Gastronomi Turizmi Derneği’nin Bursa’da lezzet keşfi

0
539

GTD, Türkiye’nin illerinde gastronomi turizmini geliştirmek üzere başlattığı lezzetleri keşfetme gezilerine Bursa ile başladı

ÖZKAN ALTINTAŞ – TÜRKİYE TURİZM
BURSA 
– Gastronomi Turizmi Derneği – GTD, Türkiye’nin illerinde gastronomi turizmini geliştirmek üzere başlattığı lezzetleri keşfetme gezilerine Bursa ile başladı. Bir günlük Bursa gezisinde şehrin lezzetleri keşfedildi, yerel yönetimlerle işbirliği kurularak ileriye dönük yeni projeler planlandı.

Gastronomi Turizmi Derneği – GTD Başkanı Gürkan Boztepe istatistiklere göre turizmde gastronominin ön plana geçtiği ve Türkiye’yi ziyaret edenlerin gastronomi harcamalarının daha çok olduğunu söyledi. Türkiye’nin 81 ilinde henüz keşfedilmemiş yüzlerle lezzet bulunduğunu belirten Boztepe “GTD olarak şehirlerin turizmine gastonomiye tanıtarak destek vermek istiyoruz. Yurtdışında Türkiye’nin tanıtımında gastonominin önemini göstermek istiyoruz” şeklinde konuştu.



LEZZET CENNETİ BURSA
Osmanlı’nın en önemli başkentlerinden Bursa tarihiyle, coğrafi konumuyla, kültürel mirasıyla ve yıllardır aldığı göçlerle mutfağı iyice genişleyarak, günümüzde birçok lezzetin çıkış noktası haline geldi. Çeşitli kültürlerin harmanıyla lezzet cenneti haline gelen Bursa, günümüzde İskender kebabı, kestane şekeri ve Kemal Paşa tatlısı ile bilinir. Halk arasında iskender olarak bilenen, ama gerçek adı Bursa Kebabı olan yemeğiyle ünlenen şehir, aslında birçok lezzeti barındırır.

GTD’NİN LEZZET GEZİSİ
Gastronomi Turizmi Derneği – GTD’nin düzenlediği bir günlük “lezzet gezisi” ile Bursa’nın bilinmeyen yanlarını ziyaret ettik. Lezzetlerini tattık ve yerel yönetimlerle bir araya gelerek Bursa’nın başta gastronomi olmak üzere turizmde nasıl gelişeceği konusunda destek veririldi. GTD Başkanı Gürkan Boztepe, Yönetim Kurulu üyeleri Koraltan Saygın, Levent Eren, Abdullah Bozgeyik turizm yazarları, turizm yöneticileri, akademisyenler GTD Bursa temsilcisi Ramazan Başan’ın rehberliğinde Bursa keşfedildi

BURSA’NIN LEZZETLERİ
Biraz incelediğimizde Bursa’nın göç nedeniyle zenginleşen mutfağında şunları gördük. Kahvaltı mekanları, iskender, tahinli pide, cantık, ev yemekleri, çay ve kahve, pideli köfte ve inegöl köfte, izgara ve mangal, kestane şekeri, füzyon, unlu mamuller, marşal pasta, balık, ciğer, tava, süt ürünleri, tavuk göğsü, yayın balığı… Ayrıca Bursa’nın sadece et döneri değil tavuk döneri de muhteşem.

Yukarda ”cantık”dedik. Bursa’nın yıllarca aldığı göçlerden dolayı mutfağının zenginleştiğini dile getirdik. Cantık, mayalı hamurdan yapılan bir çeşit Tatar böreğidir. Bursa’da oldukça ünlüdür. Adım başı cantıkçılara rastlarsınız. Ama en ünlülerinden biri Tarihi Kayhan Çarşısı’nda yer alıyor. Bu enfes lezzeti tatmadan Bursa’dan ayrılmayın diyoruz.



KEBAPÇI İSKENDER’İN KÖŞE MAVİ DÜKKANI
Bursa’da doğup bütün dünyaya yayılan “iskender kebap” ise Bursa’da halkı arasında lakabı ”Köşe Mavi Dükkan” olan 1867’den beri aynı yerde bulunan Cevat İskenderoğlu’nun “Kebapçı İskender” adlı dükkanında yeniyor. Önünde uzun kuyruklar olan döneri çok ünlü olan Kebapçı İskender, kendi ürettiği üzüm şırasıyla da Bursalıların beğenisini kazanıyor.
“İskender Efendi”nin üç erkek çocuğundan biri olan “Cevat İskenderoğlu” büyük ağabeyi Nurettin İskenderoğlu ile birlikte 1930’lu yılların başında, “Bursa” Kayhan’da babaları “İskender Efendi”’nin ilk açtığı “İskender®” dükkanından Atatürk Caddesi’ne taşınırlar. Bugünkü Tayyare Kültür Merkezi yanındaki köşeye, yeni dükkânlarına geçerler. İki kardeş, babaları “İskender Efendi”’nin koyu ahşap dükkânından farklı olarak, bu yeni dükkânı mavi ve beyaz renklerinde boyatırlar ve meşhur “Köşe Mavi Dükkân”nın hikayesi bu şekilde başlar.



SAITABAT KÖYÜNDE ‘SULTAN ANNELER’İN KAHVALTISI
Gastronomi Turizmi Derneği – GTD’nin Bursa gezisi Kestel, Şelale Mevkii Saitabat köyünde Saitabat Kadınlar Derneği’nin ahşap köşkünde zengin kahvaltı ile başladı. “Sultan Annelerin Kahvaltısı” diye sunulan ürünler tamamiyle yöre kadınları tarafından yapılıyor.

Türkiye’nin ilk köy kadınları derneği olan Saidatabat Köy Kadınları Dayanışma Derneği’ni kuran Sermin Çakalıoğlu başkanlığında 2002 yılında bir araya gelen 50 köylü kadını çalışıyor.
Derneğin kuruluş fikri 2001 yılında Bursa’nın Cumalıkızık Köyü’nü örnek alarak ortaya çıktı. Hıdrellez şenliğini kutlamak ve kuruluşu ilan edip derneği tanıtmak için köyde bir şenlik düzenleyerek başladıkları iş başarıyla yürüyor.

Kaynak: Gastronomi Turizmi Derneği’nin Bursa’da lezzet keşfi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın