Cuma, Temmuz 26, 2024
Ana Sayfa ManÅŸet Ören yerleri gece de açık olacak…!

Ören yerleri gece de açık olacak…!

0
2

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ören yerlerinin tamamını gece müzeciliği kapsamına alacaklarını açıkladı. Sıcak yaz aylarında turistlerin ilgisini çekmek ve sezonu uzatmak için başlatılan bu projeyle ören yerleri geceleri de ziyaret edilebilecek.

Bakan Ersoy, Aydın’ın KuÅŸadası ilçesinde turizm sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. KuÅŸadası’nın kendisi için ayrı bir önemi olduÄŸunu ifade eden Ersoy, 1985 yılına sektöre baÅŸladığında ilk görev yerinin KuÅŸadası olduÄŸunu anlattı.

2019’da Türkiye’nin rekor kırdığını ve hızlı büyüme planları yapıldığını kaydeden Ersoy, “Maalesef pandemiyle tüm dünya kapılarını kapattı. Çok şükür o dönemi iyi yönettik. Çünkü mümkün mertebe kapılarımızı açık tutmaya çalıştık, hava trafiÄŸini açık tutmaya çalıştık.

2021’den itibaren pandemiden, turizm sektörü olarak en hızlı çıkan ülke olduk. 2022’de bu verilere de yansıdı. Türkiye, normalde 6’ncılığa kadar çıkmıştı. 2022’de 4’üncü sıraya kadar turist sayısında yükselme baÅŸarısını elde etti. ‘Bundan sonra hep rekorlar kırarak yolumuza devam edeceÄŸiz’ dedik.

2023, zor bir yıldı. 6 Şubat depremleri ile başladı. Daha sonra savaş derken 2023 her şeye rağmen rekor bir yıl olarak karşımıza çıktı. Rakamlara bakacak olursak; 54,3 milyar dolarlık gelir, 56,7 milyonluk bir ziyaretçiyle tarihin en iyi turizm verilerini elde ettiğimiz bir yıl oldu.

2028’e kadar çok iddialı hedefler koyduk. Her sene rekorlar kırarak yolumuza devam edeceÄŸiz. Önümüzdeki yıl itibarıyla 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar gelir hedefiyle yolumuza baÅŸladık. Ä°lk veriler de iyi geliyor. Ziyaretçi rakamlarında artışlar var. Rezervasyonlar da iyi” dedi.

‘KUÅžADASI, ARKEOLOJÄ° CENNETÄ°’

KuÅŸadası ve Ege’nin turizm açısından çok önemli bir bölge olduÄŸunun altını çizen Ersoy, şöyle devam etti:

“KuÅŸadası, turizmin ilk baÅŸladığı noktalardan biri. Turizm geçmiÅŸi çok eski. Burada yetiÅŸen birçok sektör temsilcisi diÄŸer yerlerde genel müdür ya da üst düzey yönetici olarak baÅŸladı. Ä°nsan kaynağı yaratan bir bölgedeyiz. Aynı zamanda Türkiye’nin ‘cruise’ kapısı. En çok turist ağırlayan noktası.

Bu yıl 560’ın üzerinde gemi ağırladınız. 2 bin 400 kapasiteli bir limanımız var. Ä°stanbul’da Galataport’un devreye girmesiyle bu sayı hızlı ÅŸekilde artacak. Deniz, kum, güneÅŸin yanı sıra kültür varlıklarının zengin olmasından dolayı burası çok deÄŸerli. Arkeoloji cenneti diyebiliriz. Binlerce yıl önce insanlar buraya antik ÅŸehirler kurmuÅŸ. GeniÅŸ kapsamlı yerleÅŸimler olduÄŸunu görüyoruz.”

‘BU DÖNEM HEDEFLERÄ° BÃœYÃœTTÃœK’

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak geçen dönem kazıları 12 aya çıkardıklarını belirten Ersoy, “Kazı baÅŸkanlarımızı buna alıştırdık. Türkiye’de 144 tane yerli kazı baÅŸkanlığı var. 32 tane de yabancı kazı baÅŸkanlığı var. Bunların kazı çalışma programına aÅŸamalı ÅŸekilde yerli ve yabancılar dahil edildi. Bu dönem hedefleri büyüttük. Bütün kazı baÅŸkanlıklarını 12 aylık programa aldık” dedi.

‘GeleceÄŸe Miras’ projesini baÅŸlatarak arkeolojinin altın çağı olarak iddialı bir hedef koyduklarını söyleyen Ersoy, “Bu hedef, son 60 yılda arkeolojide ne kadar iÅŸ gerçekleÅŸtirdiysek; gelecek 4 yılda aynı oranda iÅŸi Anadolu genelindeki bütün arkeolojik noktalarımızda gerçekleÅŸtirmekti.

Bu baÄŸlamda ilk açıklamayı Efes’te yapmıştım. ‘GeleceÄŸe Miras’ projesine bütün arkeolojik kentleri dahil ediyoruz. Arkeoloji, Türkiye’de 1860’lı yıllarda yabancılarla baÅŸladı. 163 yıl sonra ilk defa bütün kazı baÅŸkanlıklarına koordinatör kazı baÅŸkanları atandı. Hocalarımızı atarken ekip, ekipman ve finansman desteÄŸi veriyoruz.

KuÅŸadası için bu çok önemli. Cruise gemilerinin gelmesinin nedenlerinin başında sizin arkeolojik deÄŸerleriniz yatıyor. Türkiye geneline baktığınızda, Anadolu’nun daha yüzde 10’unun kazıldığını görüyoruz. Yüzde 90’ı hala toprak altında. EÄŸer kazdıklarınızı koruyamayacaksanız, restore edip, üst yapıyı oluÅŸturamayacaksanız, toprak altında kalması da faydalı.

DoÄŸru ve düzenli kaynak aktarımı yapmanız lazım. Önce kazmalı, sonra korumalı sonra restore etmelisiniz. Bunlar bizi turizmde rakiplerimizden ayrıştıran ve cazibe noktası olmamızı saÄŸlayan yönlerimiz” diye konuÅŸtu.

‘YEREL YÖNETÄ°MLERE DE GÖREVLER DÜŞÜYOR’

Bakanlık olarak kazı alanına çok ciddi bütçe ayırdıklarının altını çizen Ersoy, “2019’da kazı bütçemiz 36,7 milyondu, geçen sene bu rakamı 1,1 milyara çıkardık. Bu yıl da 6 milyar lira olacak. Kazı baÅŸkanları bize projeleri gönderiyor, hızlı ÅŸekilde hayata geçiriyoruz. Aydın olarak geçen yıl 3,7 milyon ziyaretçi almışsınız. Gelecek 4 yılda rakamların yükseleceÄŸini göreceÄŸiz.

Turizm Bakanlığı’nın tanıtımı tek başına yeterli olacak deÄŸil. Burada yerel yönetimlere ciddi görevler düşüyor. Turizm geniÅŸledikçe gerekli alt yapı yatırımlarının yol, atık, su gibi yatırımların da yapılması gerekiyor. Bakanlık olarak görevimiz hava trafiklerinin oluÅŸturulması, destinasyonların tanıtılması, turizm noktalarının doÄŸru planlanarak geliÅŸmesini saÄŸlamak ve mümkünse turist trafiÄŸini 12 aya yaymak” açıklamalarında bulundu.

‘SEZONU UZATMAK Ä°STÄ°YORUZ’

Ersoy, turizm sezonunu uzatmak için arkeolojiye önem verdiklerini belirtip, “KuÅŸadası deniz, kum, güneÅŸten oluÅŸan 6 aylık bir sezon ile sınırlı deÄŸil, 8-9 aylık bir sezonla anılması lazım. Burada arkeoloji devreye giriyor. Turizm sektörü paydaÅŸları deÄŸil, ÅŸehrin tüm paydaÅŸlarının pay alması gerekir.

Arkeolojik noktaları ön plana çıkarıp, parlattığınızda turist otelden dışarı çıkmaya başlayacak. Yazın çok sıcak. 50 dereceyi bulan sıcaklıklarda kimse ören yeri gezmek istemiyor. Gece müzeciliği çalışması başlattık. Turizm merkezlerine yakın olan ören yerlerin tamamını gece müzeciliği kapsamına alıyoruz.

Hem daha fazla turist almamızı saÄŸlayacak hem sezonu uzatmak istiyoruz hem de sezon içinde turist hareketliliÄŸini arttırmak istiyoruz. Birkaç yıl içinde bu projenin olumlu sonuçlarını göreceÄŸiz. KuÅŸadası’nın marka deÄŸerini arttırmak istiyorum” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın