Ä°ki kardeÅŸ ÅŸehir ‘sürdürülebilir turizm iÅŸ birliÄŸi’nde anlaÅŸtı

0
806

KuÅŸadası-Sinaia KardeÅŸ Åžehir Ä°liÅŸkilerinin Sürdürülebilir Turizm Alanında Güçlendirilmesi Projesi’ni Uluslararası EÄŸitim Programı’nın final konferansı KuÅŸadası’nda gerçekleÅŸti.

KUÅžADASI – KuÅŸadası-Sinaia KardeÅŸ Åžehir Ä°liÅŸkilerinin Sürdürülebilir Turizm Alanında Katılımcı Yaklaşımla Güçlendirilmesi Projesi’nin Åžehir EÅŸleÅŸtirme ve Uluslararası EÄŸitim Programı’nın final konferansı KuÅŸadası’nda gerçekleÅŸti.
Türkiye ve AB üyesi ülkelerdeki yerel yönetimler arasında bilgi ve deneyim paylaşımını sağlayacak sürdürülebilir yapılar oluşturma hedefiyle, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Türkiye ve AB Arasında Şehir-Eşleştirme Hibe Programı (TWIN) kapsamında yapılıyor.

KARDEÅž ÅžEHÄ°RLERÄ°N TEMSÄ°LCÄ°LERÄ° KATILDI
Bu nedenle, KuÅŸadası Belediyesi ile Sinaia Belediyesi, KuÅŸadası Otelciler ve Yatırımcılar DerneÄŸi (KODER) ve Aydın Turist Rehberleri Odası (ATRO) iÅŸbirliÄŸinde, ‘KuÅŸadası-Sinaia KardeÅŸ Åžehir Ä°liÅŸkilerinin Sürdürülebilir Turizm Alanında Katılımcı Yaklaşımla Güçlendirilmesi’ baÅŸlığıyla hazırlanan projenin final konferansı yapıldı.
Konferansın açılışına AB Türkiye Delegasyonu BaÅŸkanı Büyükelçi Christian Berger, Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, DışiÅŸleri Bakanlığı AB BaÅŸkanlığı Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, KuÅŸadası Kaymakamı Sadettin Yücel, KuÅŸadası Belediye BaÅŸkanı Ömer Günel, Sinaia Belediye BaÅŸkanı Vland Gheorghe Oprea, KuÅŸadası’nın diÄŸer kardeÅŸ ÅŸehirlerinden temsilciler ve çok sayıda davetli katıldı.

“SÃœRDÃœRÃœLEBILIR TURIZM ANLAYıŞıNı BENIMSIYORUZ”

Konferansın açılışında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, kardeş şehir ilişkilerinin iyi niyet temelinde kurulan, ülkeler arasındaki barış ve karşılıklı anlayışı teşvik eden ve dayanışmayı amaçlayan dostane ilişkiler olduğunu belirterek şunları söyledi:
“2006 yılından bu yana kardeÅŸ ÅŸehir olduÄŸumuz Sinaia Belediyesi ile birlikte Türkiye ve AB Arasında Åžehir EÅŸleÅŸtirme Hibe Programı kapsamında yürüttüğümüz 11 aylık ‘Sürdürülebilir Turizm Projesi’nin Final Konferansı’na hepiniz hoÅŸ geldiniz.

TURIZM ALANıNDA DENEYIM PAYLAŞıMı
Kuşadası Belediyesi olarak Sinaia Belediyesi, Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği ve Aydın Turist Rehberleri Odası iş birliğinde hazırladığımız bu projenin bizler açısından hem kardeş şehir ilişkilerini geliştirecek olması, hem de sürdürülebilir turizm alanında deneyim paylaşımına olanak verecek olması açısından çok önemli olduğunu bundan önceki buluşmalarımızda da belirttik.

DOÄžAL, TARIHSEL, KÃœLTÃœREL VE SOSYAL DEÄžERLERI KORUMAK
Romanya’daki kardeÅŸ ÅŸehrimiz ve proje ortağımız Sinaia, Kosova’daki kardeÅŸ ÅŸehrimiz Prizren ve Ukrayna’daki kardeÅŸ ÅŸehrimiz Cherkasy’den gelen deÄŸerli temsilcilerin katılımı ile gerçekleÅŸtireceÄŸimiz bu konferansın da tıpkı projenin bütünü gibi önemli çıktıları olacağını düşünüyoruz. KuÅŸadası Belediyesi olarak sahip olduÄŸumuz deÄŸerleri tahrip ederek turizmden kısa vadeli kazanç elde etmek yerine; doÄŸal, tarihsel, kültürel ve sosyal deÄŸerlerin korunmasını ön planda tutarak turistik faaliyetlerin uzun vadede kalıcı olmasını hedefleyen sürdürülebilir turizm anlayışını benimsiyoruz. Bu noktada da bugün gerçekleÅŸecek konferansın sürdürülebilir turizm alanında önemli deneyim paylaşımlarına olanak saÄŸlayacağına eminiz” dedi.

‘KENT DIPLOMASISI’, ‘PARALEL DIPLOMASI’
Projenin KuÅŸadası Belediyesi açısından en önemli sonuçlarından birisinin Uluslararası Ä°liÅŸkiler ve AB Merkezi olduÄŸunu kaydeden BaÅŸkan Ömer Günel “Kentimiz KuÅŸadası, yaklaşık yarım asırdır her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan çok önemli bir turizm bölgesi. Ve takdir edersiniz ki uluslararası iliÅŸkiler, turizmin en önemli belirleyici unsurlarından birisi. GeçmiÅŸte merkezi hükümetler arasında kurulan diplomatik ve uluslararası iliÅŸkiler küreselleÅŸmenin sunduÄŸu ulaşım ve iletiÅŸim olanaklarının artması ile ‘kent diplomasisi’, ‘paralel diplomasi’ gibi adlar altında yerel yönetimler arasında da kurulmaya baÅŸlandı. Öte yandan 1999 yılında Türkiye’nin AB’ye aday ülke ilan edilmesi ve 2005’te tam üyelik müzakerelerinin baÅŸlamasıyla, belediyeler de AB fonlarından yararlanma imkanına sahip oldular. Bu geliÅŸme neticesinde de pek çok büyükÅŸehir belediyesi ve il belediyesi uluslararası iliÅŸkiler alanında faaliyet gösteren merkezler kurdular ve AB fonlarından istifade etmeye baÅŸladılar. Biz de bugün gerçekleÅŸtireceÄŸimiz açılış ile Uluslararası Ä°liÅŸkiler ve AB Merkezi’ne sahip olan sayılı ilçe belediyelerinden birisi haline geleceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

“KARDEÅž ÅžEHIR ILIÅžKILERINI ÇOK ÖNEMSIYORUZ”

BaÅŸkan Ömer Günel’in ardından konuÅŸan Sinaia Belediye BaÅŸkanı Vland Gheorghe Oprea ise KuÅŸadası ile kurdukları kardeÅŸ ÅŸehir iliÅŸkilerini çok önemsediklerini belirterek “2006 yılında kardeÅŸ ÅŸehir olduÄŸumuz KuÅŸadası ile çok güzel projeler imza attık. Bunlardan en önemlisi ise ‘Kar Tanesi ile Deniz Yıldızı BuluÅŸuyor’ projesiydi. Bu proje sayesinde Sinaialı gençlerle KuÅŸadalı gençler birbirlerini yakından tanıyarak dostluk kurdular. Bugün final konferansını yaptığımız projenin kardeÅŸ ÅŸehir iliÅŸkimizi daha güçlü hale getireceÄŸine inanıyorum” dedi.

“BU PROJE TÃœRKIYE ILE AB ARASıNDAKI ILIÅžKIYI GÜÇLENDIRECEK”

AB Türkiye Delegasyonu BaÅŸkanı Christian Berger ise KuÅŸadası-Sinaia KardeÅŸ Åžehir Ä°liÅŸkilerinin Sürdürülebilir Turizm Alanında Katılımcı Yaklaşımla Güçlendirilmesi Projesi’ni önemli bulduklarını belirterek “KuÅŸadası Belediyesi ile Sinaia arasında geliÅŸtirilen bu proje Türkiye ile Avrupa BirliÄŸi arasındaki iliÅŸkiyi güçlendirecek bir köprü görevi görüyor. Ben global sorunların yerelden çözüleceÄŸine inanırım. Bu gün bu yerelde oluÅŸumuz da sorunları bitirmek için ciddi bir adımdır. Önümüzdeki süreçte özellikle küresel ısınmanın ilerlemesini engelleyecek projelere hibe vermeyi düşünüyoruz. Yerel yönetimlerinde bu yönde projeler üretmelerini istiyoruz” dedi.

SÃœRDÃœRÃœLEBILIR TURIZM
KuÅŸadası Kaymakamı Sadettin Yücel ise kardeÅŸ ÅŸehir iliÅŸkilerinin toplumlar arası huzur ve barışı koruyacağını belirterek “KardeÅŸ ÅŸehir iliÅŸkileri toplumlara büyük fayda saÄŸla. Karşılıklı üretilen projelere kurum olarak bizde katkımızı asla eksik etmeyiz. KuÅŸadası-Sinaia KardeÅŸ Åžehir Ä°liÅŸkilerinin Sürdürülebilir Turizm Alanında Katılımcı Yaklaşımla Güçlendirilmesi Projesi’ni oldukça faydalı buluyor ve projeleri büyütüp bu günlere getirenlere teÅŸekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

MUTABAKAT ANLAŞMASı IMZALANDı
KonuÅŸmaların ardından belediyeler arasında “Sürdürülebilir Turizm Ä°ÅŸ BirliÄŸi” konusunda mutabakat anlaÅŸması imzalandı. Konferansın “Sürdürülebilir Turizm Deneyimleri” oturumunda Selçuk Belediye BaÅŸkanı Filiz CeritlioÄŸluSengel, Prizren Belediye BaÅŸkanı Mytaher Haskuka, Cherkasy Belediye BaÅŸkan Yardımcısı IgorVoloshyn, Dünya KardeÅŸ Åžehirler Turizm BirliÄŸi Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, KuÅŸadası Belediyesi Turizm Komisyonu BaÅŸkanı Fahrettin Çiçek, TTYD Ãœyesi Hakan Alpay, TÃœRSAB Ãœyesi Murat Yaman, ATRO BaÅŸkanı Ozan Sayın ve KODER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Tacettin Özden sunumlarını yaptı.

Kaynak: Ä°ki kardeÅŸ ÅŸehir ‘sürdürülebilir turizm iÅŸ birliÄŸi’nde anlaÅŸtı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın