santigrat dereceyle sınırlı olması gerekiyordu. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkileri arttı. Bu açıdan iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerinin yönetilmesi ve kontrol altına alınabilmesi için önemli günlerden geçiliyor. Ãœlkemizde benzer durum söz konusu. Åžubat ayı içinde mevsim normallerine göre yaklaşık 3,4 santigrat derecelik bir artışla 7,5 santigrat derecelik bir ÅŸubat ayını yaÅŸamış bulunmaktayız” diye konuÅŸtu.

“BAHAR YAÄžIÅžLARININ DÄ°KKATLE TAKÄ°P EDÄ°LMESÄ° GEREKÄ°YOR”

Doç. Dr. Özçelik, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Ãœlkemizin hemen her tarafında özellikle İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgesi baÅŸta olmak üzere tamamında ciddi anlamda sıcaklık artışı söz konusu oldu. Bir taraftan sıcaklık artışı yaÅŸanırken, bir taraftan da yağışlarda ciddi anlamda bir azalma söz konusu oldu. Ãœlke genelinde yüzde 42’lere varan bir yağış eksikliÄŸi söz konusuydu. Bu rakam geçen yıla göre, yüzde 24 civarında bir azalmayı ifade ediyor. Bodrum üzerinde gerek Geyik gerekse ilave su temin edilen Akgedik Barajı’nda doluluk oranı yüzde 60’lar civarında.

Bu rakam, çok yüksek olmamakla beraber geçen yıla göre oldukça iyi durumda ancak Mumcular Barajı için aynı ÅŸeyi söylemeyebilirim. Mumcular Barajı’nda su seviyesi maalesef yüzde 16’lar civarında ve hala öteye gitmiÅŸ deÄŸil. Mumcular Barajı’ndan hem içme suyu temin ediliyor hem de Karaova’ya sulama suyu temin ediliyor. Bahar yağışlarının gelmemesi durumunda Karaova’da sulama temininde ciddi zorluklar gündeme gelecektir. Bahar yağışlarının önemli ölçüde, dikkatle takip edilmesi gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın