Özeken: Turizmde ‘deniz ve kum’a alternatif alanlar büyüyor

0
513

Ali Özeken, Türkiye’de sağlık ve termal, helal, kongre, kültür, doğa ve yayla gibi turizm faaliyetlerin deniz-kuma alternatif olarak giderek arttığını belirtiyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) yeni çalışma döneminde bir tazelenme sürecine girdi. Turizm sektöründe alternatif pazarlara odaklanan dernek turizm çalışmalarını artık Yeni Turizm Kaynakları Geliştirme Komitesi olarak yürütüyor.

MÜSİAD Yeni Turizm Kaynakları Geliştirme Komitesi Başkanı Muhammet Ali Özeken, Türkiye’de 30’dan fazla turizm ürünü olduğunu ve Türkiye’nin özellikle sağlık ve termal turizmde, helal turizmde, kongre turizminde, kültür ve doğa turizminde potansiyelinin büyük olduğunu vurgularken, bu alternatif turizm faaliyetlerinin giderek büyüdüğünü belirtiyor.

Her ÅŸeyin deÄŸiÅŸtiÄŸi ve kendini yenilediÄŸi bir çaÄŸda MÃœSÄ°AD’ın da kendisini yenilediÄŸini belirten Ali Özeken, “Sahip olduÄŸumuz ama henüz yeteri kadar verimli deÄŸerlendirdiÄŸimiz turizm kaynaklarımız üzerine çalışıyor, deniz kum güneÅŸ turizminin dışına çıkarak ürün çeÅŸitliliÄŸini artırmayı hedefliyoruz” dedi. Türkiye deniz kum güneÅŸ turizmindeki potansiyelini yıllar önce ortaya çıkardığını ve hak ettiÄŸi noktaya da hızla gittiÄŸini vurgulayan Özeken, alternatif turizm pazarlarında atılacak doÄŸru adımlarla Türkiye’nin dünyanın en önde gelen ülkeleri arasına gireceÄŸine inandıklarını söyledi.

MÃœSÄ°AD Yeni Turizm Kaynakları GeliÅŸtirme Komitesi olarak bölgelerin kalkınmasında lokomotif olacak turizm modellerini geliÅŸtireceklerini söyleyen Özeken, “Komitemiz saÄŸlık turizminden, kültür turizmine, doÄŸa turizminden, helal turizme, ÅŸehir, sahil ve termal otel iÅŸletmecilerine, kongre turizminden dizi ve film turizmine varıncaya kadar kendi alanlarında çok baÅŸarılı üyelerimizden oluÅŸuyor. Komitemizin ilk toplantılarında uzunca Türkiye’nin alternatif turizm potan siyelleri üzerine araÅŸtırmalar ve sunumlar yaptık. Bunları bir özet rapor haline getirdik ve gördük ki sektörde otuzdan fazla turizm türü konuÅŸulurken ülkemizin özellikle saÄŸlık ve termal, helal, kongre, kültür, doÄŸa ve yayla, kış ve gastronomi turizm ürünleri üzerine kaynaklarının çok geniÅŸ olduÄŸunu ve bu alanlarda faaliyetlerimizi yoÄŸunlaÅŸtırmamız gerektiÄŸini tespit ettik” diye konuÅŸtu.

“TTGA turizme katkı saÄŸlayacak”

Turizmin geliÅŸimindeki en büyük araç olan tanıtım stratejilerine vurgu yapıldığını ifade eden Özeken, Türkiye Turizm Tanıtım ve GeliÅŸtirme Ajansı için küresel turizm pazarında söz sahibi olan ülkeler buna benzer ajansları çok önceleri kurduklarını hatırlatarak, ÅŸunları anlattı: “Biz ajansın kurulmuÅŸ olmasını çok olumlu görüyor, turizmimizin tanıtımında ciddi katkı saÄŸlayacağına inanıyoruz” Burada önemli olanın bu bütçeyi oluÅŸturacak olan özel sektörün ajansın yönetim organlarında aktif görev alması olduÄŸunu kaydeden Özeken, sadece deniz-kum-güneÅŸ turizmine deÄŸil, ülke olarak potansiyel sahibi olan tüm turizm ürünlerine dağıtılarak kullanılması olduÄŸunu vurguladı. MÃœSÄ°AD olarak TTGA’da aktif görev almak istediklerini ifade eden Özeken, “Ayrıca örneÄŸin Akdeniz Bölgesinde mevcut turizm faaliyetleri %85 oranında paket turlardan oluÅŸmakta. Halbuki geleceÄŸin turistleri bireysel hareket etmekten hoÅŸlanıyorlar ve mümkün olduÄŸunca yeni nesil turistlerin ferdi organizasyon yapabilecekleri ortamları hazırlamamız gerekiyor. Bunun için de geliÅŸmiÅŸ altyapı ve güçlü tanıtımın etkisi daha da öne çıkacak” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın