Türk Eczacıları Birliği ’den ‘ilaç krizi’ uyarısı

0
6

İlaç firmaları ve hükümet arasında yaşanan kur sorununun beraberinde getirdiği ilaç krizi derinleşmeye devam ediyor. İlaçlara gelen yüzde 25 zam ile kur 17 lira 55 kuruşa yükselmişti. Kararla birlikte bazı ilaç firmaları Türkiye’den çekildi. İlaç yokluğunun kronik hastalar için ciddi riskler taşıdığına işaret eden Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Uzman Eczacı Taner Ercanlı, fiyat artışlarının da yükselişte olduğuna belirtti ve “Bu, sistemin doğru işlemediğini gösteriyor” dedi.

İlaç fiyatlandırılmasında kullanılan euro kurunun güncel kurun çok altında kalması nedeniyle ‘yok ilaç krizi’ derinleşmeye devam ediyor.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi Uzman Eczacı Taner Ercanlı, ilaç yokluğu ve ilaç katkı paylarındaki artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bir önceki yılın Euro kurunun ortalamasının yüzde 60’ını alarak ilaç fiyatlarını belirlendiği bilgisini veren Ercanlı, “Fakat son yıllarda özellikle kurdaki aşırı artış enflasyondaki yükselmeye bağlı olarak bunun ilaçlara yansıması yokluğu da beraberinde getirdi. İlaç fiyatlandırmasında şu anda mevcut kur 17’lerde, reel kur 34’lerin üzerine çıkmış durumda. Firmalar da bu rakamlarla birçok ilacın ithalatını ya durduruyor ya da kısıtlı bir sayıda gerçekleştiriyor.” dedi

‘İLAÇ YOK OLMAMASI GEREKEN BİR ÜRÜN’
İlaç çeşitliliği anlamında grup ayrımı yapmanın doğru olmadığını söyleyen Ercanlı, “Yeri geldiğinde çok basit gözüken bir ilacın bile yokluğu hayati riskleri ortaya koyabiliyor. İlaç yok olmaması gereken bir ürün.” şeklinde konuştu.

Eş değer ilaçlarda, ucuzu varsa sistemin ucuz olanı ödediğğini ancak ilaç piyasa bulunmadığı için hastaların mecburen fiyat farkları ödemek zorunda kaldığını belirten Ercanlı, “Ciddi ilaç fiyat farkları maalesef çıkıyor. Bu hastayla eczacıyı da karşı karşıya getiriyor. Rakamlar inanılmaz seviyelere ulaşmış durumda.” diye konuştu.

‘YENİ GELİŞTİRİLMİŞ İLAÇLARA HASTALARIMIZ ERİŞEMİYOR’
Kur sorununun önemine dikkat çeken Ercanlı, “Kur konusunun getirmiş olduğu en büyük sıkıntılardan bir tanesi de şu; dünyada, Avrupa’da tedavi için yeni geliştirilmiş ilaç moleküllerinin, yeni ilaçların da Türkiye’ye girişinin önünde bu bir engel olarak duruyor. Dolayısıyla bizim hastalarımız yeni tedavi yöntemlerinden de mahrum bırakılmış oluyor.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın